Po „Wagner“ žinios – G. Nausėdos įspėjimas: ekspertai mato tris scenarijus

Seimas balandį Rusijos piliečiams uždraudė judėti per Europos Sąjungos (ES) išorės sieną, sugriežtino vizų išdavimo tvarką, tačiau atmetė prezidento Gitano Nausėdos veto, pasiūliusio tokius pačius ribojimus taikyti ir Baltarusijos piliečiams.

Kalbėdamas apie Jevgenijaus Prigožino vadovaujamo „Wagner“ persikėlimą į Baltarusiją, prezidentas G.Nausėda priminė valdančiųjų atmestą jo veto.<br> AP/Scanpix nuotr.
Kalbėdamas apie Jevgenijaus Prigožino vadovaujamo „Wagner“ persikėlimą į Baltarusiją, prezidentas G.Nausėda priminė valdančiųjų atmestą jo veto.<br> AP/Scanpix nuotr.
Kalbėdamas apie Jevgenijaus Prigožino vadovaujamo „Wagner“ persikėlimą į Baltarusiją, prezidentas G.Nausėda priminė valdančiųjų atmestą jo veto.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kalbėdamas apie Jevgenijaus Prigožino vadovaujamo „Wagner“ persikėlimą į Baltarusiją, prezidentas G.Nausėda priminė valdančiųjų atmestą jo veto.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vaidotas Malinionis.<br>T.Bauro nuotr.
Vaidotas Malinionis.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>ELTA / Dainius Labutis
Gitanas Nausėda.<br>ELTA / Dainius Labutis
Laurynas Kasčiūnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laurynas Kasčiūnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 7, 2023, 5:27 PM, atnaujinta Jul 8, 2023, 7:15 AM

Dabar, kai Rusijos samdinių pajėgų „Wagner“ kariai ketina persikelti į šalia Lietuvos esančią Baltarusiją, šalies vadovas priminė apie atmestą jo veto ir įvardijo pavojų, kad vieną dieną „prie mūsų sienų gali atsirasti Baltarusijos pilietybe apsiginklavę žmonės, už kurių drabužių slėpsis tie patys „Wagner“ kariai“.

Naujienų portalo lrytas.lt kalbinti saugumo ekspertai įvertino, kokių tikslų Baltarusijoje gali turėti „Wagner“ samdiniai, kaip keičiasi grėsmė Lietuvai ir ar reikėtų grįžti prie ribojamųjų priemonių Baltarusijos piliečiams klausimo, kaip paragino padaryti prezidentas.

G.Nausėda: valdančioji dauguma dabar stovi prie suskilusios geldos

Kalbėdamas apie Jevgenijaus Prigožino vadovaujamo „Wagner“ persikėlimą į Baltarusiją, prezidentas G.Nausėda priminė valdančiųjų atmestą jo veto, dėl kurio, anot šalies vadovo, kyla rizika, kad prie Lietuvos sienų gali atsirasti Baltarusijos pilietybę turintys „Wagner“ samdiniai.

„Prisiminkime, prezidentas vetavo įstatymą, nustatydamas ir teigdamas, kad turėtume taikyti vienodą teisinį režimą šitiems žmonėms, kurie atvyksta iš Rusijos ir iš Baltarusijos.

Sakyčiau, valdančioji dauguma piktdžiugiškai šį veto atmetė – na, dabar stovi prie suskilusios geldos“, – interviu LNK televizijai sakė G.Nausėda.

Prezidentas akcentavo, kad artimiausiu metu prie teisinio režimo suvienodinimo rusams ir baltarusiams reikės sugrįžti.

„Reikės prie šio klausimo grįžti pačiu artimiausiu metu, nes tokiu būdu yra prisiimama visiška atsakomybė už tai, kad galbūt vieną gražią dieną prie mūsų sienų gali atsirasti Baltarusijos pilietybe apsiginklavę žmonės, už kurių drabužių slėpsis tie patys „Wagner“ kariai.

Aš negąsdinu, aš tiesiog siūlau labai gerai pagalvoti apie tai, kokioje situacijoje dabar esame“, – akcentavo G.Nausėda.

Šalies vadovas neatmetė, kad „Wagner“ kariai gali apsimesti ir migrantais.

„Tie vaikinai turbūt neturi jokių skrupulų ir tinkamose rankose gali būti panaudoti vienokiems ar kitokiems piktiems kėslams“, – sakė jis.

G.Landsbergis: tarnybos turi galimybes patikrinti

Į šį prezidento pareiškimą antradienį sureagavo užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, pažymėjęs, kad vis dar prasminga atskirti Rusijos ir Baltarusijos visuomenes.

„Jeigu kas nors galėtų apsimesti, ir mes manome, kad kas nors gali neteisėtai gauti Baltarusijos pasą ir atvykti į Lietuvą, tai jie tą gali daryti ir dabar. Tam mes turime tarnybas, kurios dirba ir tikrina kertančius sieną žmones.

Jie turi galimybes patikrinti, kad žmonės, susiję su, sakyčiau, teroristine veikla, nekirstų mūsų sienos. Ir tai turi būti daroma kasdien, nepaisant, ar „Wagner“ yra 100 km, ar 500 km nuo Lietuvos“, – „Žinių radijo“ laidoje G.Landsbergis.

Anot jo, net įvertinus faktą, kad Baltarusijoje bus galimai dislokuoti „Wagner“ samdiniai, suvienodinti taikomus ribojimus tiek rusams, tiek baltarusiams nėra pagrindo.

„Yra gana aiškus įsitikinimas, kad Baltarusijos visuomenė yra nusiteikusi kitaip nei Rusijos, jei kalbame apie karą prieš Ukrainą. Tai kyla ir iš pasipriešinimo pavogtiems prezidento rinkimams Baltarusijoje, kai daugiau nei 600 tūkst. žmonių išėjo į gatves.

Dauguma tų žmonių tebėra Baltarusijoje, jie nepalaiko A.Lukašenkos ir jie yra priespaudoje. Reikėjo siųsti jiems signalą“, – sakė G.Landsbergis.

Kokių tikslų siekia?

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas pažymėjo buvęs už griežtesnes ribojančias priemones Baltarusijos piliečiams, todėl teigė paliekantis galimybę greitai grįžti prie šio klausimo dar kartą, jeigu atsirastų toks poreikis.

Tačiau, kaip pabrėžė jis, kol kas nėra jokių patvirtintų žvalgybinių duomenų, kurie parodytų kokį nors žymų „Wagner“ grupuotės įsikūrimą Baltarusijoje – turima informacijos tik apie asmenines J.Prigožino saugumo garantijas.

Anot L.Kasčiūno, galimi keli scenarijai, kokių veiksmų „Wagner“ grupuotė galėtų imtis iš Baltarusijos.

„Koks „Wagner“ bus, kiek jų bus, kokia bus jų ginkluotė ir su kokiu veikimo modeliu – viskas yra labai atvira, neturime atsakymų į šiuos klausimus.

Yra keli scenarijai: ar tai bus kokia nors nedidelė jų infrastruktūra Baltarusijoje, kur jie galėtų vykdyti rotacijas į tą pačią Afriką, ar bus kažkoks forpostas atakoms prieš Ukrainą (nors tokiu būdu A.Lukašenka labai rizikuotų, nes ukrainiečiai tikrai nebepaliktų jo kaip neutralaus, duotų atpildą).

Taip pat „Wagner“ gali būti nukreiptas kokioms nors provokacijoms prieš NATO šalis, tikrinant penktąjį straipsnį“, – įvardijo NSGK pirmininkas.

Visi šie scenarijai, anot jo, yra galimi, tačiau reali jų tikimybė – nedidelė.

„Visi ženklai rodo Rusijos režimo norą „Wagner“ kuo labiau integruoti, gal net sumažinti jų karinį pajėgumą perimant jų sunkiąją techniką – bet kuriuo atveju tai nebebus tokia pajėgi grupuotė“, – pabrėžė politikas.

Sienos uždarymas nesustabdys

Visgi, kaip pastebėjo L.Kasčiūnas, ribojamosios priemonės Baltarusijos piliečiams – sienos uždarymas, apribojimas vizoms nėra tas veiksnys, kuris sutrukdytų „Wagner“ diversijoms, jeigu jos ir įvyktų.

„Net ir vertinant scenarijų dėl galimo NATO penktojo straipsnio testavimo, sienų uždarymas nebūtų tas veiksnys, kuris galėtų stabdyti „Wagner“ – vis tiek tai būtų masinis įsiveržimas.

Kita vertus, „Wagner“ samdiniai – Rusijos piliečiai, tad jiems draudimas įvažiuoti, išduoti vizas jau galioja. Jeigu jiems pradėtų išdavinėti Baltarusijos pilietybes, tuomet įsitrauki pats, tavo piliečiai pradeda dalyvauti diversijose.

O A.Lukašenkos modus operandi, nepaisant grėsmingos retorikos, yra likti nuošalyje ir pastovėti pavėsyje, kai vyksta rimti dalykai, todėl nemanau, kad tai bus tai, ką jis rinksis“, – svarstė L.Kasčiūnas.

Bet kuriuo atveju, anot politiko, jeigu žvalgybiniai duomenys indikuotų poreikį, šalies siena būtų uždaryta per kelias valandas.

Migrantų dėmuo

Tuo metu atsargos pulkininkas Vaidotas Malinionis pastebėjo, kad su „Wagner“ Baltarusijoje grėsmės lygis Lietuvoje didėja, grėsmių įvairovė keičiasi.

Baltarusija bet kuriuo atveju nėra mums draugiška valstybė – tai jau parodė nelegalių migrantų organizavimas iš Baltarusijos pusės.

Dabar iki galo nežinome, kiek „Wagner“ grupuotės bus ir ar bus, kokie bus tolesni sumanymai. Kol kas situacija aplink mūsų sieną negerėja“, – portalui lrytas.lt sakė V.Malinionis.

Todėl, anot karybos eksperto, būtų logiška, jeigu būtų imamasi griežtesnių priemonių kontrolei.

V.Malinionis svarstė, kad „Wagner“, o ir kiti kovotojai, gali būti infiltruoti su turistais, tačiau jų veikimo krypčių gali būti daugiau – ar pulti Kijevo kryptimi, gal paaštrinti situaciją su kaimynais, o galbūt geriau paruošti nelegalius migrantus, prisidengiant „Wagner“ samdiniais.

„Buvo tokios informacijos iš Latvijos pasieniečių, kad Baltarusijai net siūlė tuos migrantus ginkluoti, apmokyti, kaip elgtis su ginklais. Kai bus tokie patyrę kovotojai kaip „Wagner“ grupuotė, jie gali būti labai geri organizatoriai ir pagalbininkai tokioms provokacijoms organizuoti“, – neatmetė atsargos pulkininkas.

„Rizikos yra, todėl reikia pasienio tvarką, režimą gerai prižiūrėti, saugotis ir imtis prevencinių priemonių, kad tos įmanomos provokacijos nepadarytų mums žalos ir būtų užkardytos“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?