A. Dulkys sureagavo į LSA laišką: laikosi pozicijos, kad krizes šalies ligoninėse sukėlė politinė įtampa savivaldybėse

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys nepriima Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) jam išsakytos kritikos dėl jo pastabų savivaldybėms. Ministras toliau laikosi pozicijos, kad kritines situacijas pastarąjį mėnesį trijose šalies ligoninėse sukėlė ne sveikatos sistemos reforma, o politinė aplinka savivaldoje.

Arūnas Dulkys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arūnas Dulkys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 4, 2023, 11:25 PM

„Neatsisakau savo žodžių, tačiau jų interpretavimas yra visiškai kitoks, nei yra jūsų pateikiama. Niekam ne paslaptis, kad politinis ciklas apima ne tik pokyčius tarybose, savivaldybės administracijoje, tačiau ir savivaldybei pavaldžiose įstaigose, tarp jų ir pirminiame ir antriniame gydymo įstaigų lygyje.

Turime bent tris atvejus per pastaruosius mėnesius – Vilniaus Centro poliklinikoje, Zarasų ir Raseinių rajonuose, – kai gydymo įstaigas masiškai paliko medikai ir kitas medicininis personalas, todėl neišeina kalbėti apie vienetinius atvejus. Visus šiuos atvejus vienija tai, kad jos pavaldžios savivaldybėms“, – penktadienį asmeninėje Facebook paskyroje teigė A. Dulkys.

Ministras pabrėžia pasigedęs tiesioginio savivaldybių įsikišimo ir bandymo stabilizuoti Raseinių, Zarasų ir Vilniaus gydymo įstaigose kilusias krizes.

„Niekas nekvestionuoja merų ir savivaldybių teisių ir pareigų organizuoti vadovų konkursus ir rūpintis gydymo įstaigomis. Bet su teisėmis ateina ir pareigos. Šioje vietoje atsakomybės pasigedau, apie tai buvo mano žodžiai. Ir ne tik aš pasigedau. Jų pasigedo išeinantys medikai, jų pasiges ir pacientai, kurie negali gauti paslaugų savo rajono gydymo įstaigose“, – pažymėjo A. Dulkys.

„(Todėl – ELTA) užtikrinant pagalbą rajonų žmonėms teko įsikišti nacionalinėms tarnyboms, kurių steigėju yra Sveikatos apsaugos ministerija“, – teigia ministras.

A. Dulkys taip pat pažymi, kad imtis iniciatyvos savivaldybėms pačioms spręsti situaciją dar ne vėlu.

„Tikiu, kad LSA valdybos dienotvarkėje buvo tokie klausimai kaip pagalba Zarasų ir Raseinių žmonėms, gal ir LSA atstovų apsilankymai savivaldybėse, ištiesiant pagalbos ranką kolegoms. Jei tokių bandymų buvo, tikiu, bus gerokai greičiau normalizuota situacija, o šiuo, pereinamuoju laikotarpiu, užtikrintos sveikatos paslaugos rajonų žmonėms. Jei nebuvo, tai dar ne vėlu“, – sako A. Dulkys.

„Jei bent viename rajone nepasikartos scenarijus, kuris jau įvyko trijose savivaldybėse, vadinasi tikslas pasiektas ir pavyko apginti medikų bei pacientų interesus“, – pažymi ministras.

ELTA primena, kad LSA liepos pabaigoje išplatino laišką, kuriame kritikuoja ministro A. Dulkio pasisakymus apie savivaldos gebėjimus vykdyti savo funkcijas. Anot LSA, ministro teiginiai apie savivaldybių negebėjimą vykdyti pokyčius steigiant sveikatos centrus yra neatsakingi.

Savivaldybių vadovai pabrėžia, kad ne vienerius metus stebima tendencija centralizuoti rajonines ligonines turėtų prasmę tik vienu atveju – jei pagerėtų teikiamų paslaugų kokybė ir prieinamumas.

LSA teigimu, šiuo metu vykdoma sveikatos priežiūros įstaigų reforma rodo, kad ministerijos prioritetas nėra vidutinių ir mažųjų savivaldybių gyventojų teisė gauti kokybiškas paslaugas vietoje ir laiku, o greičiau galimybė kontroliuoti turint savo galioje dideles reformai skiriamas ES lėšas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.