Policija įspėja: žmonės sulaukia žinučių į nesankcionuotą renginį, laikas sutampa su J. Bideno atvykimu Atsiriboja ir Lietuvos šeimų sąjūdis, ir Lietuvos šaulių sąjunga

Policija perspėja, kad prieš pat aukščiausiojo rango NATO vadovų susitikimą Vilniuje žmonėms siuntinėjamos klaidinančios žinutės, kuriomis kviečiama į nesancionuotą renginį.

 Policija perspėja dėl klaidinančių žinučių.<br> Lrytas.lt fotokoliažas
 Policija perspėja dėl klaidinančių žinučių.<br> Lrytas.lt fotokoliažas
 Klaidinanti žinutė.<br> Facebook/Lietuvos policija nuotr.
 Klaidinanti žinutė.<br> Facebook/Lietuvos policija nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 10, 2023, 12:06 PM, atnaujinta Jul 10, 2023, 1:11 PM

Apie tai policija informavo socialiniame tinkle „Facebook“.

„Žmonės masiškai gauna SMS žinutes apie nesankcionuotą renginį šiandien (pirmadienį – red. past.) vakare. Atkreipiame dėmesį, kad tai – klaidinanti informacija. Liepos 11 d. (antradienį) 18 val. 30 min. kviečiame visus pasitikti iš Kijevo bėgikų nešamą Ukrainos vėliavą ir dalyvauti akcijos „Keliu vėliavą už Ukrainą“ baigiamajame koncerte Lukiškių aikštėje“, – rašoma policijos pranešime.

Tame pačiame įraše įdėta ir klaidinančios žinutės nuotrauka, iš kurios aiškėja, kad žmonės pirmadienio vakarą kviečiami atvykti į Katedros aikštę. Nurodytas laikas sutampa su JAV prezidento Joe Bideno planuojamu lėktuvo nusileidimu Vilniaus oro uoste.

Policija kiek anksčiau yra perspėjusi, kad visi nesancionuoti bandymai piketuoti, protestuoti ar kitaip demonstruotis bus užkardomi. Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis agentūrai ELTA sakė, kad policija yra pasiruošusios prireikus tokius protestus malšinti ir rimtesnėmis priemonėmis.

„Jei reikės, pareigūnai visada gali būti pasitelkti, jeigu reikia. Specialiai nieko neplanuojame, kad jie kažkur budėtų. Tie patys pareigūnai atliks viešosios tvarkos užtikrinimo funkcijas. Yra mobilios kuopos pareigūnai, kurie, esant reikalui, gali būti apginkluoti antiriaušine ginkluote ir, esant reikalui, malšinti riaušes. Bet tikimės, kad jokios riaušės nekils ir nėra jokios informacijos, kad jos galėtų kilti“, – teigia R.Matonis.

Policijos atstovas pabrėžė, kad neleistinus masinius susibūrimus pastebėję pareigūnai pirmiausia jo dalyviams stengtųsi paaiškinti, kodėl protestuoti tą dieną nėra leidžiama.

„Visada stengiamės pradžioje žmonėms paaiškinti. Priklauso ir nuo protesto, nuo žmonių – kaip jie elgiasi, kaip protestuoja. Jei viskas geranoriškai, dažniausiai geranoriškai ir pasibaigia. Jeigu nepavyksta geranoriškai, tuomet jau taikomos griežtesnės priemonės“, – teigė R.Matonis.

Lietuvos šeimų sąjūdis suskubo atsiriboti

LŠS trumpiniu SMS žinutėse pasirašę siuntėjai, anot Lietuvos šeimų sąjūdžio (LŠS), neturi nieko bendra su organizacija. „Pranešame visuomenei, kad ką tik sukurtas netikras Lietuvos šeimų sąjūdžio puslapis. Jame mūsų organizacijos vardu skelbiami raginimai rengti mums nežinomus protestus NATO susitikimo Vilniuje metu.

Oficialiai pareiškiame, kad su šiuo puslapiu, turinčiu tik 4 sekėjus, neturime nieko bendra. Tai provokacija prieš Lietuvos šeimų sąjūdį“, – sekmadienį oficialioje Facebook paskyroje pranešė organizacija.

Dėl provokacijos Lietuvos šeimų sąjūdis praneša kreipęsis į Facebook administraciją, Generalinę prokuratūrą ir policiją.

Pasisakė ir Šaulių sąjunga

LŠS trumpinį naudojanti Šaulių sąjunga praneša atsiribojanti nuo melagingų gyventojams platinamų žinučių ir pabrėžia jokio renginio pirmadienį neorganizuojanti.

„Informuojame, kad Lietuvos šaulių sąjunga, kurios istoriškai susiformavęs trumpinys yra LŠS, neorganizuoja jokio renginio šiomis dienos ir nesiuntinėja kvietimų SMS žinutėmis ar kitais kanalais“, – Facebook paskyroje pirmadienį pranešė Šaulių sąjunga.

Lietuvos policija pirmadienį perspėjo gyventojus apie platinamas melagingas SMS žinutes, kuriomis skleidžiama klaidinanti informacija – gyventojai kviečiami rinktis į nesankcionuotą renginį pirmadienio vakarą.

„Keliu trispalvę už Lietuvą“ liepos 10 d. pirmadienį, 20.00 val. Katedros aikštė, Vilnius. LŠS“, – tokias SMS žinutes pirmadienį savo telefonuose išvydo dalis Lietuvos gyventojų.

Pareigūnai pažymi, jog tai – klaidinanti informacija ir kviečia gyventojus rinktis antradienį, pasitikti iš Kijevo bėgikų nešamą Ukrainos vėliavą ir dalyvauti akcijos „Keliu vėliavą už Ukrainą“ baigiamajame koncerte Lukiškių aikštėje.

Policijos darbas Aljanso viršūnių susitikimo metu

Iš viso NATO viršūnių susitikimo Vilniuje metu į sostinę bus pasitelkta iki 1,5 tūkst. policijos pareigūnų. Ir nors Aljanso viršūnių susitikimui policija skirs ypatingą dėmesį, Policijos departamento Viešosios policijos valdybos viršininkas Mindaugas Akelaitis pabrėžia, kad kituose šalies regionuose saugumo situacija dėl to nepablogės.

Į sostinę taip pat atvyks policijos pareigūnai iš Latvijos ir Lenkijos. Skaičiuojama, kad renginio metu saugumu rūpinsis iki 12 tūkst. pareigūnų ir karių, praneša Vadovybės apsaugos tarnybos direktoriaus pirmasis pavaduotojas Paulius Nemira.

NATO viršūnių susitikimas Vilniuje vyks liepos 11–12 dienomis. Tai bus didžiausias renginys Lietuvos istorijoje, kuriame tikimasi 40–50 užsienio valstybių delegacijų (iki 3000 svečių) bei maždaug 2000 nevyriausybinių organizacijų ir tarptautinės žiniasklaidos atstovų.

Apie galimybę dalyvauti renginyje yra užsiminęs ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Skelbiama, kad viršūnių susitikimo darbotvarkėje pagrindinis dėmesys bus skirtas Aljanso kolektyvinės gynybos ir atgrasymo stiprinimui bei paramos Ukrainai didinimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.