G. Nausėda: vienybė neturėtų tapti paralyžiuojančia

Prezidentas Gitanas Nausėda po Europos Vadovų Tarybos (EVT) posėdžio Briuselyje sako, didžiosios valstybės yra pasirengusios teikti saugumo garantijas Ukrainai dvišaliu pagrindu.

Gitanas Nausėda. <br>ELTA / Tomas Vinickas
Gitanas Nausėda. <br>ELTA / Tomas Vinickas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 29, 2023, 7:23 PM

„Eilė valstybių, ypač didžiosios valstybės, yra pasirengusios teikti saugumo garantijas dvišaliu pagrindu. Tačiau labai svarbu, kad tai netaptų nekontroliuojamu procesu, kuomet kažkas kažką teikia, o koordinacijos stokojama. Iš principo, sutinkant su pačiu pasiūlymu, kuris iš dalies yra ir kompensacija už tai, kad Ukraina dar ne šiandien taps NATO nare, vis dėlto, reikia atkreipti dėmesį, kad šiuo atveju NATO yra geriausias koordinatorius“, – žurnalistams Briuselyje sakė G. Nausėda.

Diskusijoje, kurioje dalyvavo ir NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas, pasak prezidento, nuolat buvo keliamas klausimas dėl Ukrainos narystės Aljense po to, kai baigsis karas.

Prezidentas pažymi, kad likus mažiau nei dviems savaitėms iki NATO viršūnių susitikimo Vilniuje, vyksta intensyvus diplomatinis darbas, yra derinami tekstai.

„Tikiuosi, kad formuluotės, kurios patenkintų abi puses, viena vertus, padėtų mums išlaikyti tą taip reikalingą vienybę, bet kita vertus ir nenuviltų Ukrainos. Gal ir nėra labai didelė erdvė toms formuluotėms, bet tikrai įmanoma toje erdvėje operuoti ir priimti sprendimus“, – svarstė šalies vadovas.

„Svarbiausia, kad ta vienybė netaptų paralyžiuojančia. Vienybę aš suprantu tą, kuri leidžia priimti sprendimus, o šiandien sprendimai reikalingi kaip niekad“, – pridūrė prezidentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.