G. Balčytytė Niujorke aptarė priemones, užkardysiančias Rusijos karo nusikaltimus

Darbo vizitą Jungtinėse Valstijose tęsianti Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė antradienį susitiko su Jungtinių Tautų (JT) Generalinio sekretoriaus pavaduotoja žmogaus teisėms Ilze Brands Kehris.

Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė.<br>Juliaus Kalinsko (ELTA) nuotr.
Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė.<br>Juliaus Kalinsko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 19, 2023, 9:18 AM

Kaip rašoma Vyriausybės išplatintame pranešime, susitikime kanclerė pabrėžė sisteminius Rusijos nusikaltimus Ukrainoje ir JT vaidmenį padedant juos tirti bei siekiant tarptautinio teisingumo įvykdymo, taip pat užkardant naujus Rusijos nusikaltimus ir šiurkščius žmogaus teisių pažeidimus.

„Žmogaus teisėms pavojus kils globaliu mastu, jeigu Rusijos nebaudžiamumas taps paskata agresoriams laužyti taisyklėmis grįstą tarptautinę tvarką. Todėl atsakingi už agresijos nusikaltimą prieš Ukrainą ir karo nusikaltimus turi sulaukti atsakomybės – tik tokiu atveju mes, tarptautinė bendruomenė, galime tikėtis tvarios taikos“, – sakė G. Balčytytė.

Be kita ko, susitikime ji taip pat atkreipė dėmesį į platų spektrą būdų, kuriais Rusija veikia kare prieš Ukrainą ir dėl kurių tiesioginiais taikiniais tampa civiliai gyventojai: per energetiką, maisto saugumą, civilinės infrastruktūros naikinimą, seksualinius nusikaltimus ir kankinimus, nusikalstamas vaikų deportacijas iš okupuotų Ukrainos teritorijų į Rusiją.

Pažymėta ir tai, kad Lietuva taip pat tvirtai pasisako už Specialiojo tribunolo agresijos nusikaltimui tirti įsteigimą.

G. Balčytytės teigimu, būtina įvertinti ir Rusijos bendrininkės Baltarusijos režimo atstovų, ir jų kontroliuojamų subjektų įsitraukimą į vykdomus nusikaltimus Ukrainoje – esama duomenų, rodančių Baltarusijos prisidėjimą prie neteisėtų ukrainiečių vaikų deportacijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.