M. Danielė ragina Lietuvos institucijas suteikti geresnę apsaugą motinoms, su vaikais bėgančioms iš užsienio nuo smurtaujančių vyrų

Jungtinių Tautų duomenimis, apie 75 proc. vaikų pagrobimo atvejų, nagrinėjamų pagal Hagos konvenciją, figūruoja moterys, kurios bėga nuo smurtaujančių užsieniečių sugyventinių. Seimo narė Morgana Danielė pastebi, kad Lietuvos teismai vengia vaikų pagrobimo bylų, nes nenori nagrinėti galimų smurto prieš moterį ar vaikus aplinkybių. Parlamentarės teigimu, Lietuvos institucijos turėtų sekti kitų užsienio valstybių pavyzdžiu ir prireikus nesivadovauti Hagos konvencijos nuostata, kuri numato vaikų grąžinimą į tėvo šalį.

Morgana Danielė.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Morgana Danielė.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Morgana Danielė.<br>T.Bauro nuotr.
Morgana Danielė.<br>T.Bauro nuotr.
Morgana Danielė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Morgana Danielė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Morgana Danielė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Morgana Danielė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-08-08 13:08

„Bylos, kuriose sprendžiami vaikų likimai, yra itin sudėtingos, jos reikalauja nepaprastai kruopštaus darbo ir principingo teismo dėmesio visoms aplinkybėms, pirmiausia – smurto atvejams“, – antradienį surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo M. Danielė.

„Šiandien susiduriame su Lietuvos teismų abejingumu sprendžiant tokias bylas“, – teigė parlamentarė.

Anot jos, tiek užsienio, tiek Lietuvos teisinės institucijos vengia nagrinėti smurto atvejus kaip bėgimo nuo vieno iš sutuoktinių priežasties ir netaikyti Hagos konvencijos nuostatos.

Hagos konvencija numato, kad vaikų išvežimas iš šalies be tėvo žinios yra prilyginamas pagrobimui. Tačiau šiandien apie trys ketvirtadaliai bylų pagal Hagos konvenciją yra būtent prieš moteris, kurios su savo vaikais, bėgdamos nuo smurto, grįžta į savo valstybes, į savo šalis, tikėdamosi apsaugos ir pagalbos“, – pristatė statistiką „laisvietė“.

„Kaip pastebima Jungtinių Tautų ataskaitose, teismai visose šalyse, ne tik Lietuvoje, vengia nagrinėti būtent smurto atvejus kaip priežastį nevykdyti Hagos konvencijos nuostatos grąžinti vaiką tėvui. Kodėl? Todėl, kad byla yra sunki ir reikalauja labai kruopštaus darbo, reikalauja iš teismo principingos pozicijos ginant savo piliečių teises. Kitaip tariant, reikalauja tvirto stuburo“, – sakė M. Danielė.

Parlamentarės teigimu, kai kurios valstybės, spręsdamos tokias bylas, vertina smurto aplinkybes ir renkasi netaikyti Hagos konvencijos nuostatų. Tą, pasak M. Danielės, turėtų daryti ir Lietuva.

„Valstybių teismai atmeta Hagos konvencijos taikymą ir vaikų grąžinimą į tėvo šalį, jeigu fiksuojamas smurtas artimoje aplinkoje. Kai kurios šalys įstatymu įpareigoja savo teismus tokiose tarptautinėse bylose vertinti smurto aplinkybes ir netaikyti Hagos konvencijos nuostatų, jeigu tokios aplinkybės yra fiksuojamos“, – teigė „laisvietė“.

Todėl M. Danielė tikisi, kad Lietuva paseks užsienio šalių pavyzdžiu ir apgins lietuvių motinų teisę savo vaikus auginti gimtinėje.

„Tikiu, kad nuo šios dienos mes šitą stuburą turėsim ir atstovausim savo piliečių, Lietuvos motinų, taip pat Lietuvos vaikų teisę gyventi Lietuvoje, kad atstovausime teisę motinoms ir vaikams būti apgintiems nuo smurto, kad valstybė visomis išgalėmis gins savo piliečių teises savo valstybės teismuose, kad šitos bylos neiškeliaus iš Lietuvos į kitas valstybes, kur priimami tų valstybių piliečiams palankūs sprendimai“, – vylėsi parlamentarė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.