Vaikų vasaros stovyklose – specialistų vizitai: papasakojo, ką jau aptiko

Įpusėjus vasarai dalis tėvų vis dar suka galvas, kuo užimti nuo mokyklos besiilsinčias atžalas, kokias vasaros stovyklas joms dar spės parinkti. Vaiko teisių gynėjai ragina šį klausimą spręsti ypač atsakingai – mat kai kuriose iš jų vaikų gali tykoti nemenki pavojai.

 Vasaros stovykla.<br> Lrytas.lt fotomontažas
 Vasaros stovykla.<br> Lrytas.lt fotomontažas
 Vasaros stovykla.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Vasaros stovykla.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Vasaros stovykla.<br>V.Balkūno nuotr.
Vasaros stovykla.<br>V.Balkūno nuotr.
Vasaros stovykla<br>123rf asociatyvi nuotr.
Vasaros stovykla<br>123rf asociatyvi nuotr.
Stovykla pajūryje sulaukė policijos pareigūnų vizito.<br> Stop kadras
Stovykla pajūryje sulaukė policijos pareigūnų vizito.<br> Stop kadras
Stovyklavietė.<br>P. Peleckio/BFL nuotr
Stovyklavietė.<br>P. Peleckio/BFL nuotr
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2023-07-20 10:01, atnaujinta 2023-07-20 11:19

Visą liepos mėnesį Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos atstovai kartu su darbo inspektoriais lankosi įvairiose šalies vietose organizuojamose vaikų vasaros stovyklose.

Patikrinimų tikslas – ne tik užkardyti kelią vaiko teisių pažeidimams, bet ir įsitikinti, kad su vaikais nedirba už seksualinius nusikaltimus teisti asmenys.

Nors sunkiausių pažeidimų kol kas neaptikta, specialistai darbo šiuo metu tikrai turi.

Prireikė net pareigūnų pagalbos

Antradienį į vienos vaikų stovyklos pajūryje veiklas teko įsikišti ir Klaipėdos policijos pareigūnams – stovyklos organizatoriai leido vaikams šėlti bangose plazdant raudonai vėliavai.

Esą stovyklos vadovams nepadėjo net gelbėtojų įspėjimai, kad maudytis jūroje tokiomis sąlygomis, kai ji stipriai banguoja, griežtai draudžiama.

„Vaikų stovyklos organizatoriai, rizikuodami vaikų gyvybėmis, veda juos maudytis į audringą jūrą paplūdimio teritorijoje. Iškelta raudona vėliava – MAUDYTIS DRAUDŽIAMA. Asmenys, atsakingi už vaikų saugumą, nereaguoja į gelbėtojų įspėjimus. Mums padeda policijos pareigūnai“, – feisbuke rašė BĮ „Klaipėdos paplūdimiai“.

Tiesa, trečiadienį šis įrašas jau buvo pašalintas.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vyriausioji specialistė Asta Kažukauskienė portalui lrytas.lt nurodė, jog antradienį, apie 12:25 val. iš tiesų gautas parnešimas, jog nepilnamečiai asmenys galimai nesaugiai elgiasi prie vandens.

„12:43 val. atvyko du policijos pareigūnų ekipažai. Įvykio vietoje buvo nepilnamečių asmenų. Informacija apie šį įvykį buvo perduota Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos specialistams.

Klaipėdos m. policijos komisariato 1-ojo veiklos sk. viršininkas Mindaugas Busilas nurodė, jog šiuo metu tikslinamos įvykio aplinkybės, renkama medžiaga“, – komentavo A.Kažukauskienė.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Klaipėdos apskrities skyriaus vedėja Gintarė Noliūtė tvirtino, jog į pranešimą apie jūroje galimai nesilaikant saugumo reikalavimų besimaudančius stovyklautojus reaguota nedelsiant. Šiuo metu vaiko teisių gynėjai renka informaciją ir vertina situaciją.

„Vasara – atostogų, stovyklų ir maudynių vandens telkiniuose laikas, tad vaiko teisių gynėjai primena, kaip svarbu tėvams, suaugusiesiems įvertinti aplinką, kurioje jie su vaikais leidžia laiką.

Prieš nusprendus išsimaudyti, būtina įsitikinti, kad maudynėms jūroje iškelta leistina vėliava, priėjimas prie vandens telkinio ar baseino nėra slidus, kad nekyla pavojus paslysti ir įkristi, ir nė akimirkai nepalikti vaiko be priežiūros bei visuomet paisyti gelbėtojų nurodymų“, – akcentavo G.Noliūtė.

Specialistė priminė, kad patys mažiausi vaikai jūroje gali maudytis tik su gelbėjimosi liemenėmis, o vaikams iki 5 metų amžiaus reikėtų užvilkti specialias liemenes, turinčias galvos atramas. Jas derėtų vaikams vilkėti ir būnant baseino patalpose, prie vandens, nes ten, kur vanduo, visada yra pavojus pargriūti, paslysti ir įkristi į jį.

„Vaikai iš prigimties yra judrūs, smalsūs, linkę tyrinėti, bandyti, todėl pasirūpinkime vaikų saugiu poilsiu atvykus į stovyklą ar kitą naują vietą – apsižvalgykime ir įvertinkime, ar vieta ir stovyklos aplinka saugi, ar saugūs vandens telkiniai, ar saugios durys ir langai, šuliniai, varteliai ir technika, ar saugu viskas, kas gali patraukti vaiko dėmesį.

Tėvai, stovyklų vadovai ar kiti vaikus prižiūrintys suaugusieji visuomet turėtų išlikti budrūs ir nuolat galvoti apie vaikų saugumą, nes dėmesio vaikui ir jo saugumui negali būti per daug“, – pažymėjo G.Noliūtė.

Aptiko ir daugiau pažeidimų

Tačiau tai – ne vienintelis pavojus, šį mėnesį jau aptiktas vaikų vasaros stovyklose. Vaiko teisių gynėjai kartu su darbo inspektoriais visą liepą vykdo akciją, kurios metu vyksta į vasaros stovyklas tam, kad įsitikintų, jog visi jose dirbantys bei savanoriaujantys žmonės atitinka keliamus reikalavimus.

Pasak Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Pagalbos vaikams ir šeimoms skyriaus vyr. patarėjos Agnės Marčiukaitienės, svarbiausia, jog stovyklų organizatoriai patikrintų kolektyvus bei įsitikintų, kad juose neatsiduria už seksualinius ar kitus sunkius nusikaltimus teisti žmonės, neturintys teisės dirbti su vaikais.

„Šiuo metu jau esame aplankę 4 vaikų vasaros stovyklas Vilniaus, Kauno, Panevėžio ir Utenos apskrityse. Vizitų metu paaiškėjo, kad viena iš stovyklų yra tinkamai įvykdžiusi visus reikalavimus ir patikrinusi savo darbuotojus bei savanorius.

Kitose trijose stovyklose organizatoriai nebuvo tinkamai įvykdę savo pareigos patikrinti darbuotojus ir savanorius. Taip pat viena iš stovyklų neturėjo dokumentų, patvirtinančių, kad savanorių vaikų tėvai sutinka, jog jų vaikai savanoriautų stovykloje.

Visais atvejais, kai buvo nustatyti pažeidimai, pirmiausia kalbėjomės su stovyklų organizatoriais, paaiškinome galiojančią tvarką ir šios priemonės svarbą. Esant poreikiui ir toliau juos konsultuosime.

Pažeidimus padariusioms stovykloms taip pat buvo įteikti pranešimai apie padarytą administracinį nusižengimą“, – portalui lrytas.lt teigė A.Marčiukaitienė.

Tarnybos duomenimis, kasmet vaikų vasaros stovyklose dalyvauja apie 50 tūkst. vaikų – tai yra net 10 proc. visų Lietuvoje gyvenančių vaikų, todėl specialistai itin pabrėžia pasirūpinimo jais svarbą.

„Su vaikais dirbti gali tik tie žmonės, kurie nėra teisti už nusikaltimus prieš vaikus, pavyzdžiui, smurtą, seksualinius nusikaltimus ir pan. Ši taisyklė galioja tiek dirbantiems pagal darbo sutartį, tiek stovyklų savanoriams. Darbdaviai ar paslaugų teikėjai šią pažymą gali gauti iš Įtariamųjų, kaltinamųjų ir nuteistųjų registro.

Vaiko teisių gynėjams svarbiausia, kad stovyklose būtų užtikrintos vaikų teisės, o jų organizatoriai pilnai apsaugotų vaikus nuo galimo bet kokios rūšies smurto ir kitų galimų vaiko teisių pažeidimų.

Tad labai prašome visų stovyklų organizatorių būti atsakingais ir įsitikinti, kad žmonės, kurie dirba su vaikais, tikrai turi teisę tai daryti“, – aiškino Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos atstovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.