G. Nausėdos žaidimą pastebėjęs konservatorius: „Negalima žaisti žmonių emocijų sąskaita“

Prezidentas Gitanas Nausėda neturėtų siekti asmeninio populiarumo taškų, gąsdindamas Lietuvos gyventojus galimomis „Wagner“ provokacijomis, įsitikinęs Seimo narys, konservatorius Matas Maldeikis, pabrėžęs, kad Lietuva visiems scenarijams yra pasiruošusi.

Prezidentas Gitanas Nausėda neturėtų siekti asmeninio populiarumo taškų, gąsdindamas Lietuvos gyventojus galimomis „Wagner“ provokacijomis, įsitikinęs Seimo narys, konservatorius Matas Maldeikis.<br>lrytas.lt koliažas.
Prezidentas Gitanas Nausėda neturėtų siekti asmeninio populiarumo taškų, gąsdindamas Lietuvos gyventojus galimomis „Wagner“ provokacijomis, įsitikinęs Seimo narys, konservatorius Matas Maldeikis.<br>lrytas.lt koliažas.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Matas Maldeikis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Matas Maldeikis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Matas Maldeikis.<br>T.Bauro nuotr.
Matas Maldeikis.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Matas Maldeikis.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Matas Maldeikis.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Aug 13, 2023, 6:17 PM

„Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „24/7“ dalyvavęs M.Maldeikis ir Seimo narė Agnė Širinskienė įvertino galimą sienos su Baltarusija uždarymą ir politikų rinkiminius triukus.

Problemos dėl kontrabandos

Rugpjūčio pradžioje su Lenkijos ministru pirmininku Mateuszu Morawieckiu Suvalkų krašte susitikęs prezidentas Gitanas Nausėda pranešė, kad Baltarusijoje jau gali būti dislokuota apie 4 tūkst. „Wagner“ samdinių, o dalis jų esą užėmė padėtį Gardino srityje, kuri, anot šalies prezidento, yra patogi dėl galimų provokacijų.

Tačiau galima saugomo priemonė – visiškas sienos su Baltarusija uždarymas, anot šalies vadovo, būtų tik kraštutinis variantas. Vietoj to, Lietuva nuo antradienio planuoja uždaryti du iš šešių – Šumsko ir Tverečiaus, pasienio kontrolės punktus.

Laidos metu Seimo narys M.Maldeikis pabrėžė, kad jeigu Baltarusijos klausimas būtų sprendžiamas uždarant sieną, tuomet šis žingsnis turėtų būti žengtas kartu su Latvija ir Lenkija.

„Kad būtų efektas, tai turime daryti kartu, o ne viena šalis daro kažkokius drastiškesnius žingsnius, kitos to nedaro, nes tuomet mūsų regiono koordinacija atrodytų pakankamai nerimtai“, – kalbėjo M.Maldeikis.

O du jau uždaromi pasienio su Baltarusija punktai, anot Seimo nario, yra labiau techninis kontrolės pasienyje klausimas.

„Kad būtų lengviau kontroliuoti srautus, kurie didėja, nes Lenkija imasi tam tikrų veiksmų. Pas juos artėja rinkimai, jiems reikia aštrios žinutės ir jie tai daro. O pas mus didėja srautai, todėl logistiškai susitvarkyti būtų žymiai patogiau.

Vienas įdomiausių dalykų, atėjus į politiką, man buvo pamatyti, kokia iš tiesų yra nevaldoma situacija tarp Lietuvos ir Baltarusijos pasienio, kiek ji metų buvo apleista – 20 proc. surūkomų cigarečių Lietuvoje yra iš Baltarusijos kontrabandos. Vien Lietuvoje. Šiuo metu šis skaičius mažėja, imtasi veiksmų, bet ta sistema, kuri buvo sukurta per dešimtmetį, yra išbujojusi“, – nurodė konservatorius.

Tuo metu visos sienos uždarymas, kaip pabrėžė M.Maldeikis, jau yra gerokai sudėtingesnis klausimas – tiek dėl politinių priežasčių (nes Latvija dažnai turi savo atskirą poziciją įvairiais klausimais), tiek dėl ekonominių priežasčių.

Trūksta paaiškinimo

Savo ruožtu Mišrios Seimo narių grupės narė Agnė Širinskienė laidos metu pastebėjo „įdomią ir kartu gąsdinančią“ šalies vadovų komunikaciją „Wagner“ grėsmės atžvilgiu, kuri, politikės teigimu, neramina būtent netoliese uždaromų punktų gyvenančius lietuvius.

„Viena vertus, valstybės vadovas jau kurį laiką kalba apie padidintas grėsmes, kurias kelia „Wagner“ grupuotės buvimas Baltarusijoje, tuo tarpu krašto apsaugos ministras tai labai ilgą laiką neigė, bandydamas visokiais būdais sumenkinti tą grėsmę.

Pati šiuo metu, vasarą, daugiau bendrauju su žmonėmis, ir reakcijos į tokią komunikaciją yra nenusakomos, nes žmonės nežino, kuo tikėti. O dar jeigu jie gyvena pasienio regione, jie negauna pakankamai paaiškinimo apie tai, kodėl yra pasirinkti vieni ar kiti punktai, ir iš karto suveda į tai, kad toje teritorijoje galbūt yra padidėjusi grėsmė“, – pasakojo A.Širinskienė.

„Labai norėtųsi, visų pirma, vienodos valdžios komunikacijos, nors jau prarandame viltį, kad ją turėsime, ir, antra vertus, paaiškinimo žmonėms“, – pridūrė ji.

Ragino nebekelti baimės

Tuo metu M.Maldeikis įsitikinęs, kad politikai, nuolat kalbėdami apie „Wagner“ grėsmes Lietuvai, siekia sau asmeninės naudos.

„Man labai gaila, kad „Wagner“ grupuotė staiga visų pradėta išnaudoti kaip PR (viešųjų ryšių – aut.past.) instrumentas. Tai išnaudoja A.Lukašenka viduje, tai išnaudoja Lenkijos valdžia, nes ten yra rinkimai, ir jie žaidžia ta korta“, – kalbėjo M.Maldeikis.

Konservatoriaus manymu, ir Lietuvos prezidentas G.Nausėda, nuolat pabrėždamas „Wagner“ grėsmes, daro tą patį.

„Deja, manau, kad užsižaidžiama – nereikia ta korta žaisti taip, kaip yra užsižaidžiama. Prezidentas jau pasikėlė savo reitingą. Jam tikrai patiko NATO samitas – jis sėdėjo prie vieno stalo, spaudė rankas, pasibučiavo su V.Zelenskiu, ir dėl to pajautė, kad žais šia saugumo korta.

Bet nereikia žmonių emocijų sąskaita šia korta žaisti. Lietuva yra NATO narė, mes kontroliuojame „Wagner“ situaciją.

Jeigu jie artėtų prie Lietuvos sienos – nes mes kalbame apie didelę logistiką – patikėkite manimi, Lietuva tokiems scenarijams yra pasiruošusi“, – kalbėjo M.Maldeikis.

Visą „24/7“ pokalbį su M.Maldeikiu ir A.Širinskiene per „Lietuvos ryto“ televiziją žiūrėkite sekmadienį 21:30 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.