F. Jansonas: sprendimas dėl M. Drobiazko pilietybės panaikinimo prezidentui nėra per didelė atsakomybė

Prezidento vyriausiasis patarėjas Frederikas Jansonas sako, kad prezidentas Gitanas Nausėda dar nėra apsisprendęs dėl Rusijoje gyvenančios ledo šokėjos Margaritos Drobiazko Lietuvos pilietybės panaikinimo. Jis pažymi, kad prezidentas sprendimą priims išklausęs visų pusių argumentus.

Čiuožėja Margarita Drobiazko.<br>Gedimino Savickio (ELTA) nuotr.
Čiuožėja Margarita Drobiazko.<br>Gedimino Savickio (ELTA) nuotr.
Žurnalistas Frederikas Jansonas. <br>Gedimino Savickio (ELTA) nuotr.
Žurnalistas Frederikas Jansonas. <br>Gedimino Savickio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 22, 2023, 9:15 AM

„Nėra taip, kad prezidentui tai būtų per didelė atsakomybė. Jei valstybės vadovas suteikė kažkam pilietybę išimties tvarka, manau, kad jis gali ją ir atimti. Lygiai taip pat“, – „Žinių radijui“ antradienį kalbėjo F. Jansonas.

„Šiuo atveju prezidentas išklausys visų nuomonių ir priims sprendimą“, – sako prezidento vyriausiasis patarėjas.

ELTA primena, kad Seimo nariai inicijavo Lietuvos pilietybės panaikinimą M. Drobiazko ir dėl to kreipėsi į VRM. Kai kurie Konstitucinės teisės ekspertai tokią įstatymo iniciatyvą vadina antikonstitucine ir prieštaraujančia tarptautiniams įsipareigojimams.

Šokių ant ledo porai M. Drobiazko ir Povilui Vanagui pasirodžius Sočyje Kremliaus ruporu vadinamo Vladimiro Putino atstovo Dmitrijaus Peskovo žmonos renginyje, prezidentas Gitanas Nausėda pasirašė dekretą, kuriuo išbraukė ledo čiuožėjų porą iš apdovanotųjų Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino 5-ojo laipsnio ordinu sąrašo, pažeminus apdovanotojo vardą.

Rusijoje gimusiai ir gyvenančiai M. Drobiazko Lietuvos pilietybė buvo suteikta išimties tvarka už nuopelnus sporto srityje.

Pagal Pilietybės įstatymą išimties tvarka suteikta Lietuvos pilietybė iš asmens gali būti atimta ne tik tada, kai jis savo veiksmais kelia grėsmę nacionalinio saugumo interesams, bet ir kai viešai reiškia palaikymą valstybei, keliančiai grėsmę Lietuvos ir (ar) kitų Europos Sąjungos valstybių narių ir (ar) jų sąjungininkų saugumo interesams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.