S. Skvernelis dėl A. Anušausko pasisakymų apie tankus kreipėsi į Paslapčių apsaugos koordinavimo komisiją

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis kreipėsi į Paslapčių apsaugos koordinavimo komisiją, prašydamas įvertinti, ar krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas nepaviešino įslaptintos ir Lietuvai sąjungininkių šalių patikėtos informacijos apie tankų pirkimą.

Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>J. Elinsko (ELTA) nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>J. Elinsko (ELTA) nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Aug 3, 2023, 11:37 AM, atnaujinta Aug 3, 2023, 11:51 AM

Reaguodamas į viešojoje erdvėje besitęsiančias diskusijas dėl to, ar A. Anušauskas paviešino riboto naudojimo medžiagą, S. Skvernelis prašo komisiją įvertinti, ar ministro socialiniame tinkle „Facebook“ pateiktose detalėse apie skirtingų gamintojų tankų savybes nėra slaptos, Lietuvai iš NATO narių ar kitų užsienio valstybių perduotos informacijos.

Be to, komisija raginama įvertinti, ar šios informacijos saugumas Krašto apsaugos ministerijoje (KAM) buvo ir yra tinkamai užtikrintas.

„Krašto apsaugos ministro paviešinta informacija apie planuojamus ginkluotės pirkimus iš NATO narės, vienoje šalyje gaminamos ginkluotės palyginimą su kitų NATO narių gamintojų teikiama ginkluote ar ketinimų protokolus gali turėti tolimesnių pasekmių santykiams su sąjungininkais, jų pasitikėjimui ir netgi dalijimuisi įslaptinta informacija tarp NATO narių, todėl būtina išsiaiškinti, ar ministro atskleista įslaptinta informacija nebuvo Lietuvai patikėta NATO sąjungininkų“, – partijos išplatintame pranešime cituojamas S. Skvernelis.

ELTA primena, kad praėjusį pirmadienį po Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdžio krašto apsaugos ministras užsiminė, jog artimiausiu metu bus pasirašytas ketinimų protokolas su Vokietijos gamintojais dėl tankų įsigijimo.

Visgi, A. Anušauskas dėl viešų pareiškimų sulaukė aštrios kritikos. VGT vadovaujantis prezidentas Gitanas Nausėda pabrėžė, kad krašto apsaugos ministras paskelbė riboto naudojimo informaciją, kurios sutarta neviešinti.

Vis tik Krašto apsaugos ministerija (KAM) teigia, kad A. Anušausko paviešinta informacija apie vokiškų tankų pirkimą nebuvo slapta. Tą kartoja ir pats ministras, tačiau paaiškinti, kodėl skiriasi jo ir šalies vadovo pozicijos nesiima.

Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Širinskienė dėl krašto apsaugos ministro viešai aptartų detalių kreipėsi į prokuratūrą.

Paslapčių apsaugos koordinavimo komisija koordinuoja Lietuvos įslaptintos informacijos bei užsienio valstybių, Europos Sąjungos ar tarptautinių organizacijų perduotos slaptos informacijos apsaugos veiksmų įgyvendinimą šalies institucijose.

Komisija sudaroma iš šešių narių – po du atstovus deleguoja šalies prezidentas, premjeras bei Seimo pirmininkas. Šiuo metu komisijoje veikia Kristina Deviatnikovaitė, Rolandas Kriščiūnas, Simonas Mikšys, Evaldas Sinkevičius, Darius Urbonas, Lukas Kornelijus Vaičiakas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.