G. Landsbergis: prokuratūros verdiktas dėl A. Anušausko gali formuoti tolimesnį precedentą dėl darbo su slapta informacija

Generalinės prokuratūros vertinimas dėl to, ar krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas paviešino riboto naudojimo informaciją, gali lemti, kaip šalies institucijos ir politikai toliau elgsis su panašaus pobūdžio grifais pažymėta informacija, sako užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

G.Landsbergis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
G.Landsbergis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-08-03 07:24

„Manau, kad tai yra tikrai svarbus jų (prokuratūros – ELTA) atsakymas, dėl to, kad jis galimai formuoja ir tolesnį precedentą – kaip galime tie, kurie susipažįsta su riboto naudojimo informacija, tą informaciją traktuoti, vertinti ir viešinti“, – interviu delfi.lt teigė G. Landsbergis.

„Jei tai būtų tiesiog palikta taip, kaip dabar yra, be jokių įspėjimų ar kažkokių kitokių veiksmų iš prokuratūros, galbūt tada tai atveria platesnes galimybes ir visuomenei sužinoti daugiau informacijos apie tai, kas vyksta uždaruose posėdžiuose, kurie patys netgi turi tam tikrą grifą“, – svarstė jis.

Tačiau jeigu prokurorai pripažintų, kad A. Anušauskas padarė pažeidimą, ministras neatmeta, jog tokiu atveju institucijoms ir jų vadovams gali tekti griežtinti šiuo metu veikiančias tvarkas, susijusias su riboto naudojimo informacija.

„Jeigu būtų kažkokie veiksmai iš prokuratūros, gali būti, kad reikia tada griežtintis ir institucijoms, ir jų vadovaujantiems atstovams: mažų mažiausiai tam tikrus sau pamokymus iš to išsinešti“, – nurodė šalies diplomatijos vadovas ir ragino sulaukti Generalinės prokuratūros verdikto.

Vertindamas antrą savaitę besitęsiančias diskusijas dėl kolegos pasisakymų ir galimos tiek teisinės, tiek politinės atsakomybės, G. Landsbergis pastebėjo, kad dažnai visuomenėje svarbiausių su nacionaliniu saugumu susijusių politikų pasisakymai „vertinami sustiprintai“. Todėl, pažymėjo jis, už kiekvieną žodį tokiems politikams krenta ir didesnė atsakomybė.

„Tiesiog to reikia nepamiršti. Tai yra svarbi pamoka. Jei ji baigsis tik tuo, tai bus kiekvienam iš mūsų, dalyvaujančiam viešame gyvenime, o jeigu prokuratūra vis dėlto pasakys, kad buvo tam tikri pažeidimai padaryti ar reikalingi tam tikri pokyčiai, tada bus atskiri vertinimai“, – prognozavo politikas.

ELTA primena, kad praėjusį pirmadienį po Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdžio krašto apsaugos ministras užsiminė, jog artimiausiu metu bus pasirašytas ketinimų protokolas su Vokietijos gamintojais dėl tankų įsigijimo.

Visgi, A. Anušauskas dėl viešų pareiškimų sulaukė aštrios kritikos. VGT vadovaujantis prezidentas Gitanas Nausėda pabrėžė, kad krašto apsaugos ministras paskelbė riboto naudojimo informaciją, kurios sutarta neviešinti.

Vis tik Krašto apsaugos ministerija (KAM) teigia, kad A. Anušausko paviešinta informacija apie vokiškų tankų pirkimą nebuvo slapta. Tą kartoja ir pats ministras, tačiau paaiškinti, kodėl skiriasi jo ir šalies vadovo pozicijos nesiima.

Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Širinskienė dėl krašto apsaugos ministro viešai aptartų detalių kreipėsi į prokuratūrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.