G. Nausėda: pajudėjus Turkijai, būtų galima tikėtis teigiamo sprendimo dėl Švedijos narystės NATO

Prezidentas Gitanas Nausėda mano, kad Vengrijoje Švedijos narystės NATO klausimas pasistūmės tik tada, kai Stokholmo stojimo į Aljansą protokolus nutars ratifikuoti Turkija.

Gitanas Nausėda<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda<br>M.Patašiaus nuotr.
Gitanas Nausėda<br>M.Patašiaus nuotr.
Gitanas Nausėda<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Gitanas Nausėda<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T. Vinicko (ELTA) nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T. Vinicko (ELTA) nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 30, 2023, 1:10 PM, atnaujinta Jun 30, 2023, 1:11 PM

Taip prezidentas įvertino žinias iš Budapešto – ketvirtadienį pranešta, kad Vengrija nukėlė balsavimą dėl Švedijos narystės NATO į rudenį.

„Aš manyčiau, vis dėlto, pirmiausiai turime suprasti, kad reikia susitarti su Turkija, kad šiandien Turkija kelia tam tikrus reikalavimus Švedijai, kurių iš esmės didžioji dalis yra įgyvendinta. Liko tik nežymi dalis“, – ketvirtadienį žurnalistams Briuselyje sakė G. Nausėda.

„Bet kuriuo atveju, aš manau, kad pajudėjus Turkijai būtų galima tikėtis ir teigiamo (Vengrijos – ELTA) sprendimo dėl Švedijos“, – aiškino šalies vadovas.

Kalbėdamas apie Turkijos laikyseną, prezidentas teigė girdėjęs pasisakymų, kad Ankara delsia ratifikuoti protokolus dėl galimų pokalbių su Vašingtonu.

„Tenka girdėti, kad tas narystės klausimas yra siejamas ir su kitais, menkiau susijusiais dalykais – kaip antai F-16 (naikintuvais – ELTA). Ir tai jau yra pokalbiai tarp Jungtinių Amerikos Valstijų ir pačios Turkijos“, – sakė jis.

Tuo metu Europos Vadovų Tarybos susitikimuose prezidentas nurodė neturėjęs progos pasikalbėti su Viktoru Orbanu dėl griežtos Vengrijos pozicijos.

„Nežinau, galbūt tai buvo Vengrijos noras nusiųsti tam tikrą politinę žinutę – neva šį kartą jau nieko nepavyks ir mes ruošiamės tam sprendimui šiek tiek vėliau“, – referuodamas į naujienas iš Budapešto sakė prezidentas.

„Bet jeigu Švedija nebūtų priimta (į NATO – ELTA) Vilniaus viršūnių susitikime (...), neabejoju, kad tai yra labai artimos ateities dalykas“, – vylėsi jis.

Vengrija ir Turkija yra dvi paskutinės NATO narės, kurios dar neratifikavo Švedijos stojimo dokumentų.

ELTA primena, pirmą kartą Lietuvoje rengiamas NATO viršūnių susitikimas vyks liepos 11–12 dienomis Vilniuje. Tai bus didžiausias renginys Lietuvos istorijoje, kuriame tikimasi 40–50 užsienio valstybių delegacijų (iki 3000 svečių) bei maždaug 2000 nevyriausybinių organizacijų ir tarptautinės žiniasklaidos atstovų. Apie galimybę dalyvauti renginyje yra užsiminęs ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Skelbiama, kad viršūnių susitikimo darbotvarkėje pagrindinis dėmesys bus skirtas Aljanso kolektyvinės gynybos ir atgrasymo stiprinimui bei paramos Ukrainai didinimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.