Policijos darbuotojų profsąjunga nepritaria LPPS svarstymams apie pareigūnų protestus NATO viršūnių susitikimo metu

Lietuvos policijos darbuotojų profesinė sąjunga (LPDPS) nepritaria Lietuvos policijos profesinės sąjungos (LPPS) svarstymams rengti protestus NATO viršūnių susitikimo metu, jei nebus skirta papildomų lėšų policininkų reabilitacijos paslaugoms.

Policija<br>G.Bitvinsko nuotr.
Policija<br>G.Bitvinsko nuotr.
Policija<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Policija<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Policija<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Policija<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Gytis Pankūnas

2023-06-22 15:27

LPDPS pranešime spaudai teigiama, kad LPPS svarstymai apie protestus NATO viršūnių susitikimo metu neatspindi visos šalies policijos bendruomenės pozicijos.

Anot profsąjungos pirmininkės Inetos Kursevičienės, LPPS tokią savo nuomonę paskelbė esą vien dėl to, kad sulauktų visuomenės, žiniasklaidos dėmesio.

LPDPS teigia nepritarianti idėjai dėl policininkų protestų NATO viršūnių susitikimo Vilniuje metu.

„Visgi Lietuvos policijos darbuotojų profesinei sąjungai yra nepriimtina tai, kad ši idėja buvo pateikta visos bendruomenės vardu. Kaip nepriimtina ir tai, kad kai kurie veikėjai sistemines policijos problemas nori spręsti drastiškais šantažo būdais“, – LPDPS pranešime spaudai cituojama profsąjungos vadovė I. Kursevičienė.

„Taip, niekas nepaneigs, kad mūsų sistemoje vis dar netrūksta skaudulių. Tačiau kartu niekas nedrįs užginčyti, kad pokyčiai, nors ir pamažu, juda į priekį. Ne be socialinių partnerių – tų, kurie pasirinkę konstruktyvaus dialogo kelią – pagalbos.

Todėl prieš NATO viršūnių susitikimą ir per jį, mūsų profesinės sąjungos nuomone, derėtų kalbėti apie tai, kaip galime padėti mūsų policijos pareigūnams padaryti viską, kad šis renginys praeitų kuo sklandžiau. Kad mums netruktų policijos pajėgų, kad visi renginių metu saugumą užtikrinantys pareigūnai būtų tinkamai aprūpinti ir pasirengę, kad pareigūnams būtų sudarytas tinkami darbo ir poilsio balansas, galiausiai, kad sistema ir toliau būtų pajėgi vykdyti savo pagrindinę funkciją – užtikrinti Lietuvos žmonių kasdienį saugumą“, – toliau dėstoma profsąjungos pranešime spaudai.

I. Kursevičienė ragino Lietuvos policiją kurti geresnę „ne grasinimais ar šantažu, o racionaliu bendru darbu“.

ELTA primena, kad LPPS įspėjo Vidaus reikalų ministeriją (VRM) – jeigu nebus skirta papildomų lėšų policininkų reabilitacijos paslaugoms, pareigūnai grasina rengti protestus Vilniuje vyksiančio NATO viršūnių susitikimo metu.

Pasak LPPS pirmininkės Romos Katinienės, antradienį vykusio Policijos tarybos posėdžio metu paaiškėjo, kad pareigūnų medicininės reabilitacijos paslaugoms, nefinansuojamoms iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto, nėra skiriama lėšų. Teisės aktų nustatyta tvarka tokias paslaugas apmokėdavo VRM. Tačiau dabar tai siūloma daryti pačioms ministerijai pavaldžioms įstaigoms.

„Ši žinia tiesiog pritrenkė. Kaip gali būti, kad policijos pareigūnų reabilitacijai nėra pinigų? Kai reikia valdyti krizes – pareigūnai gelbėkit padėkit, supraskit, o štai reabilitacijai – nė cento“, – profsąjungos išplatintame pranešime cituojama R. Katinienė.

„Tačiau dabar VRM savo neveiklumą ir nekompetenciją dangsto perkeldama šią naštą ant ministerijai pavaldžių statutinių įstaigų pečių, todėl paprašė iki liepos 1 d. įstaigų įsivertinti galimybę pačioms finansuoti šias paslaugas iš savo biudžetų“, – teigia ji.

Pirmininkės teigimu, VRM nuo kadencijos pradžios skuba pertvarkyti bei atsisakyti dalies pareigūnų reabilitaciją teikiančių įstaigų. Pavyzdžiui, nuo šių metų liepos 1 d. centrai „Pušynas“ ir „Dainava“ nebebus pavaldūs ministerijai, o rekonstruojama Trakų reabilitacijos ligoninė pradės veikti tik kitų metų antroje pusėje.

„Mūsų nuomone, čia jau reikėtų skubaus Vyriausybės įsikišimo ir sprendimo iš kur skirti lėšų pareigūnų reabilitacijai. Atidžiai stebėsime, ar Generalinis komisaras turės valios ir drąsos pasipriešinti vidaus reikalų ministrei ir nepriims sprendimo vienašališkai, neatsižvelgdamas į policijos tarybos nuomonę. Jeigu reabilitacijos našta bus perkelta policijos komisariatams, profesinės sąjungos surengs protesto akciją nepaisydama, jog šalyje vyks NATO viršūnių susitikimas“, – nurodė profsąjungos pirmininkė.

Profsąjungos teigimu, daliai policijos pareigūnų reabilitacijos paslaugos, reikalingos dėl darbo specifikos (streso, sudėtingų situacijų), yra apmokamos ne iš PSDF, o biudžeto lėšomis.

Šiais metais reabilitacijos paslaugų reikia 367 policijos pareigūnams, jų reabilitacija kainuotų 299 tūkst. eurų.

ELTA primena, kad liepos 11–12 dienomis Vilniuje vyks NATO viršūnių susitikimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.