Vyriausybė pritarė Indijos ir Ramiojo vandenynų regiono strategijai: Ž. Pavilionis pabrėžia regiono svarbą mažinant priklausomybę nuo Kinijos

Vyriausybė pritarė Užsienio reikalų ministerijos (URM) parengtai Lietuvos Indijos ir Ramiojo vandenynų regiono strategijai „Už saugesnę, atsparesnę ir ekonominį augimą užtikrinančią ateitį“. Šiuo dokumentu siekiama prisidėti prie Lietuvos saugumo, ekonominės gerovės stiprinimo bei tinklaveikos Indijos ir Ramiojo vandenynų regione didinimo.

Žygimantas Pavilionis<br>V.Skaraičio nuotr.
Žygimantas Pavilionis<br>V.Skaraičio nuotr.
Žygimantas Pavilionis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Žygimantas Pavilionis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Žygimantas Pavilionis<br>V.Skaraičio nuotr.
Žygimantas Pavilionis<br>V.Skaraičio nuotr.
Žygimantas Pavilionis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Žygimantas Pavilionis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Žygimantas Šilobritas

2023-07-05 14:18

„Indijos ir Ramiojo vandenynų regiono strategija – tai naujas ir svarbus žingsnis stiprinant visapusišką Lietuvos bendradarbiavimą su šiuo regionu. Džiaugiuosi, kad su šia priimta strategija, Lietuva yra tarp pasaulio lyderių“, – nurodo ministras Gabrielius Landsbergis ir pažymi, kad artėjančio NATO viršūnių susitikimo Vilniuje metu, kuriame dalyvaus ir Australijos, Japonijos, Pietų Korėjos ir Naujosios Zelandijos vadovai, bus kalbamasi apie bendras veiklas įgyvendinant strategijos gaires.

Strategijoje pažymima, kad pastaraisiais metais smarkiai išaugo Indijos ir Ramiojo vandenynų regiono strateginė reikšmė bei įtaka geopolitiniams ir ekonominiams pasaulio procesams. Dokumente teigiama, kad esminis Lietuvos veikimo regione interesas – taisyklėmis grindžiamos pasaulio tvarkos stiprinimas.

Strategija tikimasi prisidėti prie darnaus Indijos ir Ramiojo vandenynų regiono vystymosi, suvokiant šio proceso galimą įtaką ir Lietuvos valstybės raidai, saugumui ir gerovei.

Taip pat gairėse nurodoma, kad ekonominio bendradarbiavimo su Indijos ir Ramiojo vandenynų regionu plėtra yra strategiškai svarbi Lietuvos ekonominės ir užsienio politikos dalis.

Skiriamas dėmesys ir aktyviai, žmonių tarpusavio santykiu grįstai tinklaveikai. Dokumente teigiama, kad Lietuvos ir Indijos ir Ramiojo vandenynų regiono šalių bendradarbiavimas mokslo, kultūros, švietimo, moterų ir jaunimo įgalinimo srityse yra viena iš pagrindinių sėkmingo veikimo regione prielaidų. Numatoma aktyviau pristatyti modernios, demokratinės Lietuvos valstybės patirtį, plėtoti bendradarbiavimą turizmo, sporto, studijų srityse, aktyviau pasitelkti lietuvių bendruomenę regione.

Lietuvos strateginės gairės parengtos įgyvendinant Vyriausybės tikslą sustiprinti Lietuvos tarptautinę padėtį, jos politinius ir diplomatinius santykius su bendramintėmis partnerėmis Rytų Azijos regione, įtvirtinti Lietuvos piliečių saugumą ir gerovę bei atverti Lietuvos eksportuotojams naujų galimybių pažangiausiose pasaulio rinkose.

Ž. Pavilionis: Indijos ir Ramiojo vandenyno baseinas yra ekonomikos ateitis, tad bendravime su šiuo regionu svarbus tęstinumas

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis teigia, kad komitete aptariant šias gaires, joms buvo pritarta masiškai. Anot jo, toks universalus pritarimas yra svarbus, kadangi tai užtikrins šios strategijos ir politikos tęstinumą, kas aktualu Lietuvos sąjungininkams Europos Sąjungoje ir NATO susitelkiant į Indijos ir Ramiojo vandenynų regioną.

„Bet kokiai strategijai yra svarbus tęstinumas. Valdžios keičiasi, bet tai, kad mes šiandien tai pasitvirtinome bendru sutarimu rodo, kad ta politika tęsis. Ir šis posūkis vyko dar praėjusios Vyriausybės metu, tik tai mažai, kas tai pastebėjo dėl kitų iššūkių. Tai visas pasaulis atranda šiuo metu Indijos ir Ramiojo vandenyno baseiną, visas pasaulis mažina priklausomybę nuo komunistinės Kinijos, apie tai pareiškė ir G7 lyderiai, kurie nesenai susitiko Japonijoje“, – po Užsienio reikalų komiteto posėdžio Eltai teigė Ž. Pavilionis.

„Priklausomybę mažina galbūt ne vienodais tempais, bet tai, kad mes pasitvirtiname strategiją, rodo, kad mes atrandame tą vieningumą vis labiau vieningos Europos Sąjungos ir NATO politikos rėmuose“, – sakė jis.

Anot politiko, ekspertai tvirtina, kad šiame regione ateityje susitelks iki 70 proc. pasaulio gamybos ir ekonomikos. Tad, jo teigimu, Lietuvos plėtimasis ir jau vykstančių procesų šiame regione tęstinumas yra svarbus siekiant tvaraus ekonomikos vystymosi.

„Pripažinome, kad tie pirmieji posūkiai į tą regioną buvo atlikti dar buvusios Vyriausybės metu ir šiuo metu mes ją vystome ir giliname, kadangi visa Europos Sąjunga ir NATO tai daro. Ir net konkrečiu susitikimu Vilniuje su to regiono lyderiais bus pradėta įgyvendinti ši strategija“, – sakė jis.

„Bet tiek NATO, tiek Europos Sąjunga, tiek Lietuva atranda vis labiau save tame regione, kuriame, kaip ekspertų teigimu ateityje susikaups 70 proc. ateities ekonomikos. Tad jeigu mes norime būti ateityje, mes turime žvelgti į tą regioną“, – paminėjo jis.

Taip pat Ž. Pavilionis paminėjo, kad bus siekiama bendradarbiavimo vien tik su demokratinėmis regiono valstybėmis.

„Tame regione yra grėsmės, kurias vis dar kelia komunistinė Kinija, nepasimokiusi iš Putino klaidų, bet ten yra ir galimybės, tose demokratinėse šalyse, kurios tiesia į mus rankas“, – teigė Ž. Pavilionis.

„Mes bandome orientuotis į demokratines to regiono valstybes“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.