V. Čmilytė-Nielsen pristatė kandidatę į VRK pirmininkės postą: laukia susitikimai su Seimo frakcijomis

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad parlamento frakcijų vadovai, kuriems ji pristatė kandidatę į Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkės postą Liną Petronienę, neabejoja ekspertės kompetencija ir galimybėmis kitąmet organizuoti rinkiminį maratoną.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK)<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Vyriausioji rinkimų komisija (VRK)<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-06-13 14:45, atnaujinta 2023-06-13 15:01

Taip liberalų lyderė kalbėjo po antradienį vykusio susitikimo su Seimo frakcijų atstovais, kurio metu ir pristatė L. Petronienės kandidatūrą.

„Lina Petronienė yra puikiai žinoma politinėms partijoms, frakcijoms, nes yra ilgametė ekspertė – nuo 2007 metų dirba būtent su politinių partijų finansavimu, yra kontrolės skyriaus vedėja. Niekas nekvestionuoja jos profesionalumo, ekspertiškumo“, – antradienį po susitikimo su frakcijų atstovais žurnalistams sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Parlamento vadovė jau anksčiau informavo, kad ketina dabartinės VRK Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės skyriaus vedėjos kandidatūrą į pirmininkės postą pateikti Seimui birželio 15 d. Seime kandidatūrai praėjus pateikimo stadiją, L. Petronienė dalyvaus atskirų parlamentinių frakcijų posėdžiuose ir atsakys į politikams kylančius klausimus.

„Manau, frakcijos išsakys savo lūkesčius. O tų lūkesčių yra labai daug – turint galvoje, kad kitąmet bus daug rinkimų, laukia svarbus referendumas. Taigi, pasirengimo tam tikrai reikės daug. Manau, kad frakcijos tikrai turės progą paklausinėti kandidatės, kokia yra jos vizija“, – aiškino Seimo pirmininkė.

Buvusi VRK vadovė Jolanta Petkevičienė pasitraukė iš posto kovo pabaigoje. Ir nors naujo pirmininko paieškos užtruko, o, pasak politikės, „pozicija nėra lengva, turi labai daug iššūkių“, V. Čmilytė-Nielsen tikina, kad atranka buvo standartinė.

„Apie 10–12 kandidatų vienaip ar kitaip buvo mano pokalbiuose, susitikimuose“, – nurodė Seimo pirmininkė.

„Nebuvo lengvos paieškos ir džiaugiuosi, kad būtent šią kandidatę pavyko rasti ir įkalbėti kandidatuoti, nes atsakomybė labai didžiulė“, – akcentavo ji.

Frakcijos kandidatę vertina palankiai, tačiau opozicija dar turi klausimų dėl anksčiau priimtų selektyvių sprendimų

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė Eltai teigė, kad konservatoriai neabejoja L. Petronienės kompetentingumu – nors viešojoje erdvėje buvo pasirodę parlamentaro Viliaus Semeškos kritiški pasvarstymai dėl teikiamos kandidatūros.

„Manau, kad žmogus, kuris turi institucinę atmintį, padėtų VRK padėtų (...) tinkamai organizuoti ir VRK darbą, ir rinkimus“, – teigė TS-LKD seniūnė.

„Paprastai mes nemažai diskutuojame tiek asmenybiniais, tiek turinio klausimais. Priimsime tą sprendimą. Bet manau, būtų ydinga tęsti tą laikinumą VRK, juolab kad kiti metai labai gausūs rinkimais“, – sakė politikė, klausiama, ar konservatoriai laikysis vieningos nuomonės dėl L. Petronienės kandidatūros.

Opozicijos vertinimai panašūs, nors parlamentarai akcentuoja, kad klausimų L. Petronienei dėl jos ankstesnio darbo ir, pasak jų, kai kurių šališkų sprendimų, yra.

„Kompetencija neabejojame, bet tikrai labai norime susitikti frakcijose. Frakcijos nariai tikrai turės klausimų dėl VRK darbo. Laukia sunkus metas, daug rinkimų, (klausime – ELTA), kaip pati, kaip pirmininkė, nusiteikusi juos organizuoti“, – Eltai nurodė Seimo „valstiečių“ lyderė Aušrinė Norkienė.

„Kad kandidatė iš VRK – neblogai, nes akivaizdu, kad turi didžiulę praktiką. (...) Bet dėl selektyvaus teisingumo ir dėl tam tikrų anksčiau priimtų sprendimų, mes tikrai frakcijoje užduosime klausimus, nes esame pastebėję, kad ne visi sprendimai buvo nešališki ir dėl to tikrai klausinėsime“, – nurodė socialdemokratų seniūnė Orinta Leiputė.

Tuo metu Mišrios Seimo narių grupės vadovė Agnė Širinskienė vylėsi, kad diskusijoje dėl kandidatės bus rastas konstruktyvus kompromisas, mat, politikė pažymėjo, buvusios pirmininkės J. Petkevičienės istorija parodė, kad VRK turėtų vadovauti žmogus su rinkimų patirtimi.

„Susitikime niekas nekėlė klausimų dėl kompetencijos. Tikrai didžiulė kompetencija ir patirtis – ir rinkimus organizuojant, ir skundus nagrinėjant. (...) Vis dėlto, turėjome patirtį, kas būna, kai vadovauja žmogus, kuris neturi patirties VRK. Dabar, matyt, pasimokėme, reikėtų žmogaus rinkimams su didesne patirtimi“, – savo poziciją dėstė A. Širinskienė.

Kandidatė – ilgametė VRK darbuotoja

Informacija apie L. Petronienės kandidatūrą viešojoje erdvėje pasirodė dar praėjusią savaitę. Specialistė šiuo metu yra VRK Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės skyriaus vedėja, pareigas einanti nuo 2007 m. Anksčiau kandidatė dirbo Seimo kanceliarijoje, Lietuvos medicinos bibliotekoje.

Kaip praneša VRK, L. Petronienė yra įgijusi Teisės magistro laipsnį Mykolo Romerio universitete bei Informatikos magistro laipsnį Vilniaus universitete.

Eidama skyriaus vedėjos pareigas, L. Petronienė rinkimų metu rengia ir veda mokomuosius seminarus politinės kampanijos dalyviams ir iždininkams, rinkimų komisijų nariams. Specialistė prisidėjo prie šiuo metu naudojamos VRK informacinės sistemos Politinių kampanijų ir politinių organizacijų finansavimo duomenų teikimui ir kontrolei skirtą posistemės kūrimo ir tobulinimo.

Dirbant VKR struktūrose L. Petronienė buvo tarptautinė rinkimų stebėtoja daugiau kaip 10 pasaulio valstybių, taip pat prižiūrėjo balsavimą Azerbaidžane ir JAV kaip Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) rinkimų stebėtoja.

2014 m. L. Petronienė kaip ekspertė dirbo VRK kartu su Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) ir Centrine projektų valdymo agentūra (CPVA) vykdytame Europos Sąjungos Dvynių projekte „Politinės veiklos ir rinkimų kampanijų finansavimo priežiūros sistemos stiprinimas Kroatijoje“, kur Kroatijos valstybinė rinkimų komisija ir apygardų rinkimų komisijos buvo konsultuojamos, kaip užtikrinti efektyvią politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo priežiūrą.

ELTA primena, kad kovo pabaigoje tuometinė VRK vadovė Jolanta Petkevičienė pranešė atsistatydinanti iš komisijos vadovės pareigų. Tokį savo sprendimą ji grindė asmeninėmis priežastimis ir sunkumais šeimoje.

Praėjus savivaldos rinkimams, Seimo nariai suabejojo VRK ir jos pirmininkės kompetencijomis. Klausimai dėl J. Petkevičienės ir VRK darbo kilo po to, kai savivaldos rinkimų metu kilo sumaištis Visagino ir Anykščių rajono savivaldybėse.

Kaip numato įstatymas, VRK pirmininką slaptu balsavimu skiria Seimas parlamento pirmininko teikimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.