Arvydas Lekavičius. Trūksta apykojų – sėskis į belangę

Europos žmogaus teisių teismo sprendimu Lietuvos valstybė turi mokėti nemenkas sumas įtariamiesiems ir kaltinamiesiems dėl nepagrįstai ilgų suėmimo terminų ar prastų jų įkalinimo sąlygų.

Arvydas Lekavičius<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Lekavičius<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 17, 2023, 12:54 PM

Net Teisingumo ministerija neslepia, kad įkalintųjų mūsų šalyje per daug, – dabar jų turime apie 4,8 tūkst., Lietuvoje 100 tūkstančių gyventojų tenka 180 kalinių, o ES vidurkis – 106.

Pagal šį rodiklį mus lenkia tik Vengrija, Lenkija ir Slovakija.

Priartėti prie ES vidurkio nėra itin sudėtinga. Juk už nesunkius nusikaltimus teismo laukiantiems įtariamiesiems būtų galima skirti ir švelnesnes kardomąsias priemones, tačiau prokuratūros vadovai tiesiog neleidžia taip elgtis.

Antai prieš keletą metų Telšių prokurorė L.Sabaliauskienė kategoriškai atsisakė kreiptis į teismą, kad jaunuoliams, pas kuriuos buvo aptikta kvaišalų, būtų skirtas suėmimas, – esą pakaks užsegti apykojes. Tačiau policijos atsakymas apstulbino – neva Telšiuose tokių nėra. Patys pareigūnai vėliau aiškino galėję pasiskolinti tų apykojų iš kolegų Panevėžyje, tik kažkodėl to nepadarė.

Prokurorė nusprendė, kad tokiu atveju įtariamieji teismo gali laukti ir laisvėje, tačiau netrukus sulaukė griežtos reakcijos: tuometis Generalinės prokuratūros vadovas, prezidentės D.Grybauskaitės statytinis E.Pašilis nurodė sudaryti komisiją ir prokurorės atžvilgiu pradėti tarnybinį patikrinimą. Ši komisija konstatavo, kad L.Sabaliauskienė, atsisakydama kreiptis į teismą dėl įtariamųjų suėmimo, padarė tarnybinį pažeidimą. E.Pašilis savo rezoliucija šias išvadas patvirtino.

Atkakli pareigūnė nusprendė nenuleisti rankų ir tokį sprendimą apskundė. Tik neseniai Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas priėmė galutinę nutartį ir panaikino E.Pašilio rezoliuciją. Teismas konstatavo, kad prokurorai yra nepriklausomi ir patys turi teisę spręsti, ar reikia kreiptis į teismą dėl suėmimo.

Tačiau kiek Lietuvoje tokių prokurorų, kurie stengiasi priimti savarankiškus sprendimus, jei už tai gali užsitraukti aukštesnių vadovų nemalonę? Tikriausiai vienetai.

Todėl dėl šventos ramybės ir toliau štampuojami reikalavimai už kelis gramus „žolės“ ar panašų nusikaltimą iš karto siųsti už grotų. Ten atsidūrę įtariamieji rašo skundus Strasbūrui, dažniausiai juos laimi, o valstybė turi mokėti kompensacijas. Gal geriau daugiau apykojų už tuos pinigus nupirktų?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.