V. Landsbergis viliasi, kad Medininkų tragedija bus tinkamai ištirta: tai yra Lietuvos byla

Minint 32-ąsias Medininkų žudynių metines, Aukščiausiosios Tarybos-Lietuvos Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis viliasi, kad pastarosios tragedijos byla dar bus ištirta tinkamai ir nepriklausomai.

 Vytautas Landsbergis.<br> D. Labučio nuotr.
 Vytautas Landsbergis.<br> D. Labučio nuotr.
 Vytautas Landsbergis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Vytautas Landsbergis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Vytautas Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Vytautas Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Vytautas Landsbergis.<br>O. Gurevičiaus (ELTA) nuotr.
 Vytautas Landsbergis.<br>O. Gurevičiaus (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 31, 2023, 12:28 PM

„Medininkų byla, kaip paprastai sakoma, iš tikrųjų yra Lietuvos byla. Nebe apie nusikaltimą, o apie nusikaltimo netyrimą ir netyrimo netyrimą“, – pirmadienį Medininkų memoriale susirinkusiems sakė V. Landsbergis.

Profesorius apgailestavo, kad teisėsaugos institucijos, jo manymu, neskyrė tinkamo dėmesio Medininkų bylai. V. Landsbergio teigimu, nebuvo apklausti gerokai po tragedijos atsiradę ir prisipažinę liudininkai.

„Atrodo, pareigūnai kaip kokie vyrukai galų gale susitarė – nurašome ant Nikulino (Konstantinu Michailovu – ELTA) ir uždarom“, – nusivylimo teisėsaugos darbu neslėpė jis.

„Dėl teisinio suokalbio teksto – spėlioju, nedalyvavau – bet esmė būtų tokia: ar beverta šiandien tikėtis, kad iškils dar faktų ir liudininkų, kurių Lietuvos teisingumui nereikia?“ – kėlė klausimą jis.

Todėl profesorius išreiškė viltį, kad abejingai ir paviršutiniškai tirta byla dar sulauks deramo dėmesio.

„O aš vis pasvajoju, kol tebesu, gal dar pasiryš, o gal ateis prezidentas, kuris įsteigs jurisprudencinį darinį, visai nepriklausomą nuo teisėjų partijos, kad ištirtų šio nusikaltimo netyrimo netyrimo bylą. Dar lauksiu, mat šio išbandymo dar neišlaikėme“, – sakė V. Landsbergis.

„Buvo kova. Jeigu ji nutylėta – tai labai didelė nepagarba žuvusiems. Taip mąstau čia, šioje vietoje, kur atėjome išreikšti pagarbą. Bet veiksmuose, valstybės veiksmuose, jos pritrūksta“, – apgailestavo profesorius.

Pirmadienį minimos 32-osios Medininkų tragedijos metinės, kai 1991 m. ankstų vidurvasario rytą Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje per omonininkų išpuolį buvo nušauti septyni muitinės, policijos ir pasienio pareigūnai.

Medininkų pasienio poste sovietų omonininkai iš pasalų užpuolė ir nužudė septynis Nepriklausomybę paskelbusios Lietuvos pareigūnus: Mindaugą Balavaką, Algimantą Juozaką, Juozą Janonį, Algirdą Kazlauską, Antaną Musteikį, Stanislovą Orlavičių, Ričardą Rabavičių. Vienintelio sunkiai sužeisto muitinės pareigūno Tomo Šerno gyvybę medikams pavyko išgelbėti.

Medininkų žudynių byloje laisvės atėmimo bausme iki gyvos galvos nuteistas omonininkas Konstantinas Michaolovas. Kitus tris nuteistus pareigūnus Rusija atsisako išduoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.