Gyvybės langelyje Klaipėdoje palikta naujagimė: manoma, kad ji gimė prieš 4–5 paras

Antradienio naktį Klaipėdos universitetinės ligoninės gyvybės langelyje rasta palikta naujagimė, pranešė Policijos departamentas.

Kūdikis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kūdikis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Klaipėdos gyvybės langelis.<br>Klaipėdos universiteto ligoninės nuotr.
Klaipėdos gyvybės langelis.<br>Klaipėdos universiteto ligoninės nuotr.
Gyvybės langelyje palikta naujagimė.<br>Lrytas.lt koliažas
Gyvybės langelyje palikta naujagimė.<br>Lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-08-15 07:51, atnaujinta 2023-08-15 11:16

Rugpjūčio 15-osios naktį, apie 3 valandą nakties, Klaipėdos universitetinės ligoninės gyvybės langelyje rasta palikta naujagimė.

„Šiąnakt apie 3 val. 28 min. Klaipėdos universiteto ligoninės Gyvybės langelyje rasta palikta naujagimė. Akušerijos-ginekologijos klinikos medikų teigimu, mergaitė yra išnešiota, sveika, sveria 3,2 kg. Manoma, jog ji gimė prieš 4–5 paras“, – informacija „Facebook“ pasidalino Klaipėdos universiteto ligoninė.

„Gyvybės langelyje šalia mergaitės buvo paliktas kraitelis – būtiniausi naujagimei daiktai ir drabužėliai. Šiuo metu ji yra Naujagimių skyriuje, kur mažylę prižūri ligoninės personalas“, – priduriama ligoninės feisbuko įraše.

Ligoninės teigimu, apie gyvybės langelyje rastą naujagimę informuotos valstybinės institucijos, kurios spręs apie tolesnę mergaitės priežiūrą.

„Tėvams, palikusiems atžalą gyvybės langelyje, dar yra galimybė savo sprendimą pakeisti ir siekti susigrąžinti kūdikį per artimiausius tris mėnesius. Tokiu atveju jiems reikia kreiptis į artimiausią Vaiko teisių apsaugos teritorinį skyrių“, – pabrėžiama įraše.

Per 14 metų, kuomet Klaipėdos universiteto ligoninėje veikia Gyvybės langelis, jame palikti 5 naujagimiai.

„Klaipėdos universiteto ligoninėje skiriama daug dėmesio gimdyvių ir naujagimių gerovei. Akušerijos-ginekologijos klinikos Pogimdyviniame skyriuje psichologinę pagalbą gali gauti bet kuri čia hospitalizuota gimdyvė“, – teigia ligoninė feisbuko įraše.

Kam skirtas gyvybės langelis

Gyvybės langelis skirtas mamoms, neradusioms kitos išeities, kad galėtų pasielgti humaniškai ir suteikti gimusiam kūdikiui galimybę gyventi.

2009 metų lapkričio mėnesį Vilniaus sutrikusio vystymosi kūdikių namuose atidarytas pirmasis Lietuvoje Gyvybės langelis. Tai speciali patalpa, į kurią įdėjus naujagimį, budintį personalą pasiekia signalas ir auklėtojos skubiai pasirūpina vaiku, kuriuo negali ar nenori rūpintis pati mama.

Šiuo metu Gyvybės langeliai Lietuvoje veikia maždaug dešimtyje įstaigų įvairiuose šalies miestuose – Vilniuje, Kaune, Šiauliuose, Klaipėdoje, Panevėžyje, Marijampolėje, Tauragėje, Jonavoje, Alytuje. Naujagimio palikimas yra anonimiškas, tėvų neieškos teisėsauga ar vaiko teisių gynėjai.

„Gyvybės langelyje paliktą kūdikį tėvai arba vienas iš tėvų gali susigrąžinti per tris mėnesius – reikia kreiptis į teritorinį vaiko teisių skyrių pagal kūdikio palikimo vietą. Jeigu tėvai neturi įtikinamų įrodymų dėl vaiko tapatybės, tėvystė nustatoma DNR tyrimu“, – teigia Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba.

Kai tik kreipiamasi dėl palikto kūdikio susigrąžinimo, vaiko teisių gynėjai tėvams arba mamai iš karto organizuoja psichologo pagalbą, rūpinasi ryšio su atkūrimu. Tokia pagalba būna reikalinga ir vėliau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kaip Ukrainai laimėti karą?