Žiniasklaida: teismai svarsto galimybę viešinti kaltinamųjų pavardes ir tais atvejais, kai jų bylos nagrinėjamos uždaruose posėdžiuose

Teismai svarsto galimybę viešinti kaltinamųjų asmenų pavardes ir tais atvejais, kai jų bylos nagrinėjamos uždaruose teismo posėdžiuose, skelbia portalas „Delfi“.

Žiniasklaida: teismai svarsto galimybę viešinti kaltinamųjų pavardes ir tais atvejais, kai jų bylos nagrinėjamos uždaruose posėdžiuose.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi  nuotr.
Žiniasklaida: teismai svarsto galimybę viešinti kaltinamųjų pavardes ir tais atvejais, kai jų bylos nagrinėjamos uždaruose posėdžiuose.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi  nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-06-28 15:12

Anot portalo, tokių svarstymų imtasi po viešumoje pasirodžiusios kritikos teismams, kad, rengiant neviešus posėdžius bylose dėl, kur asmenys kaltinamus seksualine prievarta ar kitais sunkiais nusikaltimais, kaltinamųjų pavardės yra neviešinamos – esą siekiant apsaugoti nusikaltimų aukas, apsaugomi ir galimi nusikaltėliai.

Kaip skelbia „Delfi“ viešinti kaltinamųjų pavardes ir tais atvejais, kai jų bylos nagrinėjamos neviešuose teismo posėdžiuose, pasiūlė Apeliacinio teismo pirmininkas Nerijus Meilutis. Idėjai keisti šią nuo 2014 m. galiojančią teisinio reguliavimo nuostatą pritarė Lietuvos teismų ir administracijos duomenų apsaugos pareigūnas, pažymėjęs, kad dabartinio teisinio reguliavimo nuostatos yra ydingos, nes aplinkybė, jog byloje paskirtas uždaras teismo posėdis, savaime neturėtų reikšti, jog yra nevieši duomenys ir apie visus proceso dalyvius.

„Siekiant užtikrinti visuomenės teisę žinoti viešąjį interesą tenkinančią informaciją apie teismų veiklą ir bylas, siūlytina teismo posėdžių tvarkaraščiuose viešinti uždaruose teismo posėdžiuose nagrinėjamos bylos proceso dalyvių – fizinių asmenų – vardus ir pavardes“, – pareigūno raštą cituoja „Delfi“.

Skelbiama, kad Teisėjų tarybos Komunikacijos komitetas šį klausimą perdavė svarstyti teismų savivaldos atstovams, jie posėdį rengia penktadienį.

Siūloma, kad teismas, nagrinėjantis bylą, turėtų nuspręsti, kiek ir kokios konkrečiai informacijos turi būti pripažįstama nevieša, ir tai privalėtų nurodyti savo sprendime, taip pat procesiniame dokumente dėl uždaro posėdžio skyrimo turėtų pasisakyti dėl proceso dalyvių vardų ir pavardžių viešinimo arba neviešinimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.