VTEK netirs G. Nausėdos, G. Skaistės ir S. Kairio išlaidų: pateikė du argumentus

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nutarė nepradėti tyrimų dėl prezidento vyriausiojo patarėjo Frederiko Jansono bei Seimo nario Mato Maldeikio kreipimųsi.

 VTEK netirs G. Nausėdos, G. Skaistės ir S. Kairio išlaidų: pateikė du argumentus.<br> Lrytas.lt fotomontažas
 VTEK netirs G. Nausėdos, G. Skaistės ir S. Kairio išlaidų: pateikė du argumentus.<br> Lrytas.lt fotomontažas
Gitanas Nausėda<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gintarė Skaistė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gintarė Skaistė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Simonas Kairys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Simonas Kairys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Vyriausiosioji tarnybinės etikos komisija (VTEK). <br> Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
 Vyriausiosioji tarnybinės etikos komisija (VTEK). <br> Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 21, 2023, 12:02 PM, atnaujinta Jun 21, 2023, 12:06 PM

Praėjusią savaitę į VTEK kreipęsis prezidento patarėjas prašė komisiją įvertinti, ar praėjusiose kadencijose Kauno miesto savivaldybėje dirbę finansų ministrė Gintarė Skaistė bei kultūros ministras Simonas Kairys tinkamai naudojosi tarybos nario veiklai skirtais finansais.

„Penki komisijos nariai priėmė sprendimą, kad netenkinsime ir nepriimsime šio (F. Jansono – ELTA) skundo dėl to, kad nurodytoms faktinėms aplinkybėms yra praėjęs daugiau kaip trijų metų senaties terminas“, – trečiadienį po VTEK posėdžio žurnalistams sakė komisijos pirmininkas Gediminas Sakalauskas.

„Tai reiškia, kad buvusi tarybos narė Gintarė Skaistė, šiuo metu einanti finansų ministrės pareigas, savivaldybėje dirbo iki 2016 m. (...) Analogiškai dėl Simono Kairio – pareigas ėjo iki 2019 m.“ – aiškino jis.

Dėl tos pačios priežasties VTEK atmetė ir M. Maldeikio kreipimąsi. Seimo nariui abejonių sukėlė prezidento Gitano Nausėdos 2019 m. rinkiminės kampanijos finansai bei nepateikta šeimos turto deklaracija.

„Komisija priėmė sprendimą, kad nepradės tyrimo. Pagrindiniai argumentai yra tokie – šeimos deklaracija nėra Vyriausiosios rinkimų etikos komisijos kompetencija, bet tai yra susiję. Antras argumentas toks – sandoriai buvo daryti 2019 m. – tai irgi yra praėjęs trijų metų senaties terminas“, – teigė G. Sakalauskas.

G. Sakalauskas pažymėjo, kad VTEK, nagrinėdama M. Maldeikio kreipimąsi, taip pat nenustatė, kad šalies vadovas šiuo metu turėtų stambių finansinių sandorių su verslo atstovais, kurie keltų įtarimą dėl galimo interesų konflikto.

„Nenustatėme duomenų, pavyzdžiui, prezidento atveju – kad jis šiuo metu turėtų sandorius, kurių vertė būtų daugiau kaip 3 tūkst. eurų, ir kita šalis keltų tikėtiną arba realią interesų konflikto situaciją“, – VTEK sprendimo argumentus dėstė jis.

Kaip skelbta anksčiau, praėjusią savaitę dėl prezidento G. Nausėdos rinkiminės kampanijos finansų ir po rinkimų likusių skolų reklamos tiekėjams bei viešųjų ryšių įmonėms į VTEK kreipėsi parlamentaras M. Maldeikis. Politikas prašė komisiją ištirti, ar šalies vadovas, 2018 m. nepateikęs savo šeimos turto deklaracijos, nepažeidė viešojo intereso ir politikams keliamų etikos standartų.

Reaguodamas į tai, prezidentas G. Nausėda teigė nesuprantąs, kokiu tikslu M. Maldeikis kreipėsi į VTEK. Šalies vadovas tikino paviešinęs visas reikiamas turto deklaracijas. Todėl, Daukanto aikštės lyderio supratimu, konservatoriaus iniciatyva yra reakcija į jo patarėjo prašymą VTEK ištirti į vadinamąjį „čekiukų“ skandalą įsivėlusius ministrus.

Tą pačią dieną kaip ir M. Maldeikis, raštą VTEK išsiuntė ir Daukanto aikštės lyderio patarėjas F. Jansonas. Jis paprašė komisijos ištirti, ar į vadinamąjį „čekiukų“ skandalą įsipainioję finansų ministrė G. Skaistė ir kultūros ministras S. Kairys nepiktnaudžiavo tarybos nario išmokomis, dirbant Kauno miesto savivaldybės taryboje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.