A. Širinskienė vėl siūlė Seimui išbraukti Civilinės sąjungos projektą iš darbotvarkės: ragino „nedirginti viduomenės“

Mišrios Seimo narių grupės pirmininkė Agnė Širinskienė antradienį vėl bandė iš parlamento rudens sesijos programos išbraukti Civilinės sąjungos projektą. Vis dėlto, Seimo nariai šio siūlymo nepalaikė.

 Agnė Širinskienė<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
 Agnė Širinskienė<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
Agnė Širinskienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Širinskienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Širinskienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Širinskienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Širinskienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Širinskienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Viktorija Smirnovaitė

Sep 19, 2023, 12:59 PM, atnaujinta Sep 19, 2023, 1:15 PM

Anksčiau jau kelis kartus raginusi Seimą atsitraukti nuo Civilinės sąjungos projekto, antradienį A. Širinskienė vėl skatino tai padaryti, siūlydama „nedirginti viduomenės“.

„Manyčiau, kad neturint balsų ir nerandant konsensuso Seimo viduje ir su visuomene, nėra pagrindo dirginti visuomenės ir svarstyti tuos projektus, kurie Seime perspektyvų neturi“, – siūlymą iš Seimo rudens sesijos išbraukti Civilinės sąjungos įstatymo projektą argumentavo A. Širinskienė.

„Palaikau pasiūlymą. Tikrai neverta kelti įtampų. Žinome, kokį rezonansą sukelia šios temos vien tik paminėjimas Seime. Dėl to manau, kad jau šitą kadenciją pabaikime be šio įstatymo. Lietuvoje yra pakankamai teisės aktų (…) kur galima bent kiek įdėjus pastangos sureguliuoti savo gyvenimą su partneriu ir pasiskirstyti viskuo, kas rūpi“, – savo poziciją išsakė ir kita Seimo mišrios narių grupės narė Rita Tamašunienė.

Į parlamentarių siūlymą iškart sureagavo premjerė Ingrida Šimonytė. Ji pažymėjo, kad vieniems ar kitiems projektams neturėtų būti taikomos išskirtinės taisyklės.

„Seimas yra demokratinė institucija. Ir lygiai taip pat niekas, kaip ir iš pozicijos nekvestionuoja opozicinių frakcijų teikiamų pasiūlymų į Seimo darbotvarkę ir visiškai nesvarsto, ar turi šansų tie projektai praeiti, ar neturi – tiesiog frakcijos pasiūlė tuos projektus į darbotvarkę ir tie projektai yra įtraukti. Nors apie juos aš irgi turiu savo atskirą nuomonę ir norėčiau labai karštai ginčytis“, – sakė I. Šimonytė.

„Kai klausimas ateis į Seimo darbotvarkę, tada savo nuomonę reikia ir išsakyti. (…) Todėl būtų labai neetiška įsikandus šitą vieną projektą jam vienam pritaikyti kažkokią keistą taisyklę. Jei esame demokratinis parlamentas, būkime toks iki galo“, – teigė Ministrė pirmininkė.

Už Civilinės sąjungos projekto išbraukimą iš parlamento rudens darbotvarkės balsavimo metu pasisakė 49 Seimo nariai, prieš – 57, dar 11 jų – susilaikė.

ELTA primena, kad Seimas po svarstymo gegužės mėnesį pritarė valdančiosios daugumos partijų inicijuotam Civilinės sąjungos įstatymo projektui. Tam, kad jis būtų priimtas, parlamentarai turės balsuoti dar kartą.

Skeptiškai įstatymą vertina dalis Seimo narių valdančiojoje daugumoje ir opozicijoje. Abejones dėl projekto ne kartą yra išsakęs ir prezidentas. Visgi, konkrečių įstatymo detalių bei savo požiūrio dėl jų šalies vadovas nekomentuoja ir tikina, kad laukia galutinio Seimo apsisprendimo.

Įstatymą inicijavusios Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė rugpjūčio pabaigoje pareiškė, kad artėjanti Seimo rudens sesija yra paskutinė, kada galima priimti Civilinės sąjungos įstatymo projektą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.