A. Veryga abejoja nacionalinio susitarimo demografinėms problemoms spręsti projektu: siūlo įtraukti visuomenę

Valdančiųjų ir opozicijos atstovų nuomonės dėl nacionalinio susitarimo demografinėms problemoms spręsti išsiskiria. Konservatorius Justas Džiugelis sako matantis galimybę visoms politinėms jėgoms šiuo klausimu dirbti vieningai, tačiau valstiečių atstovas Aurelijus Veryga siūlomu susitarimo formatu abejoja ir teigia, kad į sprendimų priėmimo procesą šiuo atveju būtina įtraukti visuomenę.

 Aurelijus Veryga. <br>ELTA / Andrius Ufartas
 Aurelijus Veryga. <br>ELTA / Andrius Ufartas
Seimo narys Justas Džiugelis.<br>Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.
Seimo narys Justas Džiugelis.<br>Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 10, 2023, 9:54 AM

„Praktiškai visos parlamentinės frakcijos, kurios yra peržengusios 5 proc. barjerą, yra kviečiamos tartis dėl nacionalinio susitarimo. (…) Suprantu, kad partijos turi skirtingas ideologijas, skirtingą požiūrį į daugybę aspektų, pradedant nuo šeimos politikos, baigiant imigracija. Bet, manau, svarbu sutarti dėl to, dėl ko galime sutarti“, – LRT radijui pirmadienį teigė J. Džiugelis.

„Tikiuosi, kad per pirmas šios savaitės dienas (partijos – ELTA) deleguos (savo atstovus – ELTA), juo labiau, kad birželio 15 d. Seimas priėmė tokį sprendimą ir įsipareigojimą – rengti nacionalinį susitarimą – ir Socialinių reikalų ir darbo komitetui buvo pavesta kuruoti šio susitarimo pasirašymo procesą“, – pažymi parlamentaras.

Tačiau opozicijos atstovas A. Veryga sako esantis skeptiškas siūlomo susitarimo atžvilgiu. Anot parlamentaro, Seimas jau yra priėmęs tam tikrų įrankių kovai su demografiniais šalies iššūkiais.

„Būsiu gal kiek skeptiškesnis nei mano kolega, nes tie susitarimai jau tampa savotiška mada arba būdu atidėti tam tikrus darbus“, – pažymėjo A. Veryga.

„Noriu priminti, kad Seimas dar 2018 metais yra priėmęs demografijos, migracijos strategiją ir numatęs tam tikras priemones – ir jaunų šeimų būsto programas, sveikatos, paramos vaikams, tų vadinamų vaiko pinigų (programas – ELTA). Mes neįgyvendinome dar šito dokumento, kuris buvo sudėliotas iki 2030-ųjų metų, ir jau puolame kurti naujus“, – teigė valstietis.

Anot A. Verygos, demografine Lietuvos padėtimi suinteresuoti rūpintis ne tik politikai, todėl, pažymi parlamentaras, į šių sprendimų priėmimą būtų reikalinga įtraukti ir visuomenę.

„Susitarti turėtų ne tik parlamentinės partijos, (...) į jį turėtų būti įtraukta daug platesnė visuomenės dalis, nes kai kurie dalykai, kurie yra susiję su demografija, nėra tik politikų arba tik didžiosios politikos klausimas“, – teigė A. Veryga.

„Reikėtų įtraukti pačią visuomenę, yra organizuotos grupės, organizacijos, kurios atstovauja šeimas, ir daugiau galbūt atsirastų žmonių, kurie yra suinteresuoti dalyvauti tokiam formate“, – pažymėjo parlamentaras.

ELTA primena, kad Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Justas Džiugelis praėjusią savaitę kreipėsi į parlamentines partijas, prašydamas iki šių metų liepos 12 dienos deleguoti savo atstovą į darbo grupę, kuri rengs nacionalinį susitarimą dėl demografijos problemų.

Kaip Eltai sakė J. Džiugelis, su partijų deleguotais atstovais artimiausiu metu planuojama pradėti konsultacijas dėl tokio susitarimo projekto parengimo. J. Džiugelis teigė besitikintis, kad Lietuvos politinių partijų nacionalinis susitarimas dėl demografijos problemų bus parengtas ir pasirašytas dar šiais metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.