Nuo Mindaugo laikų į šiandienos Lietuvą: liepos 6-ąją Vilniaus renginiai primins šalies pasiekimus ir užduos toną „Tautiškai giesmei“ pasaulyje

Prieš pat NATO viršūnių suvažiavimą Vilniaus gatvės ir aikštės atsivers miestiečiams ir jo svečiams. Liepos 6-ąją sostinė taps „Tautiškos giesmės“ giedojimo visame pasaulyje epicentru. 19.30 val. žmonės kviečiami į Katedros aikštę – čia pasitikti iškilmingą Triumfo eiseną, kartu švęsti Valstybės dienos koncerte ir 21.00 val. užduoti toną pasauliniam himno giedojimui. Įvykius tiesiogiai transliuos LRT televizija.

Karaliaus Mindaugo paminklas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Karaliaus Mindaugo paminklas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Karalius Mindaugas.<br>L. Kalinauskaitės pav.
Karalius Mindaugas.<br>L. Kalinauskaitės pav.
Lietuvos vėliava.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lietuvos vėliava.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Karaliaus Mindaugo paminklas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Karaliaus Mindaugo paminklas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lietuvos vėliava.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lietuvos vėliava.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 4, 2023, 4:48 PM

Bene įspūdingiausiu šventės vizualiniu akcentu taps jau išvakarėse prie Valdovų rūmų iškilsianti 8,5 metrų aukščio trimatė Triumfo arka. Jos paviršių iš visų pusių dengs LED ekranai, juose videografikos pagalba transformuosis vaizdai, nukelsiantys į skirtingus šimtmečius, svarbiausias Lietuvos politines, diplomatines, kultūrines, ekonomines ir karines pergales iki šių dienų.

„Šiemet liepos 6-ąją švenčiame ne tik Vilniaus 700 metų jubiliejų, bet ir Mindaugo karūnavimo 770 metines. Apjungdami šias dvi datas ir dabarties tradiciją kartu pasaulyje giedoti „Tautišką giesmę“, mes tiesiame tiltus tarp senosios Lietuvos istorijos ir modernios Lietuvos,“ – šventės užmanymą pasakojo Valdovų rūmų muziejaus atstovė dr. Ramunė Šmilgelskytė-Stukienė.

Pro arką atžygiuosiančią iškilmingą Lietuvos kariuomenės eiseną Katedros aikštėje nuo scenos pasitiks televizijos veidai Ignas Krupavičius ir Eglė Daugėlaitė.

Paskutinę laukimo valandą iki „Tautiškos giesmės“ giedojimo pasaulyje aikštėje naujai suskambės kompozitoriaus Jievaro Jasinskio ir džiazo ansamblio „Vilnius JJAZZ Ensemble“ interpretuojami gerai žinomi kūriniai, kuriuos atliks Algirdas Kaušpėdas, Giedrė Kilčiauskienė, Neda Malūnavičiūtė, Ilja Gun, Kotryna Juodzevičiūtė, Luka, „Vilnius voices“.

Prieš himną tradiciškai tautą pasveikins Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda. Planuojama, kad kartu su juo šventėje Katedros aikštėje dalyvaus ir Lietuvoje viešintis Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda.

„Mindaugo karūnavimo diena žymi ir tai, kad jau 770 metų giname ne tik savo, bet ir visų Vakarų sieną. Šiemet Vilnius gavo atsakingą užduotį būti NATO viršūnių susitikimo vieta, o tai yra milžiniškas įvertinimas. Niekada iki šiol tokio masto renginio neturėjome Vilniuje. Tai ir Vilniaus triumfas pasaulio akivaizdoje. Todėl kviečiu liepos 6-ąją dalyvauti renginiuose ir kartu giedoti Lietuvos himną taip, kad mus išgirstų visas pasaulis,“ – kvietė Vilniaus meras Valdas Benkunskas.

Iš Vilniaus atliekamas himnas bus ypatingas ne tik savo šventiškumu, bet ir tuo, kad kartu jį giedos Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro bei Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų kvietimu Lietuvoje viešintis Ukrainos nacionalinės operos kolektyvas, atvykęs iš Kyjivo. Atlikti „Tautišką giesmę“ ukrainiečiai pasiruošė specialiai šiai progai.

Vilniui plaukia sveikinimai iš pasaulio lietuvių

Švenčiančiam Vilniui plaukia sveikinimai iš pasaulio lietuvių.

„Pasaulio lietuvių jaunimo sąjunga, jaunimas iš 18 šalių, sveikina Vilnių kaip viso pasaulio lietuvių sostinę,“ – atsiųstame vaizdo sveikinime sako Egita iš Nyderlandų Karalystės.

Vaizdo įrašas: https://www.facebook.com/Vilnius700/videos/802337784879820/

Sveikinimai Vilniui jau atkeliavo iš Vokietijos, JAV, Singapūro, Urugvajaus, Italijos, Taivano, Turkijos, Malio.

„Lietuvos sostinė yra saugus, ekonomiškai ir kultūriškai stiprus Europos miestas. Garsiai įvardindami Vilnių kaip viso pasaulio lietuvių sostinę mes rodome jam besąlygišką pasitikėjimą. Nebėra Lietuvos užsienyje ar Lietuvoje – yra viena didelė Lietuva, kuri yra visur, kur yra bent vienas lietuvis, o jos centras yra Vilnius,“ – sakė Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininkė Dalia Henkė.

Vokietijoje gyvenanti D. Henkė taip pat išreiškė viltį, kad toks pasaulio lietuvių gestas paskatins Vilnių megzti tampresnius ryšius su užsienyje gyvenančiais lietuviais, skiriant jiems tinkamą dėmesį miesto erdvėse, pavyzdžiui, Diasporos centro pavidalu. Tokia idėja jau aptarta su naująja Vilniaus miesto vadovybe.

Keisis eismo tvarka

Dėl renginių mieste liepos 6 d. 19 – 22 val. bus draudžiamas transporto priemonių eismas Barboros Radvilaitės gatvėje ir Šventaragio gatvės dalyje nuo Barboros Radvilaitės iki Universiteto gatvės.

Atsiprašydami už galimus nepatogumus, Vilniaus miesto savivaldybės atstovai informuoja, kad, ruošiantis Valstybės dienos iškilmėms, transporto priemonių stovėjimas bus draudžiamas jau nuo liepos 5 d. 7 val. iki pat liepos 6 d. 24 val. Aušros Vartų, Didžiojoje, Pilies, Šv. Jono gatvėse, taip pat Šventaragio gatvės dalyje nuo Barboros Radvilaitės iki Universiteto gatvės ir Šv. Dvasios gatvės automobilių stovėjimo aikštelėje šalia M. Daukšos gatvės (išskyrus neįgaliųjų transportą).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.