Parlamentarų grupė siūlo keisti Konstitucinio Teismo teisėjų – buvusių politikų nusišalinimo tvarką

Opozicijai priklausančių Seimo narių grupė registravo Konstitucinio Teismo (KT) įstatymo pataisas, kuriomis siūlo keisti teisėjų – buvusių politikų nusišalinimo tvarką.

 A. Širinskienė.<br> A. Ufarto (ELTA) nuotr.
 A. Širinskienė.<br> A. Ufarto (ELTA) nuotr.
A. Butkevičius.<br>D.Umbraso nuotr.
A. Butkevičius.<br>D.Umbraso nuotr.
 A. Stončaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
 A. Stončaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-07-24 11:07

Įstatymo pakeitimais siūloma įtvirtinti du naujus teisėjo nusišalinimo/nušalinimo pagrindus. Tai būtų taikoma, kai teisėjas yra pats rengęs ir teikęs Seimui svarstyti ir balsavęs dėl teisės akto, kurio atitikimas Konstitucijai ar įstatymui yra tiriamas byloje.

KT teisėjo nušalinimo ar nusišalinimas būtų taikomas ir tokiu atveju, kai jis su dalyvaujančiais byloje asmenimis priklausė tai pačiai politinei organizacijai, frakcijai ar buvo su jais susijęs politinio (asmeninio) pasitikėjimo ryšiais.

Šis Konstitucinio Teismo teisėjo nušalinimo ar nusišalinimo nuo bylos nagrinėjimo pagrindas būtų taikomas vienerius metus po to, kai asmuo nustojo eiti valstybės politiko ar politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojo pareigas.

Teisėkūros iniciatyva kilo po to, kai Europos Komisija (EK) 2023 metų teisės viršenybės principo taikymo ataskaitoje atkreipė dėmesį, kad Lietuvoje skiriant politikus Konstitucinio Teismo teisėjais nėra taikomas joks atšalimo laikotarpis.

„Akivaizdu, kad po Stasio Šedbaro paskyrimo, Lietuvos Konstitucinio Teismo politizavimo grėsmė tapo europiniu klausimu. Gautos EK pastabos dėl teisės viršenybės principo rodo, kad esama situacija Lietuvą diskredituoja tarptautinės bendruomenės akyse. Po tos kritikos, kurią išgirdome iš EK, turime pripažinti, kad neužtikriname efektyvaus valdžių, politinės bendruomenės ir teismų atskyrimo, kas gali sukurti Teismo ir jo priimamų sprendimų priklausomumą nuo politikų. Dėl to būtina nedelsiant reaguoti ir tobulinti Konstitucinio Teismo teisėjų, prieš tai buvusių politikais, nusišalinimo mechanizmą“, – sako Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pavaduotoja Agnė Širinskienė.

Parlamentarė atkreipia dėmesį į neseną precedentą, kai Konstitucinio Teismo teisėjas vertino įstatymą, už kurį pats neseniai balsavo Seime. „Šiuo metu, nesant teisėjo „atšalimo“ nuo politikos laikotarpio aiškių nusišalinimo kriterijų, yra susikūrusi „pilkoji zona“, kuomet nėra aišku, kokiu etiniu ir teisiniu standartu teisėjas vadovavosi ar turėtų vadovautis. Tad kartu su kolegomis registruotos Konstitucinio Teismo įstatymo pataisos panaikins tą „pilkąją zoną“, pateikdamos aiškias sąlygas, kuomet teisėjas – buvęs valstybės politikas – turi nusišalinti, o kuomet – jau ne, nes pakankamai „atšalo“ nuo politikos“, – teigia Seimo narė A. Širinskienė.

Tikimasi, kad projektas bus pateiktas Seimui rudens sesijos metu. Įstatymo pataisas teikia Seimo nariai Agnė Širinskienė, Algirdas Stončaitis, Beata Pietkiewicz, Algirdas Butkevičius, Vilija Targamadzė, Zenonas Streikus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.