Socialdemokratai apie pavasario sesiją: teisingumo Lietuvoje nepadaugėjo, darbai skendo valdančiųjų barniuose ir chaose

Antradienį Seimui baigiant pavasario sesiją, socialdemokratai apibūdina sesijos laikotarpį kaip chaotišką ir kritikuoja valdančiųjų sukeltą sumaištį.

 Vilija Blinkevičiūtė<br> M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
 Vilija Blinkevičiūtė<br> M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
 Orinta Leiputė<br>  M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
 Orinta Leiputė<br>  M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Jadvyga Bieliavska

Jul 4, 2023, 11:11 AM

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė, vertindama Seimo pavasario sesiją, sako, kad valdantiesiems konservatoriams ir liberalams koją dažnai kišo asmeninės ambicijos ir nebendradarbiavimas.

„Priimant svarbius sprendimus Seime, per mažai arba visai nesitarta su medikų, mokytojų, pareigūnų, kultūros darbuotojų, savivaldybių, profesinių sąjungų atstovais ir kitomis svarbiomis bendruomenėmis. Galų gale su Respublikos Prezidentu, opozicijos atstovais. Todėl ir matėme daug vidinių rietenų, barnių ir per mažai kokybiško bei kryptingo darbo. Valdantiesiems linkėčiau daugiau komandinio veikimo, asmenines ambicijas turėtų pakeisti valstybės piliečių interesas“, – vertina V. Blinkevičiūtė.

Pasak Seimo socialdemokratų partijos frakcijos seniūnės Orintos Leiputės, valdančiosios daugumos diktuojama darbotvarkė stokojo krypties ir nuoseklumo.

„Užuot perkrovęs savo kompiuterį, Gabrielius Landsbergis užsimojo „perkrauti sistemą“. Kas dabar suskaičiuos laiko ir kitus nuostolius? Mokesčių reforma skubiai teikiama tik tam, kad būtų galima gauti vėluojančią milijardinę Europos Sąjungos paramą Lietuvai. Valdančiųjų teikiamos švietimo, valstybės tarnybos, sveikatos sistemos reformos kertasi su pagrindiniu šalies įstatymu – Konstitucija. Rajonuose naikinamos gydymo įstaigos, mokyklos, transporto maršrutai. Ir šioje konservatorių kadencijoje teisingumo Lietuvoje nepadaugėjo“, – pranešime žiniasklaidai pažymi O. Leiputė.

Parlamentarė atkreipia dėmesį, kad daugėja atvejų, kai teikiami Konstitucijai akivaizdžiai prieštaraujantys įstatymų projektai.

„Nesiskaitymas su Konstitucija virto kone valdančiųjų gyvenimo būdu. Taip buvo su valstybės tarnybos, švietimo pertvarkomis, sveikatos sistemos reformos ir kitais projektais, dėl kurių prieštaravimo pagrindiniam šalies įstatymui valdantieji buvo įspėti, bet nieko nepaisė, stūmė juos „buldozeriu“. Po to tenka skubos tvarka keisti tokius įstatymus – vėl chaosas… Pvz., Energetikos įstatymas priimtas ir keistas 4 kartus!“ – prisimena O. Leiputė.

Socialdemokratai kritikuoja Vyriausybės paskubomis sukurptą mokesčių reformą.

„Pajamų ir turto nelygybė Lietuvoje – dramatiška, mažiausiai ir daugiausiai uždirbančių žmonių pajamos skiriasi net 6 kartus. Tai – vienas iš blogiausių rodiklių visoje Europos Sąjungoje. Esama mokesčių sistema pagrįstai kritikuojama ne tik Lietuvos žmonių, bet ir tarptautinių organizacijų, Europos Komisijos. Labiausiai apmokestinamos darbo pajamos, o ne kapitalas ir pelnai. Ar Gintarės Skaistės siūloma „reforma“ sprendžia šias bėdas? Ne. Kadencijos pabaigoje niekas nesiima tikrų pertvarkų, ypač mokesčių srityje“, – pabrėžia O. Leiputė.

Pasak socialdemokratų Seimo frakcijos seniūnės, valdančioji dauguma nepanoro įsiklausyti į argumentus dėl II pensijų pakopos.

„Esama sistema neprisideda prie didesnio socialinio teisingumo. Mūsų pasiūlymas atsisakyti prievartinio įtraukimo į II pakopos pensijų fondus, o sukauptas lėšas leisti atsiimti sulaukė didelio valdančiųjų nepasitenkinimo. Žmonės ir toliau, Algirdo Syso žodžiais, „rekrūtuojami“ į II pakopą, kartais jiems net nežinant“, – piktinasi O. Leiputė.

Socialdemokratai ragino stabdyti energetikos sistemos liberalizaciją: jai buvo nepasiruošta, kilo chaosas, tebeskaičiuojame nuostolius valstybei ir jos žmonėms.

„Mums pasiūlius įpareigoti elektros tiekėjus leisti vartotojams įsiskolinimus už elektros tiekimą išdėstyti dalimis, konservatoriai puolė aiškinti, kad tam įtvirtinti įstatymo pakeitimo nereikia, esą dėl to gali susitarti visi tiekėjai. Žodžiu, problemą pripažino, bet ją spręsti atsisakė“, – primena O. Leiputė.

Svarbiu Seimo pavasario sesijos momentu socialdemokratams tapo bankų pelnų apmokestinimas.

„Nuosekliai gynėme poziciją, kad reikia apmokestinti bankų pelnus. Iš pradžių stojusi piestu, Vyriausybė galiausiai nusileido. Tačiau atsisakė gautas pajamas panaudoti pagalbai tiems žmonėms, kuriems tapo nebepakeliama būsto paskolų palūkanų našta“, – pažymi O. Leiputė.

Daugumos filtro nepraėjo ir socialdemokratų siūlymas taikyti mokesčio lengvatą besinuomojantiems būstą.

Į Seimo pavasario sesiją socialdemokratai ėjo su daugiau nei 60 projektų paketu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.