Baltarusijoje už 5 kg heroino kontrabandą nuteistas lietuvis tvirtina, kad Lietuvoje yra kalinamas neteisėtai

Nei mūsų teisėjams, nei kalėjimų viršininkams nė motais, kad Baltarusijoje nuteistas ir į Lietuvą grąžintas Ričardas Jakumas jau daugiau kaip aštuonis mėnesius už grotų laikomas, ko gero, neteisėtai.

Baltarusijoje už 5 kg heroino kontrabandą nuteistas lietuvis į laisvę negali ištrūkti ir Lietuvoje.<br> Lrytas.lt koliažas
Baltarusijoje už 5 kg heroino kontrabandą nuteistas lietuvis į laisvę negali ištrūkti ir Lietuvoje.<br> Lrytas.lt koliažas
Pravieniškės<br>M.Patašiaus nuotr.
Pravieniškės<br>M.Patašiaus nuotr.
Pravieniškės<br>M.Patašiaus nuotr.
Pravieniškės<br>M.Patašiaus nuotr.
Baltarusijoje nuteistas R.Jakumas atkakliai tebeieško teisybės Lietuvoje.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Baltarusijoje nuteistas R.Jakumas atkakliai tebeieško teisybės Lietuvoje.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 18, 2023, 8:01 AM

Lietuvoje kalinčiam R.Jakumui nėra paskirta jokia kardomoji priemonė, nors pagal įstatymus Baltarusijoje priimtas nuosprendis mūsų šalyje negalioja, kol jo nepatvirtino teismas.

Buvęs Vilniaus bendrovės „Ibrahim“ direktoriaus pavaduotojas R.Jakumas Baltarusijoje buvo sulaikytas prieš trejus metus, kai ten vyko į tarnybinę komandiruotę.

Pats jis tvirtina turėjęs ir kitą priežastį važiuoti į šią šalį – tarpininkauti finansuojant Sviatlanos Cichanouskajos sutuoktinio komandos narius prieš prasidedančius prezidento rinkimus.

Lietuvis tvirtina perdavęs dalį rinkimams skirtų pinigų – 30 tūkstančių JAV dolerių, tačiau likusi suma opozicijos veikėjų taip ir nepasiekė – R.Jakumas buvo sulaikytas ir apkaltintas narkotikų kontrabanda. Mat jo pažįstamo automobilyje buvo rasti 5 kilogramai heroino.

Buvo kankinamas

Baltarusijos kalėjimuose verslininkas buvo nuolat kankinamas. Vieno tokio kankinimo metu jam buvo sulaužytas šlaunikaulis, reikėjo operacijos, bet įkalintasis buvo įmestas į karcerio vienutę.

Sužinojusi, kad sutuoktinis gali neišgyventi, R.Jakumo žmona nuėjo kryžiaus kelius prašydama, kad būtų suteikta medicinos pagalba, net rašė prašymus Baltarusijos vadovui Aliaksandrui Lukašenkai, tačiau niekas nepadėjo.

Vienintelė pagalba – į vienutės kamerą buvo įleistas kitas kalinys, kuris net šliaužti negalinčiam R.Jakumui paduodavo maisto ir vaistų nuo skausmo.

Vos išsikapstęs lietuvis KGB pareigūnų buvo toliau kvočiamas naktimis, tačiau tardytojams labiau rūpėjo ne narkotikų byla, o opozicijos veikėjai, kuriems buvo perduoti rinkimams skirti pinigai.

„Nežinau, kaip, tačiau KGB pareigūnai juos sulaikė. Vėliau vienas opozicijos veikėjų kolonijoje buvo mirtinai sumuštas.

Kalėjime mirė ir mane su jais supažindinęs mano brolis“, – sakė R.Jakumas, šiuo metu įkalintas Pravieniškių kalėjime.

Rėmėsi Vilniaus informacija

Vos R.Jakumas buvo sulaikytas, su Baltarusijos milicininkais ėmė bendradarbiauti Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai.

Jie atliko kratą Vilniuje gyvenančios R.Jakumo žmonos namuose, siuntė į kaimyninę šalį visą kriminalinės žvalgybos informaciją.

Teismo procesas Baltarusijoje truko dvejus metus. 2021 metų liepą Gardino rajono teismas R.Jakumą pripažino kaltu ir nuteisė 16 metų laisvės atėmimo.

Nuosprendis buvo pagrįstas išimtinai iš Lietuvos atsiųsta kriminalinės žvalgybos informacija, kuri buvo perrašyta beveik žodis žodin. Tą patį nuosprendį paliko galioti ir Gardino srities teismas.

Bet nuosprendį netikėtai užprotestavo Baltarusijos aukščiausiojo teismo pirmininko pavaduotojas A.Kondratjevas, pareiškęs, jog negalima remtis nepatikrinta žvalgybos informacija, o kitų įrodymų, kad R.Jakumas gabeno heroiną, nėra.

Po šio protesto Gardino srities teismas persvarstė bylą, bet paliko galioti apkaltinamąjį nuosprendį, tik bausmę sumažino puse metų.

Buvo perkeltas į Lietuvą

R.Jakumas tvirtina, kad po nuosprendžio nugabentas į koloniją jos vadovų buvo priskirtas prie politinių kalinių.

„Ten joks opozicijos veikėjas nebuvo nuteistas už politinius nusikaltimus, visiems jiems buvo inkriminuota kriminalinė veika“, – sakė lietuvis.

Didelėmis pastangomis pavyko pasiekti, kad nuteistasis būtų perduotas Lietuvai.

„Neįsivaizduojate, kiek man kainavo ir kokius vargus mano artimieji patyrė, kol Baltarusijos valdininkai sutiko mane perduoti Lietuvai.

Kad būtų leista mane išvežti, net turėjau į Baltarusijos iždą sumokėti nemažą pinigų sumą“, – tikino R.Jakumas.

Po sumušimo – ligoninė

Parvežtas į Lietuvą nuteistasis pirmiausia turėjo būti nugabentas į teismą dėl kardomosios priemonės paskyrimo, tačiau atsidūrė kalėjime – iš pradžių Vilniuje, o vėliau Marijampolėje.

Ten praeityje kelerius metus pasienio policijos operatyvinės dalies inspektoriumi dirbusį vyriškį pareigūnai įgrūdo į kamerą su kriminaliniais nusikaltėliais.

Įkalinus R.Jakumą Vilniaus apylinkės teismas pradėjo Baltarusijos teismo nuosprendžio pripažinimo procedūrą. Vyko keli posėdžiai, tačiau ir per juos teismas nuteistajam nepaskyrė jokios kardomosios priemonės.

Per tą laiką Marijampolės kalėjimo kaliniai spėjo sužinoti, kad R.Jakumas – buvęs policijos pareigūnas. Kameroje jis buvo sumuštas, teko susiūti prakirstą lūpą, liko 12 milimetrų randas.

Po šio sumušimo vyriškis buvo atgabentas į Pravieniškių 2-ojo kalėjimo sveikatos priežiūros padalinį, o po gydymo perkeltas į Ūkio skyrių.

Rašė raštus vadovybei

Atsidūręs Pravieniškių kalėjime R.Jakumas kreipėsi į šios įstaigos vadovybę prašydamas paaiškinti, kuo remiantis jis laikomas įkalintas, ir pareikalavo paleisti į laisvę.

„Nuo rugsėjo 14 dienos man nėra žinoma, kodėl aš esu nelaisvas.

Mano atžvilgiu nėra priimta jokio nuosprendžio, kuris būtų pripažintas Lietuvoje ir leista jį vykdyti.

Taip pat nežinau jokios įsiteisėjusios nutarties, pagal kurią man būtų paskirtas suėmimas ar juo labiau pratęstas suėmimo terminas. Prašau informuoti, kokiu nuosprendžiu ar nutarties pagrindu aš esu įkalintas“, – savo raštuose teigė R.Jakumas.

Pravieniškių 2-ojo kalėjimo viršininkas Mindaugas Žirlys savo atsakyme pasirėmė mūsų šalyje kol kas nepripažintu Baltarusijos nuosprendžiu bei tarpvalstybine Lietuvos ir Baltarusijos sutartimi.

„Iš bylos medžiagos matyti, kad Baltarusijos Gardino rajono teismo nuosprendis yra įsiteisėjęs, todėl turi būti vykdomas.

Jūsų teisinis statusas yra nuteistasis“, – taip paaiškino kalėjimo viršininkas.

Gavęs tokį atsakymą R.Jakumas parašė pareiškimą generalinei prokurorei Nidai Grunskienei prašydamas pradėti ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto laisvės atėmimo.

Tačiau, užuot pradėjusi ikiteisminį tyrimą, Generalinė prokuratūra šį raštą persiuntė Kalėjimų tarnybai.

Imtasi vertimo darbų

Beje, kilus skandalui, kad R.Jakumas gali būti įkalintas neteisėtai, Vilniaus apylinkės teismas suskubo išnagrinėti Vilniaus pataisos namų teikimą dėl Baltarusijos nuosprendžiu paskirtos bausmės.

Bet paaiškėjo, kad teismas neturi beveik 100 lapų nuosprendžio vertimo į lietuvių kalbą. O iki tol teismo proceso metu priimti sprendimai ir nutartys buvo paremti rusų kalba surašytu Gardino teismo nuosprendžiu.

Išversti nuosprendį buvo teikimą surašiusių Vilniaus pataisos namų pareiga, bet siekdamas nevilkinti proceso Vilniaus apylinkės teismas pats ėmėsi vertimo darbų.

„Jei bet koks eilinis žmogus teismui pateiktų neišverstą dokumentą, juolab didelės apimties nuosprendį, tokie „popieriai“ net nebūtų priimami. Tuo metu Kalėjimų tarnybai pavaldūs Vilniaus pataisos namai, regis, turi privilegiją juos pateikti, o teismas lyg niekur nieko priima ir nagrinėja bylą“, – stebėjosi R.Jakumo advokatas Albertas Kučinskas.

Advokatas stebėjosi

Gerai šią istoriją žinantis advokatas Vytautas Sirvydis įsitikinęs, kad R.Jakumas Lietuvoje kalinamas neteisėtai.

„Jeigu remiamasi Baltarusijos nuosprendžiu, tai toks nuosprendis turi būti pripažintas Lietuvos teismų ir leista jį vykdyti mūsų šalyje.

Kol kas šioje byloje Lietuvos teismai nėra priėmę jokio įsiteisėjusio procesinio sprendimo, kuris legalizuotų Baltarusijoje nuteisto asmens teisinę padėtį ir sudarytų pagrindą laikyti jį kalėjime.

Gynyba pagrįstai tikisi, kad nuosprendis nebus pripažintas, – yra pagrindo tikėtis, jog teismai aklai nesivadovaus 1992 metų Lietuvos ir Baltarusijos sutartimi, kuri įpareigoja iš esmės be jokio patikrinimo leisti vykdyti Baltarusijos teismų sprendimus, o remsis aukštesniu teisės aktu – Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių konvencija, pagal kurią negali būti laikomas pagrįstu ir pripažintas apkaltinamasis nuosprendis, priimtas valstybės, kuri nėra šios konvencijos narė, o juo labiau kai proceso metu kaltinamasis buvo kankinamas.

O tai, kad R.Jakumas buvo kankinamas, nekelia abejonių“, – kalbėjo V.Sirvydis.

Advokato nuomone, jau seniai laikas mūsų politikams pagalvoti, ar nereikėtų denonsuoti abejotinos dar 1992 metais pasirašytos Lietuvos ir Baltarusijos sutarties dėl teisinės pagalbos bei teisinių santykių civilinėse, šeimos ir baudžiamosiose bylose.

„Kaip galima tokios sutarties pagrindu bendradarbiauti ir teikti teisinę pagalbą režimui, kuris kankina žmones?

Mūsų aukščiausi politikai kalba apie hibridinį karą, rengiamos pilietinės akcijos prieš Baltarusijos režimą, susidorojantį su protestuotojais, o tuo pat metu mūsų pareigūnai su diktatoriaus karininkais keičiasi žvalgybine informacija. Vykdydami tokią sutartį mes labai remiame režimą“, – stebėjosi V.Sirvydis.

Atsakė keliais žodžiais

„Lietuvos rytas“ paprašė, kad R.Jakumo įkalinimo teisėtumą pagrįstų Kalėjimų tarnybos vadovai, tačiau sulaukta tik labai aptakaus paaiškinimo.

„Nuteistasis bausmę atlieka laikantis Lietuvos įstatymų ir tarptautinių sutarčių“, – teigiama tarnybos Komunikacijos ir tarptautinio bendradarbiavimo skyriaus atsakyme.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.