Laisvės partijai – kategoriškas verdiktas: „Jų politinė karjera ilgai netruks“

Laisvės partija po nevykusio konservatorių lyderių bandymo perkrauti šalies politinę sistemą sustiprino savo balsą valdančiojoje koalicijoje, tačiau „laisviečių“ ateitį politologai vertina kaip miglotą.

Laisvės partijai – kategoriškas verdiktas: „Jų politinė karjera ilgai netruks“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laisvės partijai – kategoriškas verdiktas: „Jų politinė karjera ilgai netruks“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laisvės partijai – kategoriškas verdiktas: „Jų politinė karjera ilgai netruks“.<br>V.Skaraičio nuotr.
Laisvės partijai – kategoriškas verdiktas: „Jų politinė karjera ilgai netruks“.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ekonomikos ir inovacijų ministrė A.Armonaitė toliau vadovaus Laisvės partijai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ekonomikos ir inovacijų ministrė A.Armonaitė toliau vadovaus Laisvės partijai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Aušrinė Armonaitė, Vytautas Mitalas<br>V.Skaraičio nuotr.
Aušrinė Armonaitė, Vytautas Mitalas<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-06-14 07:00, atnaujinta 2023-06-14 09:58

Laisvės partijos lydere dar vienai kadencijai perrinkta ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė pasidžiaugė, kad konservatorių karštos galvos atvėso ir po dešiniųjų prezidiumo palaiminimo premjerė Ingrida Šimonytė tęs darbą.

„Džiaugiuosi, kad šaltas, sveikas protas bei racionalumas grįžo ir į Tėvynės sąjungos matymą, kaip mes dirbsime toliau.

Laisvės partija pasiruošusi dirbti. Mes norime sklandaus darbo, kita vertus, pamokas iš šios situacijos irgi išmokome“, – „laisviečių“ suvažiavime kalbėjo A.Armonaitė.

Panašu, kad po konservatorių fiasko siūlymui surengti naujus Seimo rinkimus tam nepritarę „laisviečiai“ ir Liberalų sąjūdis bandys aukščiau kelti galvas.

Vis dėlto Mykolo Romerio universiteto dėstytojas Vytautas Dumbliauskas mano, kad diktuoti savo sąlygų jiems nepavyks. Politologas taip pat kritiškai vertino Laisvės partijos pasirinkimą dėl lyderio: „Sunku suvokti, kaip su tokiais reitingais galima išlikti politikoje.“

Reitingai – ne kliūtis

Mažieji koalicijos partneriai pagaliau išgirdo konservatorių pritarimą jų idėjai steigti koalicijos tarybą, kuri padėtų numalšinti valdžioje kylančias aistras.

Kaip didžiulį pasiekimą šios tarybos atsiradimą pateikusi A.Armonaitė šeštadienį vylėsi, kad ji tarsis reguliariai, aiškiai fiksuos susitarimus, be to, nebus bendraujama iš jėgos pozicijų – esą požiūris ir partnerystė būtų lygiaverčiai.

Politikė taip pat nesureikšmino ypač žemų partijos reitingų. Ji įsitikinusi, kad pavyks užsitikrinti žmonių pasitikėjimą: „Iš niekur nesitraukiame, nekrūpčiojame, netrypčiojame ir siekiame savo tikslų. Dėl to manau, kad žmonės mumis pasitikės ir toliau.“

Abejojo dėl sėkmės

Pastaruoju metu „laisviečiai“ ėmė vis garsiau kalbėti apie koalicijos partnerių įsipareigojimus žmogaus teisių srityje, tačiau politologai mano, kad partnerystės įteisinimo ir kitas visuomenės prieštaringai sutiktas idėjas jie turėtų pamiršti.

Anot V.Dumbliausko, Seime vykęs balsavimas dėl pirmalaikių rinkimų parodė, kad konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio atstovaujamas liberalusis partijos sparnas nėra jau toks galingas ir viską lemiantis.

Politologas mano, kad karštakošiškas G.Landsbergio elgesys gerokai susilpnino jo paties pozicijas, todėl jam teks rūpintis savo, o ne koalicijos partnerių ateitimi: „Laisvės partija ir ypač Liberalų sąjūdis valdžios krizės akivaizdoje pasirodė solidžiau už konservatorius. Jų balsas koalicijoje gali tapti ryškesnis.

Aišku, kad Laisvės partija pabandys į darbotvarkę įtraukti jiems rūpimus klausimus, bet abejoju, ar konservatoriai prieš rinkimus pakeis savo nuostatas. Priešingai, atsargumo iš jų pusės gali būti dar daugiau.“

Partijos ateitis miglota

Su šypsena V.Dumbliauskas vertino ir A.Armonaitės drąsų optimizmą dėl rinkėjų. Jis neabejoja, kad kiti rinkimai Laisvės partijai nieko gera nežada.

Anot politologo, iš dabartinės situacijos daugiau naudos gali turėti nebent Liberalų sąjūdis, kurios vienas lyderių Eugenijus Gentvilas ypač aršiai kibo į atlapus G.Landsbergiui.

V.Dumbliauskas neatmetė, kad dalis „laisviečių“ rėmėjų gali vėl mestis būtent prie liberalų: „Šalies politinėje padangėje Laisvės partija yra atsiradusi atsitiktinai. Jos lyderiai irgi turėtų sugrįžti pas liberalus, kitaip jų politinė karjera ilgai netruks. Galbūt dalis jų visai išeis iš politikos, o partija išnyks.“

Jis taip pat svarstė, kad Laisvės partija neturėtų visiškai ignoruoti ypač prastų jos lyderės reitingų ir turėtų ieškoti visuomenėje populiaresnio politiko: „Aš negaliu būti patarėjas, bet, mano galva, Vytautas Mitalas labiau tiktų. Jis ir ramesnis, ir labiau išlaikytas. Bet, matyt, A.Armonaitė turi labai didelių politinių ambicijų, kurios kartais atrodo nepamatuotos.“

Laikysis įsikibę nagais

Seimo Laisvės partijos frakcijai vadovaujantis V.Mitalas šeštadienį vykusiame suvažiavime buvo išrinktas pirmuoju partijos vicepirmininku.

Konservatorių lyderių sukeltą politinę dramą ypač kritiškai vertinęs V.Mitalas pareiškė, kad jei ne Rusijos vykdomas karas prieš Ukrainą, šiuo metu esančios valdančiosios koalicijos jau nebebūtų.

„Bet aš manau, kad bandymas nusimesti atsakomybę nėra mūsų kelias.

Mes turime būti pasiryžę žengti šiuo keliu dantimis ir nagais kovodami už kiekvieną mūsų išsikeltą tikslą.

Ir visai nesvarbu, ar vėjai plaks, ar lietūs talžys. Tai mūsų kelias ir mūsų atsakomybė“, – pabrėžė politikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.