Palaikymo A. Bilotaitės apkaltai opozicijos gretose gali pritrūkti: frakcijos žada tik pavienius balsus

Seime bręstančiai vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės apkaltai gali pritrūkti palaikymo – parlamento mažumos frakcijos neturi vieningos nuomonės dėl Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ nario Vytauto Bako iniciatyvos. Politikai kol kas žada tik pavienių parlamentarų paramą.

Agnė Bilotaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Augustė Lyberytė

Jun 24, 2023, 1:30 PM

Kaip ELTA pranešė anksčiau, ketvirtadienį V. Bakas buvo surinkęs 27 parašus iš 36 reikiamų. Jo frakcijos seniūnas Algirdas Butkevičius patikino, kad Seimo demokratai vieningai palaikė kolegos iniciatyvą.

Bene daugiausiai skepsio dėl apkaltos – socialdemokratų gretose. Frakcijos seniūnė Orinta Leiputė teigė, kad vieningos pozicijos, ar reikėtų panaikinti A. Bilotaitės Seimo narės mandatą, nėra. Visgi, ji neatmetė, kad dalis frakcijos narių gali pasirašyti po apkaltos nutarimu.

„Mes šiek tiek skeptiškai žiūrime į apkaltos organizavimą. Galbūt bus pavienių frakcijos narių, kurie norės pasirašyti, bet mes skeptiškai žiūrime“, – Eltai sakė O. Leiputė.

„Mes bendro sprendimo frakcijoje neturime. Nediskutavome taip smulkiai“, – tvirtino ji.

Panašios pozicijos laikosi ir Seimo „darbiečiai“.

„Šito klausimo frakcijoje nesvarstėme – nebuvo vieningo noro pasirašyti. Jeigu bus pavienių parašų – jų bus. Bet tiek partijos pirmininkas, tiek aš skeptiškai vertiname ekspromtu kilusią idėją“, – Eltai sakė Darbo partijos frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas.

Pasak politiko, Darbo partija veikiau palaikys Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) inicijuojamą nepasitikėjimo Vyriausybe procedūrą, o ne apkaltą vienai iš Ministrų kabineto narių.

„Geriau kalbėtume ir palaikytume nepasitikėjimą visa Vyriausybe – dėl pažadų, kitų dalykų, neatliekamų ir nepateikiamų reformų“, – aiškino jis.

Valstiečių seniūnė antrina V. Fiodorovui. Pasak Aušrinės Norkienės, LVŽS frakcija laikosi savo sumanymo ir viliasi, kad likusi opozicija pasirašys nutarimą dėl nepasitikėjimo Vyriausybe. Visgi, politikė nurodė, kad apkaltos A. Bilotaitei projektui pasiekus Seimo plenarinių posėdžių salę valstiečiai balsuos už.

„Mes liekame prie savo iniciatyvos teikti nepasitikėjimą visa Vyriausybe. Kviečiame likusią opoziciją pasirašyti“, – Eltai komentavo Seimo narė.

„Jeigu pavyks ir nutarimas bus pateiktas – mes jį palaikysim. Bet patys neketiname pasirašyti“, – nurodė A. Norkienė.

Tuo metu Mišrios Seimo narių grupės vadovė Agnė Širinskienė mano, kad, nepaisant išsiskiriančių požiūrių, parašų vidaus reikalų ministrės parlamentinio mandato naikinimui turėtų pakakti. Nors, pripažįsta ji, nuomonės išsiskiria ir jos frakcijoje.

„Pas mus bus žmonių, kurie žiūrės skeptiškai, nes kiek diskutavome frakcijoje, taip ir buvo – dalis sakė, kad galbūt nepasirašys. Kiek žinau, dalis jau yra pasirašę. Kai kurie, matyt, dar pasirašys“, – vylėsi A. Širinskienė.

„Spėčiau, kai yra pavieniai parašai, greičiausiai tikimybė didelė, kad jie bus surinkti“, – prognozavo parlamentarė.

ELTA primena, kad ketvirtadienį opozicija pradėjo rinkti parašus vidaus reikalų ministrės apkaltai. Pasak procedūros iniciatoriaus, Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ nario Vytauto Bako, po apkaltos tekstu savo parašus padėjo 27 Seimo mažumos atstovai.

Seimo statutas numato, kad teisę pasiūlyti parlamentui pradėti apkaltos procesą turi ne mažesnė nei 1/4 parlamentarų grupė – parašus po teikimo tekstu turi padėti bent 36 Seimo nariai. Seimo opozicijoje šiuo metu veikia 66 Seimo nariai.

A. Bilotaitė opozicinių frakcijų dėmesio centre atsirado po to, kai Konstitucinis Teismas pripažino, kad neteisėtai šalies sieną kirtusių migrantų sulaikymas ir priverstinis apgyvendinimas užsieniečių registravimo centruose prieštarauja Konstitucijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.