Nacionalinio saugumo komisija svarsto daliai lietuvių drausti vykti į Rusiją ir Baltarusiją

Nacionalinio saugumo komisija (NSK) svarsto daliai lietuvių drausti vykti į Rusiją ir Baltarusiją. Nacionalinio krizių valdymo centro (NKVC) vadovo Vilmanto Vitkausko teigimu, komisija sieks praplėsti teisinį reglamentavimą, pritaikant ribojimą išvykti į Rusiją ir Baltarusiją ne tik valstybės tarnautojams, pareigūnams ir kariams, bet ir kitiems asmenims, dirbantiems su slapta informacija.

Pasienis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pasienis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pasienis.<br>T.Bauro nuotr.
Pasienis.<br>T.Bauro nuotr.
Pasienis.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Pasienis.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 23, 2023, 4:11 PM

„Antrasis posėdžio klausimas buvo apsvarstyti galimybę riboti valstybės tarnautojams, pareigūnams ir kariams vykti į Rusiją ir Baltarusiją dėl iškilusių ir tebesitęsiančių rizikų, nes matome kad mūsų piliečiai susiduria tiek sienos kirtimo procedūrose, tiek paskui būnant tose valstybėse“, – po NSK posėdžio kalbėjo V. Vitkauskas.

„Įvyko pakankamai išsami ir atvira diskusija, buvo nuspręsta vis tik dar tobulinti mūsų teisinį reglamentavimą ir ne vien tik tai apsiriboti valstybės tarnautojais, pareigūnais ir kariais, kurie turi teisę dirbti su slapta informacija, bet šiek tiek pažiūrėti į klausimą plačiau“, – sakė NKVC vadovas.

Dėl susidūrimų su Baltarusijos ir Rusijos saugumo tarnybomis pasienyje ir šalyse, siekiama riboti tiek valstybės tarnautojų, tiek kitų asmenų, dirbančių su slapta informacija, vykimą į agresiją rodančias kaimynines šalis.

„Manau, teisingi sprendimai vis tik pažiūrėti į šį klausimą plačiau ir žiūrėti, kaip galėtume reglamentuoti tiek valstybės tarnautojų vykimą, tiek pareigūnų, tiek karių, tiek žmonių, kurie dirba pagal darbo sutartis, bet irgi turi tam tikrus įgaliojimus dirbti su klasifikuota informacija“, – teigė V. Vitkauskas.

„Tai sprendimas yra grįžti atgal ir patobulinti labiau mūsų reglamentavimą, kad mes apimtumėm platesnį ratą žmonių ir tokiu būdu apsaugotume tiek valstybės paslaptis, tiek tuos pačius asmenis, nes jie yra slaptųjų tarnybų pagrindiniai taikiniai“, – pabrėžė NKVC vadovas.

Nacionalinio saugumo komisija nutarė keisti Valstybės tarnybos paslapčių įstatymą taip, kad asmenims, be leidimo išvykstantiems į Rusiją ir Baltarusiją, būtų taikomos konkrečios sankcijos.

„(Diskutuota – ELTA), koks būtų kelias – ar tai būtų leidimo atėmimas ir tada automatiškai darbo praradimas“, – sankcijas vardijo V. Vitkauskas.

„Eitų kalba ir apie institucijų vidaus tvarkų keitimą, kur būtų griežta rekomendacija nevykti“, – pridūrė NKVC vadovas.

Su slapta informacija dirba per 20 tūkst. asmenų

Pasak V. Vitkausko, šiuo metu Lietuvoje su slapta informacija dirba apie 20 tūkst. asmenų, iš kurių dešimtys keliauja į Baltarusiją.

„Nes kuomet kalbame apie minėtus asmenis, turinčius leidimus, jų yra apie 20 tūkst.“, – pranešė jis.

NKVC vadovo duomenimis, šiemet į Baltarusiją vyko 255 tūkst. Lietuvos gyventojų, pernai – 430 tūkstančiai.

„Šiemet asmenų, išvykusių į Baltarusiją mes turime 255, praeitais metais turėjome 430. Skaičiai labai dideli“, – sakė V. Vitkauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.