Policija atskleidė, kokia bauda gresia M. Adomėnui – vairavimą kurį laiką bus galima pamiršti

Pamažu aiškėja detalės, kuriomis girtas prie vairo įkliuvo užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas. Policija taip pat atskleidė, pagal kokį Administracinių nusižengimų kodekso straipsnį jam surašytas protokolas. Iš to aiškėja ir tai, kokia nuobauda gresia politikui.

Mantas Adomėnas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mantas Adomėnas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 13, 2023, 8:55 AM, atnaujinta Aug 13, 2023, 10:42 AM

Apie tai, kad girtas įkliuvo prie vairo šeštadienį paskelbė pats užsienio reikalų reikalų viceministras.

„Padariau didelę ir neatleistiną klaidą – vairavau neblaivus. Todėl traukiuosi iš užsienio reikalų viceministro pareigų. Po vakar dienos pasisėdėjimo su bičiuliais, kuris užtruko iki vėlumos, pamiegojęs septynias valandas maniau, kad jau būsiu išsiblaivęs, ir nuvažiavau už trijų kilometrų nuo miestelio Molėtų rajone prie ežero išsimaudyti.

Paaiškėjo, kad klydau – grįžtantį mane patikrino policija ir nustatė 0,62 promilių girtumą. Tai tik mano kaltė. Dėl jos labai apgailestauju. Nemėginu teisintis. Atsiprašau visų, kurių pasitikėjimą šiais savo veiksmais apvyliau“, – socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė M.Adomėnas.

Savo įraše jis neatskleidė konkrečių įvykio detalių, tačiau sekmadienį ryte tai iš dalies padarė Policijos departamentas.

„Rugpjūčio 12 d. apie 9 val. 25 min. Molėtų r., Alantos miestelyje, Dariaus ir Girėno g., sustabdytas automobilis „Subaru Forester“, kurį vairavo neblaivus (0,64 prom.) Užsienio reikalų ministerijos darbuotojas (gim. 1972 m.)“, – pranešė Policijos departamentas savo žinutėje net nenurodydamas girto vairuotojo pareigų.

Apie įvykį pranešęs taip, tarsi įkliuvo eilinis techninis ministerijos darbuotojas, o ne vienas iš šalies užsienio diplomatijos vadovų, Policijos departamentas informavo, kad „pradėta administracinė teisena pagal LR ANK 422 str. 5 d.“ 

Administracinių nusižengimų kodekso 422 straipsnis numato atsakomybę už transporto priemonių vairavimą, kai tai daro neblaivūs arba apsvaigę nuo narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų vairuotojai.

Šio straipsnio 5 dalis, pagal kurią ir surašytas protokolas M.Adomėnui, skelbia: „Transporto priemonių vairavimas, kai tai daro neblaivūs (ne mažiau negu 0,41 promilės, bet ne daugiau negu 1,5 promilės) ar apsvaigę nuo narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų vairuotojai, taip pat apsvaigimo patikrinimo vengimas arba alkoholio (nustatytas ne mažiau negu 0,41 promilės neblaivumas), narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų vartojimas iki patikrinimo užtraukia baudą vairuotojams nuo aštuonių šimtų iki vieno tūkstančio vieno šimto eurų.“

Įstatymas taip pat numato, kad minėtą administracinį nusižengimą privaloma skirti teisės vairuoti transporto priemones atėmimą nuo vienų metų iki vienų metų šešių mėnesių arba teisės vairuoti transporto priemones atėmimą nuo šešių mėnesių iki vienų metų ir draudimą vairuoti transporto priemones, kuriose neįrengti antialkoholiniai variklio užraktai, nuo vienų metų iki vienų metų šešių mėnesių.

Kitaip tariant, politikui gresia teisės vairuoti atėmimas, o jei norės šio draudimo terminą susitrumpinti, savo automobilyje kuriam laikui gali tekti įsirengti antialkoholinį variklio užraktą. Šią alternatyvią nuobaudos dalį gali rinktis to pageidaujantys vairuotojai, siekiantys greičiau atgauti vairavimo teisę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.