V. Čmilytė-Nielsen: klausimas dėl apkaltos R. Žemaitaičiui jau rugsėjo mėnesį turėtų būti įtrauktas į Seimo darbotvarkę

Parlamento vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen tikina, kad apkaltos projekto tekstas antisemitiniais pasisakymais pasižymėjusiam parlamentarui Remigijui Žemaitaičiui jau rugsėjo mėnesį bus įtrauktas į Seimo darbotvarkę.

 V. Čmilytė-Nielsen, R. Žemaitaitis.<br> lrytas.lt koliažas.
 V. Čmilytė-Nielsen, R. Žemaitaitis.<br> lrytas.lt koliažas.
 R. Žemaitaitis.<br> A. Ufarto (ELTA) nuotr.
 R. Žemaitaitis.<br> A. Ufarto (ELTA) nuotr.
 V. Čmilytė-Nielsen.<br> A. Ufarto (ELTA) nuotr.
 V. Čmilytė-Nielsen.<br> A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 6, 2023, 9:54 AM, atnaujinta Sep 6, 2023, 9:55 AM

„Aš manau, kad tekstas bus parengtas jau artimiausiu metu ir sesijos pradžioje, jau rugsėjo mėnesį vertėtų šį klausimą įtraukti į darbotvarkę. Atidėlioti jo nėra prasmės“, – „Žinių“ radijui teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo pirmininkė pripažįsta, kad kol kas sunku prognozuoti, kiek palaikymo susilauks apkaltos R. Žemaitaičiui iniciatyvą. Visgi, viliasi ji, kad už apkaltą politikui balsuos ir opozicinių frakcijų atstovai.

„Man sunku prognozuoti dabar, kiek bus palaikymo. Kuomet pavasario sesijos pabaigoje koalicijos frakcijų seniūnai inicijavo kreipimąsi (į R. Žemaitaitį – ELTA), opozicinių frakcijų atstovai nenorėjo po juo pasirašyti. Bet tai nereiškia, kad jie nebalsuos“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

„Bet, aš manyčiau, kad tie pasisakymai, ta retorika, kuri tikrai pereina rizikingesnio kalbėjimo ribas Seimo salėje, ji nusipelno vertinimo ir Seimas, tikiu, tokį vertinimą priims“, – pridūrė parlamento vadovė.

ELTA primena, kad rugpjūčio pabaigoje susirinkusi koalicinė taryba sutarė inicijuoti apkaltą antisemitiniais pareiškimais pasižymėjusiam Seimo nariui R. Žemaitaičiui.

R. Žemaitaitis savo antisemitiniais pareiškimais papiktino tarptautinę bendruomenę. Politikas apkaltino žydus esą vykdžius lietuvių holokaustą.

Ažiotažą savo pasisakymais „Facebook“ socialiniame tinkle R. Žemaitaitis sukėlė ir anksčiau. Politikas pasidalijo įrašu apie netoli Betliejaus, Palestinoje, Izraelio nugriautą mokyklą ir pareiškė, kad „be Putino dar vieni gyvuliai atsirado Pasaulyje – Izraelis“.

Po R. Žemaitaičio pasisakymų kilo tarptautinio pasipiktinimo banga: į pareiškimus netruko sureaguoti Izraelio, Vokietijos, JAV ir Nyderlandų ambasados bei Amerikos žydų komitetas (AJC), pasmerkę Seimo nario teiginius ir reikalaudami viešo atsiprašymo.

Sureagavo ir R. Žemaitaičio bendražygiai – po ažiotažą sukėlusios istorijos partija „Laisvė ir teisingumas“ sustabdė R. Žemaitaičio narystę.

Generalinė prokuratūra dėl parlamentaro antisemitinių pareiškimų yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.