Aiškėja daugiau detalių apie girto prie vairo M. Adomėno sulaikymą: galėjo būti įskųstas savų

Į ne vieną skandalingą istoriją anksčiau įsivėlęs Mantas Adomėnas šią savaitę atsisveikina su užsienio reikalų viceministro postu po to, kai įkliuvo vairuodamas neblaivus.

 Aiškėja daugiau detalių apie girto prie vairo M. Adomėno sulaikymą: galėjo būti įskųstas savų.<br> Lrytas.lt koliažas
 Aiškėja daugiau detalių apie girto prie vairo M. Adomėno sulaikymą: galėjo būti įskųstas savų.<br> Lrytas.lt koliažas
Mantas Adomėnas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mantas Adomėnas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mantas Adomėnas<br>T.Bauro nuotr.
Mantas Adomėnas<br>T.Bauro nuotr.
Mantas Adomėnas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mantas Adomėnas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mantas Adomėnas<br>T.Bauro nuotr.
Mantas Adomėnas<br>T.Bauro nuotr.
Mantas Adomėnas<br>D.Umbraso nuotr.
Mantas Adomėnas<br>D.Umbraso nuotr.
M.Adomėnas teisme turėjo aiškintis dėl savo ryšių su tuomečiu „MG Baltic“.<br>Nuotr. iš LR archyvo
M.Adomėnas teisme turėjo aiškintis dėl savo ryšių su tuomečiu „MG Baltic“.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2023-08-17 11:02, atnaujinta 2023-08-17 21:42

Apie tai, kad traukiasi iš pareigų, buvęs Seimo narys konservatorius M.Adomėnas pats paskelbė socialiniuose tinkluose atgailaudamas dėl padarytos didelės ir neatleistinos klaidos.

Praėjusio šeštadienio rytą vyras Molėtų rajone, Alantos miestelyje, buvo sustabdytas sėdintis prie vairo neblaivus. Į alkoholio matuoklį jis pripūtė 0,62 promilės.

Šis pasivažinėjimas M.Adomėnui gali atsieiti 800–1100 eurų. Jo automobilis „Subaru“ nebuvo konfiskuotas.

M.Adomėnas nesitikėjo, kad įklius.

Politikas atskleidė, kad po pasisėdėjimo su bičiuliais jis išmiegojo 7 valandas ir nuvyko išsimaudyti už trijų kilometrų esančiame ežere: „Maniau, kad jau būsiu išsiblaivęs. Paaiškėjo, kad klydau.“

Utenos apskrities policijos atstovai tvirtina, kad kultūringai ir ramiai elgęsis M.Adomėnas į jų rankas pateko prevencinės priemonės metu, bet tai nebuvo įprastas policijos reidas.

Turi ir draugų, ir priešų

Alantoje žmonės kalba, kad į mašiną sėdusį dar neišsiblaiviusį politiką esą galėjo įskųsti jo sugėrovai, bet policijos atstovai šios informacijos nepatvirtino.

„Jokio pranešimo nebuvo gauta, M.Adomėnas sulaikytas vykdant prevencines priemones“, – „Lietuvos rytui“ sakė Utenos policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Asta Šuminienė.

Kai kurie „Lietuvos ryto“ kalbinti M.Adomėną pažįstantys politikai svarstė, esą labai nenustebtų sužinoję, jei buvęs viceministras buvo įskųstas savų, – jis turi ir draugų, ir priešų.

Priešu tarp savų M.Adomėnas turėjo pasijusti ir 2018 metais, kai dėl ryšių su korupcijos skandale figūravusiais koncerno „MG Baltic“ vadovais buvo pašalintas iš konservatorių gretų.

Tada parlamentaras ilgam buvo dingęs iš akiračio – jis nesirodė Seimo posėdžiuose, niekam neatsiliepė telefonu.

Vėliau jis bandė savarankiškai kandidatuoti į parlamentą Raudondvario apygardoje, kur metė iššūkį buvusiam Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui, bet rinkimus pralaimėjo.

Norėjo pakenkti vedliui

Nors M.Adomėnui dėl netinkamų ryšių su verslininkais teko palikti konservatorių partiją, jo pėdsakas garsiojoje politinės korupcijos byloje nėra itin ryškus.

Bylą tyrusius teisėsaugos pareigūnus sudomino, kodėl pas Raimondą Kurlianskį rastuose užrašuose prie M.Adomėno pavardės buvo užrašyta „vynas 2“.

Į apklausą iškviestas parlamentaras tada pateikė versiją, kuri mažai ką įtikino.

M.Adomėnas tyrėjams aiškino, kad galbūt du kartus jį vynu vaišino R.Kurlianskis, o keletą kartų jis – verslininką.

Kai kurie politikai tuomet juokėsi iš šios M.Adomėno pateiktos versijos, nes esą niekam nebuvo paslaptis, kad visada vaišina verslininkai.

Beje, butelį vyno dovanų eksparlamentaras iš kito koncerno atstovo gavo netgi po R.Kurlianskio sulaikymo.

Vis dėlto konservatorių vadovybei kliuvo ne šio politiko bičiulystė su verslininkais ir jų vakarienės prie vyno taurių.

Politinės korupcijos bylą tyrusiems pareigūnams M.Adomėnas atskleidė, kad verslininkai esą rėmė jo siekius pakenkti konservatorių lyderiui Gabrieliui Landsbergiui.

M.Adomėnas pripažino, kad tiesioginiuose partijos vedlio rinkimuose jis dalyvavo norėdamas atimti balsų iš G.Landsbergio. Tuomet pastarasis pergalę prieš Ireną Degutienę šventė tik po antrojo turo.

„Deja, turime konstatuoti, kad M.Adomėnas, būdamas partijos nariu, tenkino „MG Baltic“ interesus, poreikius, siekė su jais sukurti draugiškus santykius, vykdė jų tam tikrus prašymus mainais už galimą finansinę ir kitokią paramą.

Tai nėra suderinama su partijos nario statusu ir todėl buvo priimtas sprendimas jį pašalinti“, – tada Priežiūros komiteto sprendimą pranešė jam vadovavęs dabartinis Vilniaus meras Valdas Benkunskas.

M.Adomėnui saviškių smūgis buvo ypač netikėtas.

Jis stebėjosi, kad po didinamuoju stiklu atsidūrė vienas, nors su koncerno atstovais bendravo ir daugiau konservatorių, tarp jų ir G.Landsbergis.

Kodėl priglobė kenkėją?

Galbūt todėl M.Adomėnui buvo pasiūlyta savotiška kompensacija – viceministro postas G.Landsbergio vadovaujamoje Užsienio reikalų ministerijoje.

Kai kurie „Lietuvos ryto“ pašnekovai anksčiau yra tvirtinę, kad ministerijos vadovų komandą formavusiam G.Landsbergiui tiesiog trūko žmonių, o Lietuvoje ir užsienyje mokslus baigusio filosofo M.Adomėno išsilavinimas ir intelektas tiko.

Kiti pokalbininkai svarstė, kad buvęs parlamentaras galėjo tapti ir savotiška ministro priedanga, – nesėkmingų sprendimų atveju buvo galima prisidengti M.Adomėno pavarde.

Taip esą vos nenutiko, kai iš G.Landsbergio buvo pradėta reikalauti atsakomybės dėl ypač pašlijusių santykių su Kinija, pradėjusių kenkti šalies verslui.

Opozicija konservatorių lyderį spaudė trauktis iš ministro posto, tačiau ugnis dėl Taivaniečių atstovybės atidarymo buvo kreipiama į M.Adomėną.

Būtent jis yra laikomas šio projekto architektu. Net patys konservatoriai po Pekino įtūžį sukėlusio atstovybės atidarymo ošė, esą viceministras tame gali turėti asmeninį interesą.

Teigta, kad M.Adomėnas jau seniai piršo tokią mintį dėl Taivaniečių atstovybės ir kad jį su šia šalimi esą sieja įvairūs ryšiai.

Buvo prisimintas faktas, kad politiko dukra studijavo Taivano universitete, o vėliau darbavosi įmonėje, kuriai gali tekti pelningas verslo projektas.

Kilus skandalui dėl atstovybės M.Adomėnas pripažino, kad Pekino reakcija nebuvo numatyta.

Beje, Taivaniečių atstovybė buvo atidaryta „Verslo trikampyje“, kuriame anksčiau buvo įsikūręs ir koncernas „MG Baltic“, o nuomojamos patalpos priklauso dabartinės „MG grupės“ savininkams.

Komanda vis keičiasi

„Šiuo metu neturėjau priekaištų viceministrui dėl darbo kokybės, tačiau po įvykių, kai vairavo neblaivus, jo apsisprendimą atsistatydinti vertinu kaip tinkamą žingsnį“, – taip M.Adomėno sprendimą trauktis iš posto įvertino G.Landsbergis.

Iš senosios užsienio reikalų ministro komandos, kuri darbą pradėjo 2020 metų pabaigoje, liko vienintelis viceministras Egidijus Meilūnas.

Anksčiau iš viceministro pareigų pasitraukė Arnoldas Pranckevičius, tapęs ambasadoriumi ES.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.