S. Skvernelis skeptiškai vertina ketinimus uždaryti du pasienio kontrolės punktus: grėsmės nesumažintų, tik padidintų eiles

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis skeptiškai vertina ketinimus uždaryti du pasienio kontrolės punktus su Baltarusija. Pasak jo, tai grėsmės Lietuvai nesumažins, o keliaujančių srautai kituose punktuose tik išaugs. Todėl politikas palaikytų visos sienos su Baltarusija uždarymą, jei prie to prisijungtų ir kaimyninės Lenkija bei Latvija.

Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-08-09 13:34

„Jeigu būtų iš tikrųjų grėsmė ir konfliktas toks, kad reikėtų reaguoti, tai aš, aišku, pritarčiau visiškam (sienos su Baltarusija – ELTA) uždarymui. Tai turėtų būti bendras Lietuvos, Lenkijos ir Latvijos sprendimas, nes vienos iš valstybių sprendimo priėmimas daro problemas kitoms valstybėms“, – trečiadienį po Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdžio žurnalistams teigė S. Skvernelis.

„Reikėtų kompleksiškai žiūrėti, apsitarti su kitomis valstybėmis ir, jeigu mes sakome, kad jaučiame grėsmę, kad mums reikia tą sieną uždaryti, tai, matyt, sienos uždarymas būtų protingiausias žingsnis, negu palikti kažkiek punktų, kur susidarytų didžiulė transporto priemonių, krovinių, žmonių sankaupa, eilės, nepasitenkinimas mūsų institucijomis“, – aiškino buvęs premjeras.

S. Skvernelis pabrėžė, kad dviejų punktų pasienyje su Baltarusija uždarymas nesumažintų grėsmės ir tik padidintų eiles kituose patikros punktuose.

„Ar dviejų punktų uždarymas dabar ką pakeistų? Pakeistų tai, kad tiesiog reikėtų mažiau pajėgumų naudoti tuose dviejuose punktuose ir būtų galima pajėgas sustiprinti kitur“, – sakė politikas.

„Bet, vėlgi, eilės vis tiek bus. Tai nepakeis situacijos ir išaugins dar didesnes eiles (prie kitų pasienio punktų – ELTA)“, – pabrėžė Seimo narys.

Įvertino į kaimyninę šalį vykstančių lietuvių srautus: „į Baltarusiją važiuoja vargo Lietuva“

S. Skvernelis, vertindamas į Baltarusiją nepaisant institucijų raginimų vis dar vykstančius lietuvius, pažymi, kad į kaimyninę šalį vyksta „vargo Lietuva“.

„Ten važiuoja vargo Lietuva. (…) Dalis tų žmonių, kurie turi kažkokius gimines, artimuosius ir lengviau gauna vizas, važiuoja (į Baltarusiją – ELTA) ne šiaip sau paturistauti. Važiuoja apsipirkti, nes čia negali pragyventi, negali išmaitinti savo šeimų, tai va ir tas kompleksinis požiūris“, – teigė buvęs premjeras.

„Tie žmonės važiuodami rizikuoja, bet važiuoja ta Lietuvos visuomenės dalis turbūt didelio intereso ir susidomėjimo Baltarusijos specialioms tarnyboms nekelia“, – pabrėžė S. Skvernelis.

Todėl, anot jo, uždarius kelis pasienio punktus, tai labiausiai paveiks vargstančiąją Lietuvos visuomenės dalį.

„Ar tokiu būdu kažką išspręsime? Iš esmės reikia spręsti ekonomines, socialines problemas“, – sakė S. Skvernelis.

„Žmonės nevažiuoja pramogauti į Minską. Tai yra, kaip sakiau, vargo Lietuvos dalis, kuri važiuoja, nes tiesiog nėra alternatyvų. Reikia spręsti situaciją čia, kad nebūtų tokių skirtumų“, – kalbėjo politikas.

Trečiadienį registruotame Susisiekimo ministerijos parengtame Vyriausybės nutarimo projekte siūloma nuo rugpjūčio 15 d. laikinai uždaryti Šumsko ir Tverečiaus pasienio kontrolės punktus (PKP) su Baltarusija. Tokio uždarymo poreikis paremtas siekiant sumažinti grėsmes pasienyje.

Trečiadienį registruotame Susisiekimo ministerijos parengtame Vyriausybės nutarimo projekte siūloma nuo rugpjūčio 15 d. laikinai uždaryti Šumsko ir Tverečiaus pasienio kontrolės punktus (PKP) su Baltarusija. Tokio uždarymo poreikis paremtas siekiant sumažinti grėsmes pasienyje.

Trečiadienį Užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas paragino gyventojus nevykti į Baltarusiją dėl pastaruoju metu suintensyvėjusių Minsko režimo institucijų priešiškų ir provokacinių veiksmų prieš Lietuvos piliečius. Viceministro teigimu, dalis į kaimyninę šalį vykstančių lietuvių susiduria su Baltarusijos pasieniečių spaudimu ir šantažu.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas trečiadienį pranešė, kad per pastarąjį pusmetį Baltarusijoje apsilankė maždaug 230 tūkst. lietuvių.

„Vidutiniškai per mėnesį į Baltarusiją išvyksta apie 52 tūkst. Lietuvos Respublikos piliečių. Kalbu apie visų kategorijų asmenų grupes – tarp jų ir vykstantys darbo reikalais arba krovininių transporto priemonių vairuotojai“, – atkreipė dėmesį jis.

Muitinės departamento generalinis direktorius Darius Žvironas anksčiau yra teigęs, kad Tverečiaus ir Šumskų kontrolės postų uždarymas krovinių judėjimo per sieną su Baltarusiją nesutrikdytų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.