I. Šimonytė susitiko su Japonijos premjeru F. Kishida: stabilumas pasaulyje bus trapus, jeigu rūpestis apsiribos tik artimiausia kaimynyste

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė trečiadienį susitiko su Lietuvoje viešinčiu Japonijos ministru pirmininku Fumio Kishida. Susitikime aptarti Lietuvos ir Japonijos dvišaliai santykiai, parama Ukrainai ir saugumo padėtis Europoje bei Indijos-Ramiojo vandenynų regione, praneša Vyriausybė.

Ingrida Šimonytė.<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>J.Elinsko (ELTA) nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>J.Elinsko (ELTA) nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>A.Ufarto/ELTA nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>A.Ufarto/ELTA nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 12, 2023, 3:46 PM

„Pernai pakylėjome Lietuvos ir Japonijos dvišalius santykius iki strateginės partnerystės, žengdami natūralų žingsnį šalims, tikinčioms tų pačių principų svarba, pirmiausia – taisyklėmis, o ne jėgos ir prievartos politika grindžiama tarptautine tvarka. Lietuva gerai supranta, kad saugumas ir stabilumas pasaulyje bus trapūs, jeigu mūsų rūpestis jų puoselėjimu apsiribos tik artimiausia kaimynyste“, – sakė I. Šimonytė.

Pasak Vyriausybės, premjerė susitikime pažymėjo, kad norima ir toliau skatinti Lietuvos ir Japonijos bendradarbiavimą saugumo bei gynybos srityje, kibernetinės saugos stiprinime, aukštųjų technologijų sektoriuose, auginti abipusį kultūrų pažinimą ir verslo ryšius.

Pranešime žiniasklaidai primenama, kad šių metų gegužę Vyriausybė patvirtino Lietuvos–Japonijos strateginės partnerystės įgyvendinimo veiksmų planą 2023–2025 m., kuriame dalyvauja platus vyriausybinių įstaigų ir įmonių ratas. Japonija taip pat matoma kaip viena pagrindinių partnerių Lietuvos Indijos ir Ramiojo vandenynų regiono strategijoje, kurios priėmimą susitikime pasveikino Japonijos Ministras Pirmininkas F. Kishida.

Anot Vyriausybės, aptartos ne tik platesnio dvišalio, bet ir NATO–Japonijos bendradarbiavimo perspektyvos.

Lietuvos ir Japonijos Vyriausybių vadovai išskyrė ir paramos Ukrainos atstatymui aktualumą, kuriame abi šalys taip pat galėtų bendradarbiauti, pažymima pranešime žiniasklaidai.

Susitikime aptarti pastarieji nestabilumo rizikas didinantys įvykiai Rusijoje bei Baltarusijoje, neatsakinga ir pavojų kelianti Rusijos branduolinė retorika, saugumo padėtis Indijos–Ramiojo vandenynų regione, Kinijos iššūkis, nepriimtinos ekonominės prievartos klausimai bei pasaulinei taikai ir stabilumui pavojų keliantys ir Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijas pažeidžiantis Šiaurės Korėjos balistinių raketų bandymai, skelbia Vyriausybė.

Lietuvos premjerės vertinimu, tik glaudesnis demokratinių šalių bendradarbiavimas gali prisidėti išsaugant ir stiprinant tarptautinį saugumą ir stabilumą ir taisyklėmis grįstą pasaulio tvarką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.