Opozicija abejoja valdančiųjų inicijuojama apkalta R. Žemaitaičiui: klausimas, ar tam yra teisinis pagrindas

Seimo opozicija abejoja, ar valdančiųjų inicijuojama apkalta antisemitiniais pasisakymais pasižymėjusiam parlamentarui Remigijui Žemaitaičiui turi realų teisinį pagrindą.

Seimo narys Remigijus Žemaitaitis. <br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Seimo narys Remigijus Žemaitaitis. <br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Agnė Širinskienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Širinskienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktoras Fiodorovas<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktoras Fiodorovas<br>V.Skaraičio nuotr.
Rasa Budbergytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Rasa Budbergytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

Sep 4, 2023, 7:12 AM

Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Širinskienė kelia klausimą, ar valdantieji nepiktnaudžiauja apkaltos procedūra, siekdami susidoroti su jiems nepalankiu politiku.

„Man kyla klausimas, kaip mes atrodome jau Europoje su apkaltų skaičiumi. Jau ir taip pirmavome, dabar dar pora apkaltų prasideda. Tai man klausimas, ar mes nesuniveliuojame to apkaltos instituto, kuris apskritai politikams yra taikomas už šiurkščius pažeidimus“, – Eltai teigė A. Širinskienė.

Parlamentarė mano, kad būtų prasminga pirmiausiai sulaukti Generalinės prokuratūros pradėto ikiteisminio tyrimo pabaigos. Kita vertus, A. Širinskienė taip pat kelia klausimą, kiek apkaltos procedūros organizavimas yra prasmingas, kai iki šio Seimo kadencijos pabaigos liko vos vieneri metai.

„Darbietis“ Viktoras Fiodorovas teigia, kad jo vadovaujama Darbo partijos frakcija Seime dar nėra apsisprendusi dėl to, ar palaikys R. Žemaitaičio apkaltą.

„Frakcijos posėdžio neturėjome, dėl to negalėčiau kalbėti frakcijos vardu. Ir galbūt reiktų šituo klausimu ir su frakcija padiskutuoti. Aš pats tokių žodžių asmeniškai nevartočiau, bet ar tai yra verta apkaltos, tai jau čia reiktų diskutuoti su frakcija“, – Eltai sakė Darbo partijos frakcijos seniūnas.

Vis tik V. Fiodoras abejoja, ar R. Žemaitaičio apkaltai yra realus teisinis pagrindas.

Kol kas sprendimo, ar palaikys valdančiųjų inicijuojamą apkaltą R. Žemaitaičiui, nėra priėmę ir Seimo socialdemokratai. Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos Seime narė Rasa Budbergytė akcentuoja, kad paprastai „socdemai“ yra labai atsargiai vertina galimybę palaikyti inicijuojamas apkaltas.

„Mes šį klausimą tikriausiai irgi aptarsime savo partiniame formate. (...) Šiaip mes visada esame gana atsargūs su puolimais palaikyti apkaltas, todėl kad reikia turėti argumentus teisinius. Vis tik apkalta yra ne juokas. Reikia rimtai pastudijuoti ir tada sprendimą priimsime. Skubėti nėra kur“, – Eltai teigė R. Budbergytė.

Ir nors socialdemokratė R. Žemaitaičio pasisakymus smerkia, tačiau turi abejonių, ar viešai reiškiamas antisemitizmas yra pagrindas apkaltai.

„Iš tiesų tokie pareiškimai, mūsų supratimu, kenkia ir Seimo reputacijai, ir politikų reputacijai. Švaistytis tokiais žodžiais yra nevalia ir mes smerkiame tokį elgesį. Bet klausimas yra, ar pažeidė Konstituciją, kokie argumentai. Reikia visą tai labai gerai pasverti ir įvertinti“, – akcentavo ji.

ELTA primena, kad R. Žemaitaitis savo antisemitiniais pareiškimais papiktino tarptautinę bendruomenę. Politikas apkaltino žydus esą vykdžius lietuvių holokaustą.

Ažiotažą savo pasisakymais „Facebook“ socialiniame tinkle R. Žemaitaitis sukėlė ir anksčiau. Politikas pasidalijo įrašu apie netoli Betliejaus, Palestinoje, Izraelio nugriautą mokyklą ir pareiškė, kad „be Putino dar vieni gyvuliai atsirado Pasaulyje – Izraelis“.

Po R. Žemaitaičio pasisakymų kilo tarptautinio pasipiktinimo banga: į pareiškimus netruko sureaguoti Izraelio, Vokietijos, JAV ir Nyderlandų ambasados bei Amerikos žydų komitetas (AJC), pasmerkę Seimo nario teiginius ir reikalaudami viešo atsiprašymo. Sureagavo ir R. Žemaitaičio bendražygiai – po ažiotažą sukėlusios istorijos partija „Laisvė ir teisingumas“ sustabdė R. Žemaitaičio narystę.

Generalinė prokuratūra dėl parlamentaro antisemitinių pareiškimų yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą.

Savo ruožtu rugpjūčio pabaigoje susirinkusi valdančiųjų koalicinė taryba sutarė R. Žemaitaičiui inicijuoti apkaltą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.