Dėl A. Bilotaitės įžeidimų Seimo etikos sargai tirs D. Kepenio pasisakymus

Seimo Etikos ir procedūrų komisija pradėjo tyrimą dėl Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) nario Dainiaus Kepenio pareiškimų vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės atžvilgiu.

Dainius Kepenis, Agnė Bilotaitė.<br>Lrytas.lt koliažas
Dainius Kepenis, Agnė Bilotaitė.<br>Lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 2, 2023, 2:11 PM

Pastarąjį sprendimą komisija priėmė trečiadienį, bendru sutarimu.

Visgi, diskusijų metu parlamentarų nuomonės, ar reikėtų vertinti D. Kepenio elgesį, išsiskyrė. Mišrios Seimo narių grupės atstovė Rita Tamašunienė nematė prasmės inicijuoti tyrimo, mat, pasak jos, D. Kepenis išsakė kito asmens nuomonę ministrės veiklai.

„Nemanau, kad yra pagrindo pradėti tyrimą. Ta prasme, pasakė savo nuomonę, savo vertinimą veiklai“, – posėdžio metu kalbėjo R. Tamašunienė.

Jai antrino ir D. Kepenį gynė bendrapartietė Guoda Burokienė.

„Nežinau, ką jūs tirsite, nes jeigu įsiskaitėte į skundą, tai Dainius šiuo atveju citavo gautą profesoriaus, sociologo Merkio laišką. Jis tiesiog paskaitė profesoriaus nuomonę. Ir viskas. Čia ne jo žodžiai, jis pacitavo trečią asmenį“, – aiškino LVŽS frakcijos narė.

Su tokia valstietės pozicija nesutiko Laisvės frakcijos narė Silva Lengvinienė.

„Čia buvo ne viena cituoti tą, kabutėse, gerbiamą profesorių“, – oponavo ji.

Tuo metu socialdemokratė Dovilė Šakalienė palaikė tyrimo iniciatyvą, nors pripažino, kad tai veikiausiai neturės jokio poveikio įžeidžiai pasisakiusiam D. Kepeniui.

„Man atrodo, kad, vis tik, savo Vyriausybės narius vadinti bobiškais ir panašiai yra tikrai klausimas, į kurį vertą įsigilinti. Palaikyčiau nuomonę, kad verta pradėti tyrimą. Nors seksizmo mūsų Seime šiek tiek sumažėjo, bet tikrai vis dar yra per daug“, – sakė Seimo narė.

ELTA primena, kad D. Kepenis įžeidžiančius pareiškimus ministrės atžvilgiu pasakė Seimo posėdžio metu, kai naudojosi savo proga užduoti klausimą A. Bilotaitei dėl neteisėtų migrantų krizės metu priimtų sprendimų. Politikas tikino įgarsinantis laišką, kurį gavo „iš profesoriaus Merkio“.

„Žiūrėkite, gavau laišką profesoriaus Merkio, kuris sociologas, profesorius (...) Žiūrėkit, ką jis rašo toliau – nėra simpatijų Bilotaitei, labai silpna politikė, niekinė, tačiau būtent migrantų hibridinio karo istorijoje Bilotaitė parodė rinkinį tinkamų savybių, derinant lietuvišką bobišką užsispyrimą ir taip pat mažos valstybės tikrų interesų nuojautą, patriotizmą. Darė klaidas, bijojo“, – konservatorių Dalios Asanavičiūtės bei Lino Slušnio kreipimesi į Etikos ir procedūrų komisiją cituojamas D. Kepenis.

Kreipimesi akcentuojama, kad D. Kepenis Seimo posėdžio metu cituodamas tekstą, kurio turinį sudaro seksistinio ir įžeidaus pobūdžio išsireiškimai, nesilaikė valstybės politikų elgesio kodekse įtvirtintų pagarbos žmogui, padorumo ir pavyzdingumo principų.

Taip pat kreipimesi atkreipiamas dėmesys, jog Seimo etikos sargai savo atliktų tyrimų praktikoje jau yra pripažinusi ir konstatavusi, kad politiko naudojamas epitetas „boba“, siekiant apibūdinti kitą valstybės politiką, nėra etiškas ir yra nesuderinamas su valstybės politikų elgesio principais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.