G. Nausėda neketina pamiršti į skandalą įsipainiojusių ministrų: „Istorija nesibaigia“

Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį teigė, kad istorija dėl vadinamajame „čekiukų“ skandale figūruojančių finansų ministrės Gintarės Skaistės ir kultūros ministro Simono Kairio dar nebaigta.

Gitanas Nausėda.<br>Seimo kanceliarijos nuotr. (autorė Ilona Šilenkova).
Gitanas Nausėda.<br>Seimo kanceliarijos nuotr. (autorė Ilona Šilenkova).
Gitanas Nausėda.<br>Seimo kanceliarijos nuotr. (autorė Ilona Šilenkova).
Gitanas Nausėda.<br>Seimo kanceliarijos nuotr. (autorė Ilona Šilenkova).
Gitanas Nausėda.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 14, 2023, 12:03 PM, atnaujinta Jun 14, 2023, 10:45 PM

Anot šalies vadovo, jeigu Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nesiims tirti ministrų išlaidų, bus ieškoma kitų kelių šių politikų elgesiui įvertinti.

Ieškos kitų kelių

Antradienį prezidento patarėjas Frederikas Jansonas kreipėsi į VTEK prašydamas ištirti, ar į vadinamąjį „čekiukų“ skandalą įsipainioję finansų ministrė G.Skaistė ir kultūros ministras S.Kairys nepiktnaudžiavo tarybos nario išmokomis būdami Kauno miesto savivaldybės taryboje.

Reaguodamas į tai, Seimo konservatorių frakcijos narys Matas Maldeikis taip pat kreipėsi į VTEK, prašydamas įvertinti, ar prezidentas G.Nausėda, prezidento rinkimų kampanijos metu nepateikęs šeimos turto deklaracijų, nepažeidė viešojo intereso ir politikams keliamų etikos standartų.

Trečiadienį G.Nausėda teigė nežinantis, ką konservatoriai tikisi atrasti.

„Mano deklaracijos yra pateiktos jau daugybę metų. Jeigu jose būtų kažkas netvarkoje, turbūt ir Valstybinė mokesčių inspekcija būtų atkreipusi dėmesį.

Manau, kad čia tiesiog norėta pripliusuoti mane prie kompanijos, kad būtų drąsiau“, – savo versiją iškėlė šalies vadovas.

Tiesa, panašu, kad VTEK nepradės tyrimo nei dėl G.Nausėdos, nei dėl dviejų ministrų, kadangi VTEK pagal įstatymo nustatytą tvarką netiria skundžiamų atvejų, kurie įvyko anksčiau nei prieš trejus metus.

Paklaustas, kaip įsivaizduoja tolesnį darbą su šiais dviem ministrais, G.Nausėda užsiminė, kad gali imtis ir kitokių priemonių.

„Šiandien kiekvienas iš mūsų pasidarome moralinius vertinimus. Ko gero, tie moraliniai vertinimai yra labai subjektyvūs – vienas žmogus pasmerkia įsipainiojusius į šią istoriją ministrus labiau, kitas – mažiau.

Patys ministrai, kaip matote, skirtingai save vertina ir skirtingus žigsnius daro. Štai kodėl kreipėmės į VTEK – kad būtų ir tam tikras teisinis, etinis viso šio dalyko įvertinimas, visiškai neturėdami kažko prieš tuos konkrečius žmones. Tiesiog žvelgdami į ateitį, kad būtų nustatyti labai aiškūs standartai ir jie būtų vienodi“, – paaiškino G.Nausėda.

„Jeigu dėl vienokių ar kitokių priežasčių nepavyks to padaryti – matau, kad atsiranda tam tikrų kliūčių, žiūrėsime, ką reikia padaryti kito. Šiandien turime suprasti, kad istorija nesibaigia“, – pridūrė prezidentas.

G.Nausėda teigė esantis tikras, kad istorija bus linkusi kartotis, jeigu jos neišmoksime.

Šalies vadovas pakomentavo ir tai, ko tikėtųsi iš naujai teikiamos švietimo, mokslo ir sporto ministro ar ministrės kandidatūros.

„Reikalavimai bus aukšti. Be jokios abejonės reikės atsižvelgti į tai, kad iki kadencijos pabaigos liko labai nedaug laiko, taigi, ministrui jau tikrai nebus laiko mokytis arba pabandyti įstoti į tas ministro klumpes.

Tad atitinkamai aukšti profesionalumo, etikos standartai. Ir tikiuosi, kad Lietuva didelė, ir tokių žmonių mes tikrai galime surasti“, – nurodė prezidentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?