Arūnas Dumalakas. Leiskime dešiniesiems gyventi geriau

Atrodytų, konservatoriams palankus jeigu ne dangus, tai bent Briuselis.

Arūnas Dumalakas<br>T.Bauro nuotr.
Arūnas Dumalakas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 14, 2023, 7:27 PM

Rinkimai į Europos Parlamentą (EP) kitąmet vyks birželio 6–9 d. Kokią laisvę Europos biurokratai lietuviams suteikė – galės pasirinkti net keturias dienas.

Bet dabar ne apie tai. Rinkimai į EP Lietuvoje bus atskirai nuo prezidento rinkimų, kurių pirmasis turas – gegužės 12-ąją, o antrasis numatytas po dviejų savaičių. Lietuvai papildomai tai kainuos apie 18 mln. eurų.

Bala nematė tų milijonų. Įsidėmėtina tai, kad 2009 metų birželį, kai EP ir prezidento rinkimai vyko irgi atskirai, rinkėjų aktyvumas siekė vos 20 proc.

Kas kita buvo 2019-aisiais, kai šie rinkimai buvo surengti kartu. Tada rinkėjų aktyvumas perkopė 50 procentų.

„Penktadalis Lietuvos rinkėjų išrenka savo atstovus į EP. O tai reiškia, kad Lietuvos gyventojams EP bus labai menkai atstovaujama“, – konstatavo Seimo Europos reikalų komiteto narys valstietis G.Surplys.

Ir visa tai dėl skirtingų EP ir prezidento rinkimų datų.

Lietuva ir Portugalija prašė, kad Briuselis rinkimus leistų paankstinti, surengti gegužę, bet 27 Bendrijos šalys nesusitarė.

Tada rinkimai esą automatiškai vyksta birželį.

O gal Lietuva nelabai ir stengėsi prašyti? Seimo opozicija viešai išsakė tokias prielaidas: be formalių raštų Briuseliui ir pageidavimų, mūsų šalies Vyriausybė nerodė didelio intereso keisti rinkimų datą.

Parlamentarė R.Morkūnaitė-Mikulėnienė atšovė, kad per visą EP rinkimų istoriją net septynis kartus nėra pavykę susitarti dėl rinkimų gegužę. O pasisekė tik du kartus.

Bet kas tai kalba? Ogi konservatorė. Apie šią partiją ir reikėtų pakalbėti. Juk kai mažas rinkėjų aktyvumas, laimi konservatoriai, turintys ištikimą elektoratą.

Tai geležinė taisyklė, išbandyta per daugybę rinkimų.

Štai 2009 m., kai EP ir prezidento rinkimai vyko atskirai, konservatoriai gavo daugiausia mandatų – 4 iš 12.

O EP – tai ne savivaldybės tarybos, drebinamos čekiukų istorijų dėl ištaškytų kelių tūkstantėlių. EP dirbantys politikai kas mėnesį gauna beveik 5 tūkst. eurų priedą su darbu susijusioms išlaidoms ir neprivalo pateikti dokumentų, kas už tuos pinigus įsigyjama.

Tad leiskime konservatoriams gyventi geriau. Juk jie taip dėl to stengiasi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.