VRM: patobulinta pareigūnų sveikatos priežiūros ir fizinio pasirengimo sistema

Vidaus reikalų ministerija praneša, kad priimti teisės aktų pakeitimai, kuriais įtvirtinamos prevencinės priemonės, kurios leis iš anksto nustatyti riziką keliančius sveikatos sutrikimus ir tausoti pareigūnų sveikatą.

Agnė Bilotaitė.<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 1, 2023, 1:37 PM

„Vidaus tarnybos sistemos pareigūnai turi atitikti fizinio pasirengimo reikalavimus, tačiau skaudūs įvykiai negali pasikartoti – priimti sprendimai padės apsaugoti pareigūnus nuo sveikatos sutrikimų ir staigių mirčių fizinio pasirengimo pratybų ir fizinio pasirengimo tikrinimo metu“, – teigia ministrė A. Bilotaitė.

Skelbiama, kad nauju reguliavimu įtvirtinama daugiau lankstumo tikrinant pareigūnų fizinį pasirengimą, pavyzdžiui, nustatoma galimybė pareigūnams vietoj bėgimo laikyti ėjimo testą.

Daugiau dėmesio bus skiriama pareigūnų sveikatos būklės įvertinimui prieš fizinio pasirengimo pratybas ir tikrinimą – numatomas medikų dalyvavimas fizinio pasirengimo tikrinimo metu, pareigūnų apklausa prieš tikrinimą dėl turimų sveikatos problemų, tikrinimo atidėjimas, kai pareigūnai likus 48 val. iki fizinio pasirengimo patikrinimo dienos dirbo padidintu krūviu ir kita.

Didesnis dėmesys bus skiriamas ir pareigūnų sveikatos būklei įvertinti profilaktinių sveikatos patikrinimų metu. Jau jų metu bus identifikuojama, jeigu reikalinga riboti fizinį krūvį, numatomas dažnesnis sveikatos tikrinimas pareigūnų, kuriems nustatytos kraujagyslių ir širdies ligos.

Taip pat bus galimybė kreiptis į Medicinos centrą skubos tvarka dėl tyrimų, jei tarp sveikatos patikrinimų pareigūnas pasijunta blogai. Sveikatos patikrinimo metu nustačius reabilitacijos poreikį, pareigūnas bus siunčiamas reabilitacijai, pažymima pranešime.

Siekiant išvengti piktnaudžiavimo, pareigūnas, per metus antrą kartą pateikęs gydytojo pažymą dėl fizinio krūvio ribojimo, gali būti siunčiamas į Centrinę medicinos ekspertizės komisiją ekspertizei dėl fizinio krūvio ribojimo. Jei pareigūnas neatitinka fizinio reikalavimų ir be pateisinamos priežasties nedalyvauja tikrinime, jis gali būti nušalinamas nuo pareigų.

Ministerija pažymi, kad siekiant skatinti pareigūnus sportuoti ir palaikyti gerą fizinę būklę, nustatyta galimybė skatinti pareigūnus už geriausius fizinio pasirengimo rezultatus.

Teisės aktų pakeitimai parengti atsižvelgus į statutinių įstaigų pasiūlymus, tarpinstitucinės darbo grupės išvadas, Krašto apsaugos ministerijos patirtį, jie taip pat aptarti su profesinėmis sąjungomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.