R. Duchnevičius nesutinka su kalbos inspekcijos nurodymu pašalinti lenkiškas vietovardžių lenteles: pasigenda teisinio reglamentavimo

Vilniaus rajono savivaldybės meras Robertas Duchnevičius sako, kad savivaldybė pasigenda tinkamo vietovardžių rašybos ir tautinių mažumų teisių užtikrinimo Lietuvoje reglamentavimo.

 Robert Duchnevič.<br> M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
 Robert Duchnevič.<br> M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
 Robert Duchnevič.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Robert Duchnevič.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Robert Duchnevič.<br>O.Gurevičiaus (ELTA) nuotr.
 Robert Duchnevič.<br>O.Gurevičiaus (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 20, 2023, 12:07 PM

Todėl iš Valstybinės kalbos inspekcijos (VKI) gautą nurodymą pašalinti „Bieliszki“ ir „Orzełówka“ kaimų pavadinimų lenteles savivaldybė nusprendė skųsti ginčų komisijai, sako R. Duchnevičius.

Pasak mero, viliamasi, kad šis ginčas atkreips Seimo dėmesį į įstatymines spragas.

„Yra netinkamas teisinis reglamentavimas – dabar gyvename neaiškume, nes turime galiojančią seną teismo praktiką, kuri neatitinka ir europinės praktikos. Tas klausimas dėl vietovardžių rašybos, kaip ir buvo su asmenvardžiais, nėra normaliai išspręstas“, – Eltai sakė R. Duchnevičius.

„Teisė – gyvas organizmas ir ta praktika gali kisti. Panagrinėjus giliau, reglamentavimas pasikeis. Dabar norime atkreipti dėmesį į spragas, kurios egzistuoja, nes Seimas nesiima sprendimų. Po tautinių mažumų įstatymo panaikinimo 2009 metais ir naujo neparuošimo, turime skylę, kur leidžiama interpretuoti“, – teigė Vilniaus rajono meras.

Todėl, Vilniaus rajono mero teigimu, Lietuvai būtų vertinga apsvarstyti Tautinių mažumų apsaugos pagrindų konvencijos įgyvendinimą, nes pirmas jos žingsnis, ratifikavimas, jau atliktas.

„Taip, esame ją ratifikavę, tiesiog jos neįgyvendiname. Lietuva turi spręsti savo vidines teisines spragas (…) valstybė padarė pirmą žingsnį, bet antro nepadarė“, – sakė R. Duchnevičius.

„Tai yra savotiškas dėmesio atkreipimas ir postūmis, nes (…) politikai tiesiog dar nepriėmė sprendimų. Manau, kad reikia pagreitinti tuos procesus į vieną ar kitą pusę“, – pažymėjo Vilniaus rajono meras.

Vilniaus rajono savivaldybės advokatas: turėtų pasisakyti KT

Vilniaus rajono savivaldybei atstovaujantis advokatas Žygimantas Pacevičius LRT radijui teigė, kad dėl dvikalbių užrašų kabinimo Vilniaus rajone žodį turėtų tarti Konstitucinis Teismas (KT).

„Tikimės pergalės, netikėtume – nekalbėtume. Konstitucija garantuoja tautinio identiteto išsaugojimą tautinėms mažumoms. Konstitucinis Teismas turėtų įsikišti, teismai turi kreiptis į Konstitucinį Teismą, ar Valstybinės lietuvių kalbos įstatymas (VLKĮ), ta apimtimi, kuria draudžiamas lentelių naudojimas, neprieštarauja Konstitucijai“, – LRT radijui teigė Ž. Pacevičius.

Jei ginčų komisijos sprendimas savivaldybės netenkins, rajonas planuoja kreiptis į teismą, pažymėjo Ž. Pacevičius.

Ketvirtadienį Administracinių ginčų komisija spręs Valstybinės kalbos inspekcijos ir Vilniaus rajono savivaldybės ginčą dėl vietovardžių lentelių lenkų kalba Vilniaus rajone pašalinimo.

Ginčas tarp savivaldybės ir kalbos inspekcijos kilo po to, kai VKI įpareigojo Vilniaus rajono savivaldybę pašalinti prie Bieliškės ir Ažulaukės kaimų esančius lenkiškus užrašus „Bieliszki“ ir „Orzełówka“.

Valstybinės kalbos inspekcijos viršininkas Audrius Valotka sako, kad šie užrašai ne tik žymi istorinę lenkų okupacinę teritoriją, bet ir pažeidžia Lietuvos įstatymus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.