Košmaras Lietuvos mokyklose priminė pamoka turėjusią tapti J. Razmos dukters istoriją

Pavojingos narkotinės medžiagos masiškai platinamos paauglių vakarėliuose ir mokyklų kiemuose, o „veipinama“ – garinamos elektroninės cigaretės – mokyklų tualetuose. Tai atskleidė „Lietuvos ryto“ žurnalistinis tyrimas, po kurio susirūpinimą ėmė reikšti politikai, ligoninių vadovai, žinomi pedagogai.

Jurgis Razma<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Jurgis Razma<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nepilnamečiai kartais net nežino, kokių pavojingų cheminių medžiagų būna elektroninėse cigaretėse, kurias jiems duoda pagarinti draugai ar kvaišalų platintojai.<br>V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Nepilnamečiai kartais net nežino, kokių pavojingų cheminių medžiagų būna elektroninėse cigaretėse, kurias jiems duoda pagarinti draugai ar kvaišalų platintojai.<br>V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 13, 2023, 2:28 PM, atnaujinta Jun 13, 2023, 2:32 PM

Naujasis sostinės meras V.Benkunskas pažadėjo visas ugdymo įstaigas apjuosti tvoromis ir įrengti vaizdo stebėjimo kameras, o vidaus reikalų ministrė A.Bilotaitė užsidegė imtis bandomojo projekto dėl narkotikų prevencijos mokyklose.

Kai kurie politikai netgi pasiūlė skelbti šalyje ekstremalią padėtį.

Tiktai dar neaišku, kokių priemonių iš tiesų bus imtasi, o kokios taip ir liks tuščiais pažadais, kaip buvo nutikę jau anksčiau.

Sujudimas buvo kilęs ir 2000 metais, kai dėl heroino perdozavimo Palangos ligoninės reanimacijoje atsidūrė tuomečio Seimo kanclerio konservatoriaus J.Razmos nepilnametė dukra.

Tada politikai irgi lenktyniavo, kas įspūdingiau pakalbės apie kovą su narkomanija, žadėjo apsaugoti nuo to mokyklas. J.Razma net patikino, kad jo dukra padės policijai nustatyti narkotikų platintojus.

Bet iš gražių pažadų liko šnipštas, o politiko dukra kai kurių parodymų vėliau atsisakė. Visa kaltė buvo suversta mirusiam narkotikų vartotojui, o baudžiamoji byla tyliai nutraukta.

Taigi narkotikų platinimo problema tarp nepilnamečių tikrai nenukrito staiga iš dangaus. Tik kurį laiką politikai jos vėl nenorėjo matyti užėmę patogią stručio poziciją.

Siekdami išsaugoti kuo aukštesnius reitingus mokyklų vadovai irgi apsimetinėjo, kad jų ugdymo įstaigose narkotinės ir psichotropinės medžiagos nėra platinamos.

Bet „Lietuvos ryto“ tyrimas atskleidė, kad apkvaitę mokiniai pamokose dalyvauja ir tose mokyklose, kurios laikomos prestižinėmis. O tokių mokyklų tualetuose per pertraukas „veipinamos“ elektroninės cigaretės su pavojingomis medžiagomis, pavyzdžiui, žiurknuodžiais.

Narkotikai, alkoholis ir „veipai“ – viena temų, kuriomis kalbama mokyklose per pertraukas. Penktadieniais mokyklų tualetuose tariamasi, kas bus vartojama savaitgalį per vakarėlį.

Prekeiviai, tarp kurių yra ir paauglių, atveža narkotikų prie pat mokyklų. Ir tai vyksta dienos šviesoje. Kvaišalų iš po skverno nelegalūs prekeiviai nepilnamečiams parduoda ir sostinėje prie stoties, prekybos centrų.

Vis dėlto atsirado drąsių pedagogų, kurie „Lietuvos rytui“ patvirtino, kad narkotikai tapo aktualiausia ir baisiausia problema šalyje, kad tai gali tapti netgi mūsų tautos tragedija.

Žinomas pedagogas M.Jakobas, dar vadovaudamas Vilniaus Šalomo Aleichemo ORT gimnazijai, neišleisdavo vaikų už mokyklos teritorijos ir tada, kai jie prašydavo išeiti nusipirkti bandelių. Jis baiminosi, kad vaikas gali nesugrįžti, jam gali kas nors atsitikti, kažkas gali kažką įduoti.

Buvęs gimnazijos vadovas paragino visą švietimo bendruomenę suremti pečius ir uždaryti visus kelius, kad į mokyklas nepatektų narkotikai, o moksleivius griežčiau kontroliuoti.

Mokytojai ar ugdymo įstaigų administracija neturėtų dangstytis dideliu užimtumu, o pertraukų metu galėtų bent prasukti mokyklos koridoriais ir užeiti į tualetus. Tokiu būdu jie patys galėtų pamatyti problemos mastą ir nesėdėti rankų sudėję.

Daugumos moksleivių tėvai net nenutuokia, kaip masiškai yra paplitę narkotikai. Kiti viliasi, kad jų šeimos tai nepalies.

Yra ir tokių, kurie prieštarauja, kad jų atžalų daiktai mokykloje būtų patikrinami. O kai jų vaikas įkliūva su draudžiamomis priemonėmis, bando kaltę versti tiems, kurie tikrino, ir kratosi atsakomybės.

Pasitaiko tėvų, kurie, jų vaikui įkliuvus, pavyzdžiui, su „žolės“ suktine, norėtų specialistų pagalbos, bet jos atsisako. Jie bijo, kad pagalba nebus teikiama anonimiškai, kad įsitrauks vaiko teisių specialistai, atsiras įrašų sveikatos istorijoje, o informacija pasklis.

Bet nei mokyklų reitingų lenktynės, nei įsikalbėtos tėvų baimės negali tapti pasiteisinimu tada, kai šešėlinis narkotikų platinimo verslas jaunus likimus laužo be jokių skrupulų.

Į reanimaciją kone kasdien pakliūva apsinuodiję paaugliai, o jų amžius vis jaunėja, pasitaiko ir vienuolikamečių.

Vieną minutę paaugliai gali būti agresyvūs, o kitą – jau ištikti komos.

Šitokios būklės paauglius nuolat tenka gaivinti ir Vilniaus miesto klinikinės ligoninės medikams. Net 37 proc. visų tos ligoninės reanimacijoje gydomų pacientų yra vaikai, apsinuodiję alkoholiu ar narkotikais.

Pavojaus varpais skambina visų miestų medikai, kuriems tenka traukti iš mirties gniaužtų sunkiai apsinuodijusius jaunuolius. Kartais būna sunku nustatyti, ko jie būna pavartoję, nes į šalį patenka vis naujų sintetinių medžiagų.

Nepilnamečius pacientus kamuoja širdies ritmo ir koordinacijos sutrikimai, pykinimas. Vaikai mato haliucinacijas: neva juos puola raganos, velniai, gyvatės, jie bėga nuo tariamų nusikaltėlių.

Dėl to, kad narkotikai masiškai laužo likimus ir pasiglemžia vis jaunesnes aukas, atsakomybę turėtų prisiimti visos atsakingos institucijos. O tada bendromis jėgomis veikti ir nelaukti, kol į platintojų pinkles vėl įklius kurio nors įtakingo politiko vaikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.