LAT: išnagrinėta byla dėl sutarties vykdymo po sprendimo, draudžiančio diskriminacinę kainodarą

Trečiadienį Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) išnagrinėjo bylą, kurioje buvo sprendžiama, ar galima reikalauti vykdyti galiojančią sutartį, kai Ryšių reguliavimo tarnyba priėmė įsakymą, draudžiantį taikyti sutartyje nustatytą diskriminacinę kainodarą.

Teismas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Teismas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Teismas.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Teismas.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Teismas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Teismas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 13, 2023, 2:44 PM

Nagrinėtoje byloje, pasak LAT, nustatyta, kad 2018 m. UAB „Consilium optimum“ ir AB „Telia Lietuva“ sudarė didmeninės plačiajuosčio ryšio prieigos paslaugų teikimo sutartį. Nuo 2020 m. pradžios įsigaliojo Ryšių reguliavimo tarnybos įsakymas, kuriuo buvo uždrausta bendrovei „Telia“ nustatyti kainas pagal gavėjo tipą, dėl to pagal sutartį tapo negalimas joje nustatytos kainos mokėjimas.

LAT pranešime žiniasklaidai nurodoma, kad „Telia“ nusprendė nebevykdyti su „Consilium optimum“ sudarytos sutarties ir pasiūlė jai pasirašyti naują sutartį, tačiau „Consilium optimum“ kreipėsi į teismą prašydama įpareigoti „Telia“ tinkamai vykdyti galiojančią sutartį ir teikti didmeninę plačiajuosčio ryšio prieigą.

Pirmosios instancijos teismas ieškinį atmetė. Apeliacinės instancijos teismas paliko nepakeistą pirmosios instancijos teismo sprendimą. Teismai nurodė, kad „Telia Lietuva“, siekdama įgyvendinti Ryšių reguliavimo tarnybos įsakymo reikalavimus, turėjo inicijuoti galiojančios sutarties sąlygų pakeitimą, o ne siūlyti pasirašyti naują sutartį.

„Consilium optimum“ turėjo teisę atsisakyti priimti „Telia“ siūlomą naują sąlygą dėl įpareigojimo naudoti tik išorinius IPv4 adresus, kuri nenustatyta įsakymu ir dėl kurios šalys nesusitarė. Tačiau teismai nurodė, kad ieškinio reikalavimas įpareigoti „Telia“ vykdyti galiojančią sutartį negali būti tenkinamas, nes būtų paneigti įpareigojimai, susiję su paslaugų teikimo kainodaros bei taikomos nuolaidų sistemos neteisėtumu, pažymima pranešime žiniasklaidai.

LAT panaikino bylą nagrinėjusių teismų procesinius sprendimus ir ieškinį tenkino – įpareigojo „Telia Lietuva“ vykdyti prievolę teikti „Consilium optimum“ didmeninę plačiajuosčio ryšio prieigą pagal sutartį.

LAT nurodė, kad kompetentinga valstybės institucija šalių sutarties kainodarą pripažino diskriminacine, todėl, nors sutarties sąlygos dėl kainos galioja, jų negalima vykdyti, t. y. sutartyje yra atsiradusi spraga, kuri gali būti užpildyta sistemiškai – taikant „Consilium optimum“ tokias kainas, kurias kiti „Telia“ analogiškų paslaugų gavėjai moka už analogiškas paslaugas.

Pasak LAT, šalių sutartis laikytina viešąja sutartimi, ji nėra nutraukta ar pakeista, o dėl kompetentingos valstybės institucijos sprendimo pripažinta nevykdytina jos sąlyga dėl „Consilium optimum“ taikomų kainų nėra esminė. Remiantis sutarties privalomumo principu nėra pagrindo taikyti išimtį, taigi, „Consilium optimum“ turi teisę reikalauti vykdyti sudarytą sutartį, o „Telia Lietuva“ neturi teisės šios prievolės nevykdyti, skelbiama pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.