Tadas Ignatavičius. Su alkotesteriu nepasiginčysi

Jei ne finansų ministrės G.Skaistės pavyzdys, būtų galima manyti, kad buvusio užsienio reikalų viceministro M.Adomėno pagiringos maudynės ežeringose Molėtų apylinkėse – šio politiko karjeros saulėlydis.

 M.Adomėnas, G.Skaistė ir E.Vareikis.<br> Lrytas.lt koliažas
 M.Adomėnas, G.Skaistė ir E.Vareikis.<br> Lrytas.lt koliažas
Tadas Ignatavičius<br>T.Bauro nuotr.
Tadas Ignatavičius<br>T.Bauro nuotr.
Gintarė Skaistė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gintarė Skaistė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Gintarė Skaistė<br>V.Skaraičio nuotr.
Gintarė Skaistė<br>V.Skaraičio nuotr.
Egidijus Vareikis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Egidijus Vareikis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Mantas Adomėnas<br>V.Skaraičio nuotr.
 Mantas Adomėnas<br>V.Skaraičio nuotr.
Adomėnas Mantas<br>T.Bauro nuotr.
Adomėnas Mantas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Aug 23, 2023, 5:55 AM

Vairuodamas neblaivus policijai įkliuvęs buvęs parlamentaras, skirtingai nei kai kurie kiti jo likimo broliai ir sesės, iš karto pripažino klaidą, dėl jos gailisi ir, regis, atsipirks pinigine bauda.

Buvęs konservatorius taip pat pranešė, kad traukiasi iš viceministro pareigų. Žinoma, kitaip ir negalėjo būti – neišsiblaivęs prie vairo sėdęs ir ne tik sau pavojų kėlęs M.Adomėnas faktiškai neturėjo pasirinkimo. Bet ar tai reiškia, kad policijai įkliuvęs buvęs viceministras jau galutinai pragėrė savo politinę ateitį? G.Skaistės, ir ne tik jos, atvejis rodo, kad nebūtinai.

Būdama Kauno tarybos narė dabartinė finansų ministrė anuomet į alkoholio matuoklį pripūtė dar daugiau promilių nei M.Adomėnas ir metams prarado teisę vairuoti. Negana to, šios jaunos politikės biografiją jau prieš tai buvo suteršusi dėmė, kai per Kauno miesto savivaldybės tarybos posėdžio pertrauką ji su kolegomis buvo užtikta su taurėmis rankose.

Ir ką? Svarstant G.Skaistės kandidatūrą į finansų ministro postą buvo iškilęs klausimas dėl reputacijos, tačiau tos jaunystės klaidos buvo nurašytos. Tai vėl prisiminta tik praėjusį pavasarį kilusio vadinamojo čekiukų skandalo metu išaiškėjus, kad ankstesnis ministrės nuopuolis atsiėjo nepigiai, – iš automobilio išlaipintos politikės keliones pas rinkėjus vis tiek teko apmokėti ne kam nors kitam, o jiems patiems.

Prezidentas G.Nausėda suraukė antakius, bet vietoj reikalaujamos politinės atsakomybės išvydo špygą, kokią anksčiau konservatoriams prieš nosį buvo suraitęs buvęs jų bendrakeleivis E.Vareikis.

Šio alkoholio įkaitu tapusio buvusio Seimo nario drama tęsėsi metų metus. E.Vareikis irgi įkliuvo neblaivus – jo kraujyje rasta 1,37 promilės alkoholio. Nepaisant to, politikas vis tiek buvo įrašytas į konservatorių kandidatų sąrašą ir netgi sugebėjo pakilti iš 39 vietos į 27-ąją.

Kiek vėliau dukros akivaizdoje žmoną aptalžiusį dievobaimingąjį E.Vareikį po neblaivių jo šėlionių Vilniaus oro uoste jau patiems dešiniesiems teko vyti iš Seimo, bet nesėkmingai.

Vėliau į parlamentą E.Vareikis dar prasmuko su blaivybės šauklio R.Karbauskio valstiečiais. Iš paskutinės, 141-osios, vietos jų sąraše buvęs konservatorius pašoko net į 23-iąją, bet baigiantis kadencijai ir naujiems savo geradariams parodė vidurinį pirštą. Tiesa, pastaruoju metu apie E.Vareikį nieko negirdėti. Neatrodo, kad ypatinga sėkmė staiga būtų aplankiusi ir kitus neblaivių nuotykių herojus, nors pavyzdžių, kai taip atsitinka, šalies politiniame gyvenime būta ir be G.Skaistės ar E.Vareikio.

Užsienio reikalų viceministro posto netekęs M.Adomėnas anksčiau jau irgi buvo nurašytas, kai atvertus politinės korupcijos bylą paaiškėjo, kad su „MG Baltic“ vadovais prie vyno taurės rezgė sąmokslą prieš partijos lyderį G.Landsbergį.

Prokurorams politikas atskleidė, kad į partijos pirmininkus jis kandidatavo siekdamas pakenkti jaunajam konservatorių vedliui. Bet net ir šis faktas M.Adomėnui nesutrukdė vėliau tapti G.Landsbergio pavaduotoju ministerijoje ir svarbiu veikėju sprendžiant šalies diplomatinius reikalus.

Konservatoriai aiškino, jog taip lengvai prieglobstį po dešiniųjų lyderio sparnu politikas surado tik todėl, kad ministerijoje trūko dirbančių žmonių. Tiesa, juokauta, jog niekas nenumatė, kad viceministras ne tik dirbs, bet ir pridirbs.

Visko numatyti, be abejo, neįmanoma, o partijos taip pat nėra apdraustos, kad jų gretose ar formuojant Vyriausybę neatsidurs prašalaičių, stikliuko mėgėjų, smurtautojų, vagių, pedofilų ir panašiai.

Vis dėlto bent iš pagrindinių valdžioje esančių arba jos skonį žinančių politinių jėgų tikimasi, jog jos gali pasiūlyti alternatyvų, kad reputacija nekeltų abejonių.

Dabar neretai tenka pasitikėti vien garbės žodžiu, kuris mūsų šalies politiniame gyvenime reiškia ne tiek ir daug. O pastaruoju metu jau net tampa madinga nieku gyvu nesitraukti iš postų netgi po akivaizdžių klaidų.

Vis dažniau liūdnai juokaujama, kad vienintelis kelias, kuris gali priversti ministrą rašyti atsistatydinimo pareiškimą, – užklupti jį nusikaltimo vietoje kruvinomis rankomis. Laimė, kad M.Adomėnas – senamadiškų pažiūrų ir nesivaiko madų, be to, yra išrastas toks prietaisas kaip alkoholio matuoklis, su kuriuo nepasiginčysi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.