Prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl A. Anušausko paviešintos informacijos

Generalinė prokuratūra nutarė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko paskelbtos informacijos po Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdžio. Toks sprendimas, pasak prokuratūros, priimtas siekiant surinkti daugiau duomenų apie paviešintą informaciją.

Arvydas Anušauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-08-07 11:50, atnaujinta 2023-08-07 12:13

„Įvertinus, kad siekiant objektyviai ir išsamiai išnagrinėti situaciją, susidariusią Krašto apsaugos ministrui A. Anušauskui paskelbus informaciją po Valstybės gynimo tarybos posėdžio, būtina surinkti daugiau duomenų, kurių gavimas yra susijęs su papildomomis procedūromis bei poreikiu atlikti veiksmus, kurie negalimi pareiškimo medžiagos nagrinėjamo metu ir per pareiškimo nagrinėjimo terminą, Generalinė prokuratūra (...) priėmė sprendimą pradėti ikiteisminį tyrimą“, – nurodoma prokuratūros pranešime.

Toks sprendimas priimtas išnagrinėjus Seimo narės Agnės Širinskienės pareiškimą dėl galimo tarnybos paslapties atskleidimo.

Tyrimas pradėtas pagal Baudžiamojo kodekso 297 str. 1 d., kuriame nurodoma, kad tas, kas atskleidė informaciją, sudarančią tarnybos paslaptį, kuri jam buvo patikėta ar kurią jis sužinojo dėl savo tarnybos ar darbo, jeigu nebuvo šnipinėjimo ar padėjimo užsienio valstybei veikti prieš Lietuvos Respubliką požymių, padarė baudžiamąjį nusižengimą ir baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu.

Pranešama, kad tyrimą pavesta atlikti Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamentui.

„Siekiant nustatyti visas reikšmingas pareiškime nurodytos situacijos aplinkybes ir jas teisiškai įvertinti, bus atliktos procedūros, susijusios su tarnybos paslapties tvarkymu Valstybės gynybos tarybos veikloje, taip pat dėl papildomos medžiagos ir išvadų pateikimo bus kreipiamasi į kitas institucijas bei atlikti visi kiti būtini proceso veiksmai“, – nurodo prokuratūra.

ELTA primena, kad po pastarojo VGT posėdžio krašto apsaugos ministras A. Anušauskas užsiminė, jog artimiausiu metu bus pasirašytas ketinimų protokolas su Vokietijos gamintojais dėl tankų įsigijimo. Vėliau ministras pateikė daugiau informacijos apie šį sprendimą savo „Facebook“ paskyroje, nurodydamas detalesnius skirtingų tankų vertinimo aspektus.

Dėl viešų pareiškimų politikas sulaukė aštrios kritikos. VGT vadovaujantis prezidentas Gitanas Nausėda pabrėžė, kad krašto apsaugos ministras paskelbė riboto naudojimo informaciją, kurios sutarta neviešinti.

Po šių pasisakymų Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Širinskienė dėl krašto apsaugos ministro viešai aptartų detalių kreipėsi į prokuratūrą. Savo ruožtu Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis paprašė ministro pasisakymus įvertinti Paslapčių apsaugos koordinavimo komisiją.

Vis tik Krašto apsaugos ministerija (KAM) teigia, kad A. Anušausko paviešinta informacija apie vokiškų tankų pirkimą nebuvo slapta. Tą kartoja ir pats ministras, tačiau paaiškinti, kodėl skiriasi jo ir šalies vadovo pozicijos nesiima.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.