G. Nausėda dar neapsisprendė dėl Civilinės sąjungos projekto: laukiu Seimo apsisprendimo

Prezidentas dar neapsisprendė, ar palaikys Civilinės sąjungos projektą, prie kurio valdantieji ketina grįžti Seimo rudens sesijos metu.

Gitanas Nausėda<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 1, 2023, 11:26 AM

„Pirmiausiai laukiu Seimo apsisprendimo. Noriu matyti konkretų įstatymą ir tada apsispręsiu, ar šiam įstatymui galėčiau pritarti, ar turėčiau jį vetuoti“, – žurnalistams penktadienį sakė G. Nausėda.

Trečiadienį į koalicinę tarybą susirinkę valdančiųjų partijų lyderiai patvirtino, kad rudens sesijoje grįš prie Civilinės sąjungos projekto. Viena iš iniciatyvos ryškiausių palaikytojų Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė žurnalistams sakė, kad kitą savaitę prasidėsianti rudens sesija yra paskutinė, kada bus galima priimti šį diskusijas keliantį įstatymą.

„Mes manome, kad ši sesija yra paskutinė, kada galima priimti šį įstatymo projektą. Jo reikia ne Laisvės partijai, jo reikia žmonėms“, – po koalicijos susitikimo teigė A. Armonaitė.

Tai, kad rudens sesijos metu bus diskutuojama dėl tos pačios lyties porų santykius reglamentuojančio įstatymo minėjo ir Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Tai yra vienas iš tų klausimų, kuris bus rudens sesijos darbotvarkėje. Manau, kad labai svarbu fiksuoti, jog jau dvi stadijas šis įstatymas yra praėjęs. Man asmeniškai labai norėtųsi, kad šioje kadencijoje šis klausimas būtų uždarytas ir žmonių, kuriems tai svarbu, lūkestis būtų patenkintas“, – sakė liberalė.

Premjerė Ingrida Šimonytė praėjusią savaitę neatmetė galimybės, kad per likusį Seimo kadencijos laikotarpį Civilinės sąjungos įstatymo priimti nepavyks.

„Gali būti, kad nepavyks. Bet, vėlgi, tą tikrai pavyks padaryti kažkuriame kitame Seime, galbūt tame, kuris bus išrinktas 2024 metais ir galbūt netgi gana greitai. Jeigu nepavyktų to padaryti, man dėl to būtų apmaudu“, – šeštadienį diskusijų festivalyje „Būtent!“ sakė I. Šimonytė, akcentuodama, kad civilinės sąjungos priėmimui trukdo kai kurių parlamentinių partijų nesilaikymas pačių parengtų programinių nuostatų.

ELTA primena, kad Seimas po svarstymo gegužės mėnesį pritarė valdančiosios daugumos partijų inicijuotam Civilinės sąjungos įstatymo projektui. Tam, kad jis būtų priimtas, parlamentarai turės balsuoti dar kartą.

Svarstomu projektu siūloma sureguliuoti santuokos nesudariusių, tačiau bendrus tarpusavio santykius kuriančių asmenų tiek turtinius, tiek asmeninius neturtinius santykius.

Civilinė sąjunga būtų apibrėžiama, kaip dviejų partnerių savanoriškas susitarimas, kuriuo jie siekia sukurti, plėtoti, apsaugoti tarpusavio asmeninius santykius. Tokiu būdu, pasak projekto iniciatorių, būtų įtvirtintas lyčiai neutralios registruotos civilinės sąjungos modelis.

Skeptiškai įstatymą vertina dalis Seimo narių valdančiojoje daugumoje ir opozicijoje. Abejones dėl projekto ne kartą anksčiau yra išsakęs ir prezidentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.