Vyriausybė patvirtino Pilietinio pasipriešinimo strategijos įgyvendinimo planą

Trečiadienį Ministrų kabinetas patvirtino Krašto apsaugos ministerijos (KAM) parengtą Pilietinio pasipriešinimo strategijos įgyvendinimo planą.

Lietuvos šaulių sąjunga<br>V.Balkūno nuotr.
Lietuvos šaulių sąjunga<br>V.Balkūno nuotr.
Lietuvos šaulių sąjunga<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos šaulių sąjunga<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos šaulių sąjunga<br>V.Balkūno nuotr.
Lietuvos šaulių sąjunga<br>V.Balkūno nuotr.
Lietuvos šaulių sąjunga<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos šaulių sąjunga<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Augustė Lyberytė

Sep 20, 2023, 1:25 PM

Piliečių rengimo pilietiniam pasipriešinimui strategijos įgyvendinimo tikslas – atspari, stiprios pilietinės valios, turinti žinių ir įgūdžių pilietiniam pasipriešinimui visuomenė.

Strategija bus įgyvendinama trimis etapais: 2023–2025 m., 2026–2030 m., 2031–2035 m. Kiekvienam iš etapų bus rengiamas atskiras priemonių planas. Kol kas Vyriausybė patvirtino planą 2023–2025 m. laikotarpiui.

Iki 2025 m. numatoma įgyvendinti daugiau kaip 40 priemonių, padėsiančių sustiprinti visuomenės švietimą apie saugumo grėsmes, įtraukiant visas visuomenės grupes. Taip pat siekiama sustiprinti mobilizacijos, pilietinio pasipriešinimo, civilinės saugos mokymus, institucijų bendradarbiavimą su visuomene.

Siekiant stiprinti politinę valią priešintis, ketinama stiprinti pilietiškumo ir patriotizmo ugdymą per švietimą, į ugdymo turinį integruojant atitinkamas nuostatas, orientuotas į žinias apie nacionalinį saugumą ir gynybą. Taip pat numatoma užtikrinti tinkamą pedagogų, dirbančių pilietinio ugdymo srityje, rengimą.

Ketinama skirti daugiau dėmesio ir Lietuvos šaulių sąjungos veikloms – plėsti jaunųjų šaulių būrelių tinklą, skatinti savivaldybių, švietimo įstaigų, neformaliojo ugdymo įstaigas ir nevyriausybines organizacijas (NVO) bendradarbiauti pilietiškumo ir patriotizmo ugdymo klausimais.

Be to, plane nurodoma, kad bus parengta ir nuolat atnaujinama išsami informacija piliečiams apie jų vaidmenį, esant ekstremaliai situacijai, karo padėčiai ar mobilizacijai. Gyventojai būtų informuojami, kaip gali prisidėti prie neginkluotos gynybos. Tokią medžiagą ketinama platinti įvairiomis formomis (knygomis, brošiūromis, internete ir socialiniuose tinkluose) bei ieškoti ir inovatyvių sklaidos būdų.

2023–2025 m. įgyvendinimo plano vykdymui iš viso numatoma skirti apie 114 mln. eurų.

Planą parengė KAM, konsultuodamasi su įvairiomis valstybės institucijomis bei nevyriausybinėmis organizacijomis. Planą įgyvendins Vyriausybės kanceliarija, KAM, Švietimo ir mokslo bei kitos ministerijos ir valstybės įstaigos. Prie įgyvendinimo kviečiamos prisijungti ir suinteresuotos visuomenės grupės.

ELTA primena, kad Seimas Lietuvos Respublikos piliečių rengimo pilietiniam pasipriešinimui strategiją priėmė praėjusių metų gegužę. Vis dėlto, iki šiol nepatvirtinus konkretaus strategijos veiksmų plano, Seimo valdantieji ir opozicijos nariai kritikavo tokį delsimą.

Dokumente numatyta organizuoti privalomus mokymus visiems valstybės tarnautojams, mokyklų mokytojams, 11–12 klasių moksleiviams, alternatyvią krašto apsaugos tarnybą vykdantiems asmenims, 18 metų amžiaus ir vyresniems Lietuvos šaulių sąjungos nariams.

Strategijoje numatoma stiprinti piliečių švietimą ir informavimą apie šiuolaikines grėsmes, nacionalinį saugumą, galimybes prisidėti prie šalies gynybos. Siekiama stiprinti ir jaunimo pilietiškumo ir patriotizmo ugdymą, tobulinti pedagogų rengimą, skatinti piliečių dalyvavimą visuomeninėje veikloje ir istorinės atminties puoselėjime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.