L. Kukuraitis apie pagalbą nuo seksualinio smurto nukentėjusiems vaikams: valdžia taupo šimtų vaikų gyvenimo sąskaita

Seimas atmetė Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcijos narių pasiūlymą dėl specializuotos psichologinės pagalbos teikimo nuo seksualinio smurto nukentėjusiems vaikams ir jų artimiesiems.

 Linas Kukuraitis<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
 Linas Kukuraitis<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
Pedofilija.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Pedofilija.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Meškiukas.<br>V.Balkūno nuotr.
Meškiukas.<br>V.Balkūno nuotr.
Vaikai.<br>V.Balkūno nuotr.
Vaikai.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 30, 2023, 11:43 AM

Pagal likusią galioti tvarką specializuota psichologinė pagalba galimai seksualinį smurtą patyrusiems vaikams teikiama tik Vilniuje – vaikų, nukentėjusių nuo seksualinės prievartos, centre „Užuovėja“, o toliau pagalba turi rūpintis arba pati šeima, arba jų gyvenamosios savivaldybės, pranešime žiniasklaidai sako Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“.

„Psichologinė trauma, kurią patiria seksualiai išnaudotas vaikas, yra sunkiai nusakoma, ji neabejotinai turi pasekmių visam tolesniam tokio vaiko, jo artimųjų gyvenimui.

Norint sušvelninti šios traumos pasekmes būtina reaguoti profesionaliai ir nedelsiant, suteikiant geriausią įmanomą pagalbą“, – sakė vienas pataisų iniciatorių parlamentaras Linas Kukuraitis.

Seimo nario teigimu, dėl specialistų trūkumo, brangių, ne visada šeimoms įperkamų psichologo paslaugų, iki pusmečio trunkančių eilių gauti nemokamą psichologinę pagalbą ir aiškaus pagalbos suteikimo mechanizmo nebuvimo nei galimai nukentėję vaikai, nei jų artimieji tęstinės psichologinės ar psichoterapinės pagalbos dažnai taip ir nesulaukia. Vaikai ir šeimos, anot parlamentaro, paliekami vieni tvarkytis su siaubingomis psichologinėmis prievartos pasekmėmis.

„Seimo atlikta parlamentinė kontrolė parodė, kad net pusėje Lietuvos savivaldybių trūksta būtiniausių socialinių paslaugų. Teoriškai jos yra, bet žmonės negali jomis pasinaudoti, todėl valdančiųjų teiginys, kad nukentėjusiems vaikams nereikia specializuotos pagalbos ir užtenka esamos, yra šviesmečiais nutolęs nuo realybės“, – sako L. Kukuraitis.

Jo teigimu, iš esmės valdantieji nepritarė pasiūlymui sukurti specializuotos psichologinės pagalbos vaikui ir jo artimiesiems sistemą, pagal kurią kiekvienas galimai patyręs seksualinę prievartą psichologinę pagalbą gautų laiku, kompetentingą ir nemokamą.

Pasak parlamentaro, valdančiųjų naudojamas lėšų trūkumo argumentas yra niekinis, nes per metus nukentėjusiųjų būna iki kelių šimtų, o pagalba jiems valstybei tikrai finansiškai pakeliama. Šiuo metu psichologinės pagalbos dėl seksualinės prievartos vaikai laukia bendroje eilėje arba yra priversti už gaunamą pagalbą mokėti patys.

„Man labai gaila, kad Seimas neprisiima kolektyvinės atsakomybės dėl neseniai Lietuvą sukrėtusio Seimo nario pedofilijos skandalo, nesiima spręsti išryškėjusių problemų. Visuomenė teisėtai piktinasi tokiu neveiklumu ir problemos ignoravimu. Gaila, kad keli šimtai tūkstančių eurų branginami labiau nei šimtų vaikų patirta žala ir tolesni gyvenimai“, – nusivylimo neslėpė pataisų iniciatorius.

Vaiko teisių ir įvaikinimo tarnybos duomenimis, praėjusiais metais Lietuvoje seksualinį smurtą galimai patyrė 300 vaikų. Ekspertai pripažįsta, kad realus nukentėjusių vaikų skaičius gali būti gerokai didesnis, nes dėl patiriamų baimės, gėdos, kaltės jausmų vaikai vengia apie tai pasakoti ir neieško pagalbos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.