G. Landsbergis apie Baltarusijos sprendimą stabdyti pasų išdavimą ambasadose: baltarusiams padedame kuo galime

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis tikina, kad Baltarusiai sustabdžius pasų išdavimą ambasadose ir konsulatuose, Lietuva dės visas pastangas, kad šalyje gyvenantiems baltarusiams, negalintiems grįžti į tėvynę, būtų išduoti užsieniečio pasai.

 Gabrielius Landsbergis. <br>ELTA / D.Labutis
 Gabrielius Landsbergis. <br>ELTA / D.Labutis
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 12, 2023, 11:58 AM

„Aš manau, kad tai yra spaudimas opozicijai ir tiems žmonėms, kurie nėra labiausiai matoma opozicijos dalis, bet kurie bėga nuo represijų ir pasirenka gyventi kitoje valstybėje, užtikrinant ir savo, ir savo artimųjų saugumą, kartais ir gyvybę. Tai yra spaudimas jiems, kad jums durys į jūsų gimtinę, į jūsų namus užsidaro“, – antradienį žurnalistams Seime teigė G. Landsbergis.

Ministras patikino, kad Lietuva deda visas pastangas, kad į tėvynę grįžti negalintiems baltarusiams būtų išduoti užsieniečio pasai.

„Mes padedame kuo galime, Lietuva yra pasiruošusi išduoti mūsų dokumentus, kurie jiems leidžia gyventi, leidžia keliauti“, – patikino jis.

G. Landsbergis taip pat tikina, kad baltarusiams, kurie neturi gavę humanitarinio statuso, tačiau negali grįžti į tėvynę, institucijos padės susitvarkyti reikiamus dokumentus.

„Iki šiol su nevyriausybinių organizacijų pagalba, su mūsų institucijų pagalba, mes daugeliu atveju išspręsdavome (situacijas – ELTA). Kitaip tariant, padėdavome tiems žmonėms ir surinkti pakankamai įrodymų dėl humanitarinio statuso (suteikimo – ELTA) ar kitų aplinkybių, kurios jiems padėtų gyventi Lietuvoje“, – sakė ministras.

„Tikiu, kad panašūs instrumentai gali užtikrinti ir to užsieniečių paso gavimą. Jeigu iškils kokie nors keblumai ar problemos kils, konkrečiais atvejais reikės spręsti“, – pridūrė jis.

Savo ruožtu Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sako, kad jos vadovaujama ministerija iš esmės jau paruošė užsieniečių teisinės padėties įstatymo pakeitimus, numatančius, kad užsieniečio pasas būtų išduodamas ne visiems baltarusiams, be tik Aliaksandro Lukašenkos režimo opozicionieriams.

ELTA primena, kad Baltarusiją valdantis A. Lukašenka rugsėjo pirmadienį įsakė šalies ambasadoms nebeišduoti pasų.

Pagal paskelbtą įsaką baltarusiai galės gauti naujus pasus arba juos atnaujinti tik „konsulinėse tarnybose, priskirtose paskutinėms jų registruotoms gyvenamosioms vietoms“ Baltarusijos teritorijoje. Iki šiol užsienyje gyvenantys baltarusiai naujus pasus galėjo gauti šalies diplomatinėse atstovybėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.