Už korupcines aferas tarnyboje – griežtos bausmės: konfiskuota turto už 190 tūkst. eurų

98 tūkst. eurų baudų ir 190 tūkst. eurų vertės turto konfiskavimas – tokios bausmės buvo paskirtos 9 asmenims, įsipainiojusiems į korupcines aferas Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos padalinyje Klaipėdoje.

Teismas<br>R.Jurgaičio nuotr.
Teismas<br>R.Jurgaičio nuotr.
Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba<br>Aldonos Milieškienės nuotr.
Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba<br>Aldonos Milieškienės nuotr.
Kyšis<br>P.Mantauto nuotr.
Kyšis<br>P.Mantauto nuotr.
STT<br>T.Bauro nuotr.
STT<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 30, 2023, 3:26 PM

Lietuvos apeliacinis teismas paliko galioti Klaipėdos apygardos teismo apkaltinamąjį nuosprendį, pagal kurį nuteisti trys kyšius ėmę buvę tarnybos darbuotojai ir šeši juos papirkę asmenys. Gauti ir duoti kyšiai už neįgalumo nustatymą sujaukė ne vieno žmogaus gyvenimą.

Neįgalumo lygį nustatinėjusių Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos Klaipėdos teritorinio padalinio skyrių vedėjai Olga Kulik ir Mindaugas Gylys turės sumokėti 34 tūkst. 873 eurus ir 37 tūkst. 509 eurus baudų. Iš jų konfiskuoti ir gauti kyšiai – 2 tūkst. 720 ir 4 tūkst. 760 eurų, atimta teisė dvejus metus dirbti valstybės tarnyboje.

Iš O.Kulik nuspręsta konfiskuoti beveik 40 tūkst. eurų vertės turto, esant pagrindui manyti, kad jis gautas nusikalstamu būdu, M.Gyliui kliuvo dar skaudžiau – neteks 139 tūkst. eurų vertės turto.

Dokumentų registravimo skyriaus vedėjai Reginai Intienei skirta beveik 15 tūkst. eurų bauda, konfiskuoti kyšiais gauti 3 tūkst. 730 eurų.

Prokuratūra prašė iš jos konfiskuoti daugiau kaip 12 tūkst. eurų vertės turto, tačiau teisme moteris aiškino, kad tai – jos vyro užsienyje uždirbti pinigai, kurie kažkodėl niekur nebuvo deklaruoti.

Didžiulės apimties byla dėl kyšio paėmimo, papirkimo ir prekybos poveikiu nagrinėta keletą metų. Nustatyta, kad šioje tarnyboje kyšiai buvo imami beveik kasdien. Jų dydžiai svyravo nuo 50 iki 1000 eurų.

Teisme išaiškėjo, kad ši veikla buvo beveik sisteminga, didžioji dalis neįgalumo tarnybos klientų bandydavo atsilyginti. Dėl daugumos kaltinimų kaltinamieji prisipažino. Didžiausia kova virė dėl turto konfiskavimo.

Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai uostamiesčio tarnybą užgriuvo 2017 metų birželį. Pateikus įtarimus prekyba poveikiu ir papirkimu įstaigoje neliko beveik pusės specialistų – jie iškart buvo nušalinti nuo darbo.

Daugiau kaip 40 asmenų, kaltintų papirkimu, pripažinę savo kaltę nuo baudžiamosios atsakomybės atleisti pagal laidavimą. Jie sumokėjo nuo 190 iki 760 eurų dydžio įmokas į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Neatmetama, kad kartais per dieną uostamiesčio padalinyje buvo vidutiniškai paliekama maždaug tūkstantis eurų kyšių. Jie buvo priimami už tai, kad žmonėms, tam tikrais atvejais nesant pagrindo, būtų nustatytas nedarbingumo lygis tam tikram laikotarpiui. Kartais tas pagrindas buvo, bet žmonės norėjo viską sutvarkyti greičiau, be biurokratinių trukdžių.

Kai kurie kaltinamieji neneigė, kad kyšius paėmė, bet esą nieko neteisėto nedarė – atliko savo pareigas ir nedarbingumo lygį bei jo galiojimo laiką skyrė pagal įstatymus.

Kaltais pripažinti dar šeši asmenys, kurie buvo teisiami dėl prekybos poveikiu ar papirkimo, jiems skirtos baudos po 1883 eurus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.