Seimas tobulins savanoriškos veiklos reglamentavimą

Seimas svarstys siūlymus, kuriais siekiama stiprinti ir plėtoti savanorišką veiklą Lietuvoje, didinti ilgalaikės savanoriškos veiklos vadybos kokybę ir įstatyme įtvirtinti gerąją savanoriškos veiklos organizavimo praktiką, nustatyti savanoriškos veiklos formas, apibrėžti savanoriškos veiklos veikiančius subjektus – priimančias ir koordinuojančias organizacijas.

Seimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 12, 2023, 1:35 PM, atnaujinta Sep 12, 2023, 1:36 PM

Pristatydama naujos redakcijos Savanoriškos veiklos įstatymo projektą socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė pažymėjo, kad ilgalaikės savanoriškos veiklos vadybos mechanizmas būtų skirtas gerinti savanoriškos veiklos organizavimą.

„Ilgalaikė savanoriška veikla gali būti organizuojama tik procese dalyvaujant priimančiai organizacijai ir koordinuojančiai organizacijai tam, kad pastaroji keltų sau užduotį padėti savanoriui ir tinkamai išsirinkti priimančią organizaciją, spręsti veikloje kylančius iššūkius, esant poreikiui surasti kitą priimančią organizaciją vietoj visiško veiklos nutraukimo, jeigu kartais tokia motyvacija savanoriui atsirastų“, – sakė M. Navickienė.

Kaip praneša Seimo Informacijos ir komunikacijos departamento Spaudos biuras, atsižvelgiant į savanoriškos veiklos atlikimo intensyvumą, įstatyme siūloma išskirti ilgalaikę savanorišką veiklą (savanorio veikla pagal savanoriškos veiklos sutartį, sudarytą ne trumpesniam kaip 60 dienų laikotarpiui) ir savanorišką tarnybą (visuma priimančiosios organizacijos organizuojamų, koordinuojančiosios organizacijos koordinuojamų ir savanorio vykdomų savanoriškų veiklų, kurių trukmė – ne mažiau kaip 100 valandų per savanoriškos tarnybos programoje nustatytą laikotarpį).

Trumpesnė savanoriška veikla būtų laikoma trumpalaike savanoriška veikla.

Įstatymo projekte siūloma patikslinti savanoriškos veiklos sąvoką, nustatant, kad tai būtų savanorio laisva valia atliekama veikla, užtikrinant savanorio teisę savo valia užsiimti norima savanoriška veikla, o nebūti verčiamam užsiimti savanoriška veikla.

Siekiant atskirti savanoriškos veiklos ir darbo santykius siūloma nustatyti, kad savanoris negali tą pačią dieną, atlikdamas tas pačias funkcijas, dirbti pagal darbo sutartį ar darbo santykiams prilygintų teisinių santykių pagrindu ir savanoriauti toje pačioje priimančiojoje arba koordinuojančiojoje organizacijoje.

„Taip siekiama mažinti riziką, kad darbo santykiai būtų pakeičiami savanorystės principais ir atsirastų tam tikras nelegalus darbas. Prievole, vykdant ilgalaikę savanorišką veiklą, sudaryti savanoriškos veiklos sutartį, kurioje nustatomos visų savanoriškos veiklos šalių konkrečios teisės ir pareigos, siekiama mažinti nesutarimų tarp skirtingų lūkesčių planuojamai veiklai. Tai būtų ir reglamentuota teisė gauti patirtų išlaidų kompensaciją ar avansinį apmokėjimą už patirtas išlaidas atliekant savanorišką veiklą“, – sakė ministrė.

Naujos redakcijos Savanoriškos veiklos įstatymo projektui po pateikimo pritarė 100, nė vienas nebalsavo prieš, susilaikė 21 Seimo narys.

Pagrindiniu svarstyti šį klausimą paskirtas Socialinių reikalų ir darbo komitetas. Projektą Seimo posėdyje numatoma svarstyti lapkričio 14 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.